Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστούγεννα με lockdown στην EE - Σαρώνει ο κορωνοϊός ΗΠΑ - Βρετανία - Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην ΕΕ - Στους 1,73 εκατ. οι νεκροί

Χριστούγεννα με lockdown στην EE - Σαρώνει ο κορωνοϊός ΗΠΑ - Βρετανία - Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην ΕΕ - Στους 1,73 εκατ. οι νεκροί
Προβληματισμός επιστημόνων για τις αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Αδιάθετες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ - Σε lockdown 24 εκατ. Άγγλοι
Χριστούγεννα με lockdowns κάνει η Ευρώπη και παρέα με τον κορωνοϊό ο κόσμος.
Σε δύο 24ωρα από τώρα έχει προγραμματιστεί η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τις 27/12, τη στιγμή που εντείνεται ο προβληματισμός τόσο για τα συνεχή μεταλλαγμένα στελέχη του ιού όσο και για την αποτελεσματικότητα αλλά και τις παρενέργειες των εμβολίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε χθες 24/12 η αποστολή των εμβολίων προς τα 27 κράτη - μέλη, έτσι ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εμβολιασμοί από την ερχόμενη Κυριακή 27/12.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ αναφέρεται πως είναι αδιάθετες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ότι θεωρείται ανέφικτος ο στόχος για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων πολιτών έως τα τέλη του 2020 τη στιγμή που Αμερικάνοι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων που παρατηρούνται σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για μια δεύτερη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ενδεχομένως να προέρχεται από τη Νότια Αφρική και που καθιστά τον ιό πολύ πιο μεταδοτικό, αλλά ευτυχώς όχι και πιο θανατηφόρο.
Υπό αυτά τα δεδομένα κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να προκαλεί η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και ότι η επίτευξη ανοσίας θα πρέπει να αναμένεται προς τα τέλη του 2021, κάτι που σημαίνει πως η κανονικότητα δεν θα επανέλθει ούτε εντός του 2021.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 79.226.905 και οι νεκροί σε 1.739.452
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 18.602.862 και σε νεκρούς με 328.481
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 189.220 και τρίτη σε κρούσματα με 7.365.517
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 146.756 και τέταρτο το Μεξικό με 120.311
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 70.395 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 69.157 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.905.196 και πέμπτη η Γαλλία με 2.562.615
- Έκτo σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.155.996, έβδομη η Τουρκία με 2.082.610 και όγδοη η Ιταλία με 1.991.278
- Ένατη η Ισπανία με 1.842.289 και δέκατη η Γερμανία με 1.604.129
Image

ΗΠΑ: Αδιάθετες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – Ανέφικτος ο στόχος για 20 εκατ. εμβολιασμούς εντός του 2020


Αδιάθετες παραμένουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ, καθιστώντας ανέφικτο το στόχο της κυβέρνησης για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς εντός του 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη 23/12, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί, σχεδόν το ένα τρίτο των δόσεων που είχαν διατεθεί στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι πάνω από 9,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Moderna – έχουν σταλεί στις Πολιτείες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, αν και τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν και με το εμβόλιο της Moderna, τα CDC δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από αυτούς τους εμβολιασμούς, και συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχει ένα κενό στην ακριβή ενημέρωση του αριθμού των εμβολιασμών.
Παρόλο αυτά είναι ξεκάθαρο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών εξελίσσεται εξαιρετικά αργά, αν λάβει κανείς υπόψη του πως την περασμένη εβδομάδα διατέθηκαν σχεδόν 2,9 εκατομμύρια δόσεις και έγιναν μόλις 614.000 εμβολιασμοί.
Βάσει των στοιχείων από τα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί πράγματι άρχισαν με πολύ αργούς ρυθμούς την περασμένη Δευτέρα καθώς κύριο μέλημα ήταν να ακολουθηθεί σωστά η διαδικασία προετοιμασίας των εμβολίων για χρήση και οι εργαζόμενοι που θα έκαναν τα εμβόλια να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Πάντως ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ, Moncef Slaoui εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τους εμβολιασμούς υπολείπονται των πραγματικών δεδομένων.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του σχεδιασμού 5,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις των Pfizer/BioNTech επρόκειτο να διατεθούν στις διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα.
Πάντως και υπό αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της κυβέρνησης Trump να εμβολιάσει περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνους έως τα τέλη του έτους, φαντάζει τελείως ανέφικτος.

Προβληματισμός για τις αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, τον προβληματισμό τους για τις αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάζουν άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατυπώνουν Αμερικάνοι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ο, Moncef Slaoui ανέφερε ότι η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν, επισημαίνοντας ότι γίνονται συζητήσεις με τους κατασκευαστές των εμβολίων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας προκειμένου να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές σε πληθυσμούς που εμφανίζουν αλλεργίες.
Όπως είπε, οι κλινικές δοκιμές, θα βοηθούσαν στο να γίνει αντιληπτό το ποσοστό των αλλεργικών αντιδράσεων καθώς και τι είναι εκείνο που τις προκαλεί.
Image
Θερίζει η επιδημία

Από την πλευρά του πάντως ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει τις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 228.131 νέα κρούσματα και 3.359 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο τρίτος υψηλότερος σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας.
Σημειώνεται ότι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων, 3.682, καταγράφηκε στις 16/12 και ο δεύτερος υψηλότερος στις 22/12 όταν και αναφέρθηκαν 3.401 θάνατοι.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 326.217 θανάτους και περίπου 18,5 εκατομμύρια κρούσματα, τη στιγμή που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένα ακόμα ρεκόρ όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, όπου και εκτιμάται ότι νοσηλεύονται περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι.
Τα CDC εκτιμούν πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ θα κυμανθούν από 378.000 έως 419.000 έως τις 16 Ιανουαρίου του 2021.

Υπό άκρα μυστικότητα η μεταφορά των εμβολίων στην ΕΕ

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση διεξάγεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer-BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται.
Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες μέλη της Ενωσης για την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.
Image
Συγκινημένη η πρόεδρος της Κομισιόν

Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
«Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα.
Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί.
Συντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη… εν μέσω lockdown

Στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερους από 500.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εμβολιασμών από την ερχόμενη Κυριακή 27/12, τη στιγμή που παραμένει ο προβληματισμός για τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που καθιστούν πιο μεταδοτικό τον ιό και που διατηρούνται ή ακόμα και ενισχύονται τα lockdown στα ευρωπαϊκά κράτη.
Μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία που είναι σε καθολικό, αυστηρό lockdown από τις 16/12 και που θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, από τις 05:00 χθες 24/12 το πρωί η Ιταλία έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη», όπου οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από σπίτι τους μόνο για να μεταβαίνουν στην εργασία τους, για λόγους υγείας και για να ψωνίζουν είδη πρώτης ανάγκης.
Τα μέτρα αυτά, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι και ότι για κάθε μετακίνηση οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου, θα διατηρηθούν σε ισχύ έως τις 6 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου και εκτιμάται πως η επιδημία είναι εκτός ελέγχου και πολύ πιθανό ένα νέο lockdown
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού).
Image
Σε lockdown 24 εκατομμύρια Άγγλοι

Σε αυστηρότερο lockdown αναμένεται να ενταχθούν και άλλες περιοχές της Αγγλίας, μετά το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής χώρας, περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 4, στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από τις 20/12.
Ύστερα από συνεδρίαση της κυβέρνησης του Boris Johnson αποφασίστηκε να περάσουν στην υψηλότερη κατηγορία 4 περιοχές (όπως τα Oxfordshire, Hampshire, West Sussex, Brighton, Suffolk, Norfolk, Cambridgeshire, Essex, Surrey) στις οποίες διαμένουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι.
Συνολικά δηλαδή 24 εκατομμύρια Άγγλοι θα τελούν σε λίγες ώρες υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, βάσει των οποίων καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4 και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους, ενώ επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.
Image
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία – Ξεπέρασαν τα 10,1 εκατομμύρια

Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού είναι η Ινδία, στην οποία πάντως η επιδημία εμφανίζει σαφή σημάδια υποχώρησης.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.712 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 10.123.778.
Παρά τον εξαιρετικά υψηλό αυτό αριθμό, η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται σταδιακά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όταν έφθασε στην κορύφωση (98.000 κρούσματα σε μια ημέρα) και παρά τις μεγάλες ινδουιστικές γιορτές που έγιναν τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Reuters, το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι γύρω στις 23.800.
Όσον αφορά τα θύματα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 312 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 146.756.
Σημειώνεται πως η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.

Βαρύς ο απολογισμός του κορωνοϊού στη Βραζιλία – Αρχίζει τους εμβολιασμούς το Μεξικό

Στο κόκκινο παραμένει η Βραζιλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που το Μεξικό αναμένεται να αρχίσει από χθες Πέμπτη 24/12 τους εμβολιασμούς.
Το Μεξικό, το οποίο το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 11.653 νέα κρούσματα (συνολικά 1.350.079) και 816 νέους θανάτους (συνολικά 120.311), αναμένεται να αρχίσει τους εμβολιασμούς από χθες 24/12 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Όπως έχει γίνει γνωστό το Μεξικό θα παραλάβει 1,4 εκατ. δόσεις από τις 34,4 εκατ. τις οποίες δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν στο Μεξικό φαρμακευτικές εταιρίες.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο εμβολιασμός να αρχίσει από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο,  τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 46.696, φθάνοντας τα 7.365.517 συνολικά.
Επιπλέον, άλλοι 961 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 189.220.
Η Βραζιλία, όπου η πρώτη περίπτωση μόλυνσης επιβεβαιώθηκε την 26η Φεβρουαρίου του 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον απολογισμό των θυμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τρίτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σε απόλυτους αριθμούς.
Η χώρα καταγράφει 90 θανάτους και 3.505 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Την περασμένη εβδομάδα, στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν οι βαρύτεροι αριθμοί από την έναρξη της επιδημίας, 5.233 θάνατοι και 333.028 κρούσματα.

ΠΟΥ: Κρίσιμοι οι επόμενοι 6 μήνες -  Προς τα τέλη του 2021 η επίτευξη ανοσίας

O πλανήτης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση τους επόμενους έξι μήνες, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο CNBC.
«Θα πλησιάσουμε στην αρχή του τέλους, μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε η Δρ Soumya Swaminathan την Τετάρτη. «Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι», προειδοποίησε.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, έχοντας ξεπεράσει τα 78 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins.
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, καθώς και στην ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Δύσκολο εξάμηνο

Η Swaminathan δήλωσε ότι τα εμβόλια θα προστατεύσουν αρχικά μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων που είναι πιο ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο, και θα περάσουν μήνες πριν να καλυφθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.
«Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, έως ότου αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιο επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού να εμφανίζεται σε κάποιες χώρες», δήλωσε την Τετάρτη στο  CNBC.
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, πρέπει να κάνουμε όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μειώνουν τη μετάδοση και τις πιθανότητες να αρρωστήσουν οι άνθρωποι από αυτό», είπε.
Αυτό περιλαμβάνει μέτρα δημόσιας υγείας και μεμονωμένες αλλαγές συμπεριφοράς.
«Ενώ μπορούμε να προσβλέπουμε - σίγουρα μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους - σε μια πολύ καλύτερη εικόνα, οι επόμενοι μήνες, νομίζω, θα είναι σκληροί», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη του ιού

Όσον αφορά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι είναι ασυνήθιστη, επειδή καταγράφεται μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων και έχει χωριστεί από το μέσο στέλεχος.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά και στα παιδιά.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν δείχνει να οδηγεί σε επιδείνωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.

BioNTech: Εάν χρειαστεί σε 6 εβδομάδες έτοιμο το εμβόλιο για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Διαβεβαιώσεις ότι εάν χρειαστεί, η BioNTech θα είναι έτοιμη σε έξι εβδομάδες να διαθέσει ένα νέο εμβόλιο κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.
«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη» είπε ο Sahin, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους.
«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειρισθεί την νέα παραλλαγή του ιού» ανέφερε ο Sahin, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται πως τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.
«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρει η Moderna ενώ η Pfizer ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης