Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δύο σενάρια του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές το 2021 - Στόχος η άντληση από 8 έως 12 δισ. - Σχεδιασμός για μείωση του όγκου εντόκων γραμματίων

tags :
Τα δύο σενάρια του  ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές το 2021 - Στόχος η άντληση από 8 έως 12 δισ. - Σχεδιασμός για μείωση του όγκου εντόκων γραμματίων
Με παρακαταθήκη ρευστά διαθέσιμα 31 δισ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο ρίχνεται το 2021 στη μάχη του δανεισμού
Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2021 ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Όπως προκύπτει από αυτές το ελληνικό Δημόσιο προχωρά για να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες το 2021, οι οποίες θα κυμανθούν από 22 έως 24 δισ. ευρώ -διαθέτοντας στα Ταμεία του ρευστά διαθέσιμα 31 δισ. ευρώ. Εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών που έχουν προκληθεί εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία το Δημόσιο έχει ξοδέψει από τα διαθέσιμα που διέθετε τον Σεπτέμβριο 36 δισ. ευρω, περίπου 5 δισ. ευρώ.
Image
Όσον αφορά τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το 2021 ο δημόσιος δανεισμός, όπως προκύπτει από το σχεδιασμό του ΟΔΗΧ, σε σημαντικό βαθμό διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσο θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου Δημόσιου χρέους ήτοι των Εντόκων Γραμματίων.
Image

Στα 22 δισ. οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου
 
Έτσι σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα μειώσει το στοκ των Εντόκων Γραμματίων κατά 1,6 δισ. ευρώ (από 11,8 δισ. ευρώ που είναι τώρα).
Στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρήσει σε εξόφληση Εντόκων Γραμματίων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τότε οι δανειακές ανάγκες θ΄ αυξηθούν στα 24 δισ. ευρώ.
Image
Οι δανειακές ανάγκες το 2021 επιβαρύνονται με την αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές αυτές ανάγκες θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ομολόγων στην αγορά. Στο πρώτο σενάριο το Δημόσιο σχεδιάζει ν΄ αντλήσει από την αγορά με ομόλογα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας 8 δισ. ευρώ.
Image
Στο δεύτερο σενάριο το ύψος του δανειακού προγράμματος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι 12 δισ. ευρώ άντλησε και εφέτος το Δημόσιο με τις εκδόσεις νέων ομολόγων.
Image
Και στα δύο σενάρια, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την μείωση του κόστους που συνεπάγεται για τον Προϋπολογισμό ο δανεισμός, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά των ομολόγων.
Image
Όσον αφορά στην πρώτη παράμετρο το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (δηλαδή οι δαπάνη για τόκους ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχει περιοριστεί από το 10,9% του 2012 στο 6,5% το 2020.
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης