Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένταξη 1.400 επιχειρήσεων στις αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια με κουρέματα -40% έως -80%

Ένταξη 1.400 επιχειρήσεων στις αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια με κουρέματα -40% έως -80%
Στο μέτρο των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή
Στο μέτρο των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.
Πρόκειται για εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα, αλλά και για οργανισμούς που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια και ασκούνται έντονες πιέσεις για την ενσωμάτωσή τους στην ατζέντα με τις κρατικές παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός ακινήτων που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια επενδυτικών εταιρειών και έχουν ήδη αναπροσαρμόσει την πολιτική της εκμετάλλευσης από τον περασμένο Μάρτιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.
Τα φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα είναι τα άμεσα ωφελημένα αφού μέχρι και τον Οκτώβριο τους επιστρέφεται φόρος για το 30% των απολεσθέντων ενοικίων, μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ για τα χαμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε η απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών του 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους.
Οσοι μάλιστα ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των εορτών μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για κούρεμα 80% στα μισθώματα θα εισπράξουν το 20% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.
Στη συνέχεια θα έρθει το κράτος να τους αποζημιώσει για το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της χασούρας που θα έχουν. Το ποσό αυτό θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Η εξαίρεση των νομικών προσώπων - εκμισθωτών ακινήτων από την κρατική επιδότηση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά, που κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση φορολογική μεταχείριση και αδικαιολόγητη διάκριση. Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν αρκετά λάθη και γκρίζες ζώνες στον οριζόντιο τρόπο εφαρμογής του μέτρου ενώ θα πρέπει υπάρχουν κριτήρια, αφού πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε offshore εταιρείες οι οποίες βρίσκουν παράθυρα και δεν πληρώνουν ούτε τον ειδικό φόρο 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών.
Το θέμα εξετάζεται στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η αποζημίωση και των νομικών προσώπων από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια θα προβλέπεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
 
Ενοίκια -«Κούρεμα» από 40% έως 80%
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

-Μείωση 40% για επαγγελματικά ακίνητα, κύρια κατοικία εργαζομένων, φοιτητική στέγη
-Αποζημίωση 50% για τους ιδιοκτήτες
-Ενοίκιο 1.000 ευρώ, 400 ευρώ «κούρεμα», 200 ευρώ αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες

Κλειστές επιχειρήσεις με βάση ΚΑΔ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

-Μείωση 80% για επαγγελματικές μισθώσεις
-Αποζημίωση για το 60% του ενοικίου
-Ενοίκιο 1.000 ευρώ, 800 ευρώ «κούρεμα», 600 ευρώ αποζημίωση ιδιοκτήτη

Κλειστές επιχειρήσεις στις 16/12

-Λιανεμπόριο, εστίαση, ξενοδοχεία, πολιτισμός
-Οχι βιβλιοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής
-Οχι κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης