Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 θα διευκολύνουν την στρατηγική Erdogan με Biden και Ισραήλ - Έρχονται και οι S-500

Πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 θα διευκολύνουν την στρατηγική Erdogan με Biden και Ισραήλ - Έρχονται και οι S-500
Γιατί οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν καμία κύρωση για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες δικαιοδοσίες;
Ενώ όλοι εστιάζουν στις αναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στην πράξη… ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος διευκολύνεται… απ την απόφαση του αμερικανού Προέδρου Trump.
Να αναφερθεί ότι από τις 30 συνολικά κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν οι αμερικανοί επέλεξαν τις 5 πιο ήπιες…
Στην ανάλυση μας πρέπει να εστιάσουμε
1)Γιατί επέβαλλαν πραγματικά κυρώσεις οι ΗΠΑ στην Τουρκία;
2)Γιατί οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν καμία κύρωση για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες δικαιοδοσίες;
3)Μήπως τελικά η εξέλιξη αυτή ευνοεί τα σχέδια Erdogan;

Απαντήσεις

1)Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις γιατί η Τουρκία επί της ουσίας δεν αγόρασε τους Patriot – αντίστοιχο σύστημα με τους ρωσικούς S-400 και επίσης δεν αγόρασε τα F35.
Οι αμερικανοί όταν οι Τούρκοι αγόρασαν το εξελιγμένο ρωσικό σύστημα πάγωσαν όλα τα σχέδια πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.
Με το πρόσχημα ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί μη συμβατά οπλικά συστήματα με το ΝΑΤΟ.
Όμως ο πραγματικός λόγος ανησυχίας ήταν μην περάσει η τεχνολογία των F35 στους ρώσους και έτσι το σύστημα S-400 αποκτήσει πλεονέκτημα.
Για τους αμερικανούς εάν αγόραζαν τα F35 οι τούρκοι προφανώς και δεν θα επέβαλλαν κυρώσεις.
Είναι ολίγον φαρσοκωμωδία η υπόθεση.
Ταυτόχρονα οι Ρώσοι προετοιάζουν τους S-500 που θεωρείται ακόμη πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA στοχεύουν στην προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας και στον πρόεδρο της αμυντικής βιομηχανίας Defensesmail Demir
Russian Company Almaz-Antey will build new facility to produce S-500 air  defense missile systems TASS 12112152 | December 2015 Global Defense  Security news UK | Defense Security global news industry army 2015 |  Archive News year
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 αφορούν

- Κυρώσεις στο Πρόεδρο των αμυντικών βιομηχανιών
-Απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής
-Κυρώσεις στον Ismail Demir
-Κυρώσεις αξιωματικών SSB
-Περιορισμοί θεωρήσεων

2)Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέβαλλαν περιορισμένης κλίμακας κυρώσεις στην Τουρκία μόνο για τους S-400 και όχι για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί και απόδειξη το πώς αντιλαμβάνεται ο αμερικανικός παράγοντας… τις ισορροπίες.
Να τονιστεί ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία είχε υποβαθμίσει τον Χάρτη της Σεβίλλης με βάση τον οποίο καθορίστηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ΑΟΖ στην Ευρώπη.

3)Ενώ όλοι εστιάζουν στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας είναι πολύ πιθανό… να συμβάλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Erdogan με τον Biden ο οποίος θα αναλάβει Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εάν δει κανείς πως κινείται εσχάτως ο Erdogan δείχνει ότι θέλει συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ.
Σκόπιμα ανέφερε ένα ποίημα στο Αζερμπαϊτζάν που ενόχλησε το Ιράν προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο.
Την ίδια στιγμή ενώ και εβδομάδες η Τουρκία μέσω των μυστικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες του Ισραήλ μεθόδευαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, η Τουρκία ενεργοποίηση εκ νέου τον πρέσβη της στο Ισραήλ.
Ο Erdogan επιδιώκει πολλά από την συνεργασία με το Ισραήλ.
Ίσως βραχυπρόθεσμα να μην καταφέρει πολλά γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους και κυρίως την Χαμάς και την Χεζμπολάχ που για τους ισραηλινούς θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση

Ανατολική Μεσόγειος… και ο τετραπλός στόχος

Η Τουρκία έχει τετραπλό στόχο στην προσπάθεια της να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Α)Ο απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ, εξέλιξη πολύ δύσκολα να υλοποιηθεί καθώς… έρχεται σε σύγκρουση με την ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.

Β)Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν διαγνώσει ένα πρόβλημα και σπεύδουν να προσφέρουν εναλλακτική λύση.
Το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου συνδέεται ή βρίσκεται στις παρυφές της ισραηλινής ΑΟΖ προσεγγίζοντας το κοίτασμα Leviathan.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι εάν ανακηρυχθεί ΑΟΖ με το Ισραήλ θα κερδίσει 3-5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και έτσι θα επιλυθεί το ζήτημα.

Γ)Η Τουρκία κατασκευάζει αγωγό υποθαλάσσιο που θα συνδέει την Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο με την Τουρκία με στόχο την μεταφορά φυσικού αερίου.
Ο στόχος της κίνησης αυτής προφανής, να τελειώσει τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που θα μετέφερε το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος και Ιταλίας.
Η Τουρκία θα προτείνει μια πιο σύντομη διαδρομή, χρονικά θα τελειώσει στον μισό χρόνο από τον EastMed (θα απαιτήσει 7 χρόνια) και σχεδόν 65% χαμηλότερο κόστος.

Δ)Η Τουρκία ποντάρει να πουλήσει… την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ… στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Ο Biden έχει κάνει κάποιες σκληρές δηλώσεις κατά του Erdogan μάλιστα είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση της Τουρκίας να ανατρέψουν τον Erdogan προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από την αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Τι αφορούν οι κυρώσεις;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και τον έλεγχο του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Το state department ανακοίνωσε τις κυρώσεις στο πλαίσιο του Countering America's Adversaries μέσω Sanctions Act, που εκδόθηκε από το Κογκρέσο το 2017.
Είχε σχεδιαστεί για να επιβάλλει κυρώσεις σε τυχόν σημαντικές συναλλαγές κρατών με την Ρωσία.
Το εκτιμώμενο κόστος του πυραυλικού συστήματος S-400 είναι 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την πίεση του Κογκρέσου, η κυβέρνηση Trump καθυστέρησε τις κυρώσεις στην Τουρκία, ακόμα και μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος τον Ιούλιο του 2019 αλλά και τις δοκιμές που ακολούθησαν.
Οι κυρώσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το Τμήμα 231 του Caatsa και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Η Τουρκία "εν γνώσει της εμπλέκεται σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, προμηθεύοντας το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan αρνείται να αλλάξει στρατηγική στο ζήτημα των S-400, λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι «ασέβεια».
Η Τουρκία καταδίκασε την επιβολή των πολυαναμενόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ.
Σε δήλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» ως απάντηση, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις «θα επηρεάσουν αναπόφευκτα αρνητικά» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Το 2019 ο Erdogan άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κλεισίματος της αεροπορικής βάσης Incirlik στη νότια Τουρκία ως απάντηση σε πιθανές κυρώσεις.
Η αεροπορική βάση Incirlik φιλοξενεί αεροσκάφη των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιείται για αποστολές στη Συρία και το Ιράκ.
Στεγάζει επίσης πυρηνικές κεφαλές.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης μια βάση ραντάρ στο Kurecik στη Μαλάτια, την ανατολική Τουρκία και μια άλλη αεροπορική βάση στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Ενόχληση και από Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, είναι εκδήλωση της αλαζονικής στάσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο είπε ο Λαβρόφ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης