Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελαφρά άνοδος των αποδόσεων για τα ομόλογα της Ευρωζώνης λόγω Brexit

Ελαφρά άνοδος των αποδόσεων για τα ομόλογα της Ευρωζώνης  λόγω Brexit
Η JP Morgan προβλέπει ότι η Αθήνα θα βγει στις αγορές με 10ετές ή 30ετές στις αρχές του 2021 (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο), ενώ θα δανειστεί συνολικά 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους
Με μικρή άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η νέα παράταση που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας για το Brexit απομάκρυνε τις ανησυχίες για ένα άτακτο «διαζύγιο».
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής (13/12) να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σε μία ακόμη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή στάθηκε αρκετή για να απομακρύνει τις αποδόσεις από το χαμηλό μηνός της Παρασκευής (11/12), παρότι πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με «σκληρό» lockdowns κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.
Οι αποδόσεις αυξήθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης, με αυτή των γερμανικών 10ετών να κινούνται στο -0,62% με άνοδο δύο μονάδων βάσης.
Κατά έξι μονάδες βάσης κλιμακώθηκε και η απόδοση του βρετανικού 10ετούς, στο 0,23%, ενώ του αντίστοιχου 10ετούς στην Ιρλανδία, τη χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από το Brexit, ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, απομακρυνόμενη από το ιστορικό χαμηλό του -0,31% της προηγούμενης εβδομάδας.

Απουσία επενδυτών στα ελληνική ομόλογα

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε «άπνοια», σε μία συνεδρίαση που απουσίασε εντελώς η τάση ανάληψης ρίσκου.
Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, παρά τα αισιόδοξα σενάρια των επενδυτικών οίκων, παρέμεινε σε πλήρη απραξία, καθώς οι προετοιμάζονται για το κλείσιμο του έτους.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αμελητέος, περιοριζόμενος μόλις στα 2 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 0,59%, με το spread στις 124 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,03%.

JP Morgan: «Eποικοδομητικές» οι  προοπτικές

Έπειτα από την Societe Generale, η οποία προέβλεπε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε πολύ μακροπρόθεσμη έκδοση με έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ανάλογη εκτίμηση δημοσιεύει τώρα και η JP Morgan.
Η έκδοση 30ετούς ομολόγου αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά.
Πρώτον, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα έπειτα από τη δεκαετία της κρίσης και αποτελεί μία ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους.
Και δεύτερον, επιτρέπει στην Αθήνα να εκμεταλλευτεί το σημερινό άκρως ευνοϊκό περιβάλλον και να «κλειδώσει» τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα 30 χρόνια.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο πιο μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που δημιουργήθηκε με το swap ομολόγων του 2017.
Η JP Morgan προβλέπει ότι η Αθήνα θα βγει στις αγορές με 10ετές ή 30ετές στις αρχές του 2021 (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο), ενώ θα δανειστεί συνολικά 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους.
Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει ως «εποικοδομητικές» τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, καθώς προβλέπει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 125 μονάδων βάσης στις 110 μονάδες βάσης το Μάρτιο του 2021, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 95 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο.
Η JP Morgan προβλέπει μικρή αύξηση των αποδόσεων σε όλη την Ευρωζώνη προς τα τέλη του 2021, για αυτό και εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 5% το 2021, με πληθωρισμό στο 0,9%, ανεργία στο 16,7%, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%. Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 στο 201% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης