Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurostat: Το 15,3% των εργαζομένων στην Ευρώπη είναι χαμηλόμισθοι – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά

Eurostat: Το 15,3% των εργαζομένων στην Ευρώπη είναι χαμηλόμισθοι – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά
Οι μισθολογικές ανισότητες όπως καταγράφηκαν στα στοιχεία της Eurostat για το έτος 2018
Στο 15,3% κυμαίνεται το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζόμενων στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat για το έτος 2018 τα οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, όπου βεβαίως δεν καταγράφονται οι συνέπειες της πανδημίας στην απασχόληση.
Το συγκεκριμένο ποσοστό, μάλιστα, είναι μειωμένο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως χαμηλόμισθοι ορίζονται από την Eurostat όσοι αμείβονται με τα 2/3 -ή και λιγότερο- του μέσου εθνικού ωρομισθίου.
Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι στις γυναίκες εργαζόμενους το ποσοστό των χαμηλόμισθων κυμαίνεται στο 18,2% ενώ στους άνδρες δεν υπερβαίνει το 12,5%.
Πέραν των έμφυλων αποκλίσεων, όμως, διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Λετονία (23,5%), στη Λιθουανία (22,3%) και στην Πολωνία (21,4%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων καταγράφονται στη Σουηδία (3,6%), την Πορτογαλία (4%) και τη Φινλανδία (5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία από την Ελλάδα.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό των χαμηλόμισθων εκτινάσσεται στο 26,3% για τις ηλικίες έως 29 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες περιορίζεται στο 13,9% (άνω των 50 ετών) και στο 12,6% (30-49 ετών).
Στα υπόλοιπα επιμέρους στοιχεία, το ποσοστό των χαμηλόμισθων είναι υψηλότερο (27,1%) σε όσους διαθέτουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι αυτός των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών τροφίμων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης