Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τουρκία και οικονομία «σπρώχνουν» τον Μητσοτάκη σε εκλογές εκτός προγράμματος μέσα στο 2021 – Έρχονται μέτρα έκπληξη

Τουρκία και οικονομία «σπρώχνουν» τον Μητσοτάκη σε εκλογές εκτός προγράμματος μέσα στο 2021 – Έρχονται μέτρα έκπληξη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μέτρα - έκπληξη στην ομιλία του στον Προϋπολογισμό προκειμένου να ισοφαρίσει το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Μετά από μία σαφή διπλωματική ήττα της Ελλάδας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής – η οποία αντικατοπτριζόταν μέχρι και στην δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο καράβι»- όλοι αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Απέτυχε η επιλογή συμμάχων για την Ελλάδα

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική διπλωματία υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την θητεία Δένδια πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από την χλιαρή αντίδραση των Ευρωπαίων στο θέμα των κυρώσεων για την Τουρκία.
Οι συμμαχίες που σχημάτισε η ελληνική διπλωματία δεν έπαιξαν τελικά κανένα ρόλο, η Γαλλία του Μακρόν ήταν κατώτερη των περιστάσεων, η Ισπανία και η Ιταλία κοίταξαν ξεκάθαρα το οικονομικό τους συμφέρον και όχι τις ηθικές ευρωπαϊκές αξίες, η Αυστρία φάνηκε απελπιστικά μόνη, η Βουλγαρία-Γερμανία ακραιφνείς συμπαραστάτες της Τουρκίας.

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

Μάλιστα, σύμφωνα με το παρασκήνιο ένας από τους πιο υποστηρικτικούς ηγέτες στην Τουρκία ήταν ο σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός Σάντσεθ ο οποίος μαζί με τους Podemos συγκυβερνάει την Ισπανία.
Επίσης, σύμφωνα με άλλους ωτακουστές συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου, η γερμανική προεδρία -η οποία λήγει στις 3/12- ήθελε να απαλλαγεί από το πρόβλημα της Τουρκίας καθώς είχε να διαχειριστεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα της Ένωσης όπως είναι η πανδημία του COVID 19, ο ευρωπαϊκός εμβολιασμός καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης που μέχρι την ώρα της Συνόδου ήταν έωλο.
Από 1.1.2021 αναλαμβάνει η Πορτογαλία τα σκήπτρα της Προεδρίας της Ε.Ε., ωστόσο, ο σοσιαλιστής Αντώνιο Κόστα που συγκυβερνάει με τους κουμουνιστές-πράσινους δεν θεωρείται ότι θα στηρίξει τα ελληνικά ζητήματα.
Τουλάχιστον, δεν θα δείξει εμμονή υπέρ της Τουρκίας στο βαθμό που έδειξε προσωπικά η Μέρκελ.

Προσωπικό πρόβλημα Μητσοτάκη η Τουρκία

Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της Τουρκίας αποκτάει μόνιμα χαρακτηριστικά για το 2021, γίνεται εστία δίκαιης αντιπολίτευσης ενώ αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα γίνει και προσωπικό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.  
Σε τέτοιο βαθμό που συνδυαστικά με την πανδημία φέρνουν τον κατά τα άλλα «θεσμικό παίκτη» Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται πολύ σοβαρά το σενάριο της προσφυγής της κάλπης προκειμένου να διαφύγει από την δύσκολη κατάσταση.
Κυβερνητικοί βουλευτές τόνιζαν τις προάλλες ότι ακόμα και ο τρόπος που η κυβερνητική παράταξη χειρίστηκε το ζήτημα της βίλας Τσίπρα δείχνει ότι η κυβέρνηση επιζητεί αυτή την πόλωση για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς λόγους.
Όπως είναι οι εκλογές.

Μη αναστρέψιμη η φθορά για την κυβέρνηση

Ο ορίζοντας που βλέπει, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να αλλάζει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική και μη αναστρέψιμη φθορά σε όλα τα μέτωπα αλλά πρώτα απ’ όλα δείχνει ρήγμα με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που στήριξε σθεναρά τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας θεωρούνται το βασικότερο τρωτό σημείο της διακυβέρνησης.
Ωστόσο, προστίθενται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μέτωπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που ως αστάθμητος παράγοντας αλλάζει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Κόκκινο πανί για τους εμπόρους ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η κυβέρνηση πάσχει σοβαρά στο εσωτερικό μέτωπο σχετικά με την πανδημία του κορωνοιού.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς δυσαρέστησαν πολύ μεγάλο μέρος του εμπορικού κλάδου.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι ανακοινώσεις εμπορικών συλλόγων.
Επίσης, η συνισταμένη των αντιδράσεων εστίασε στην επιχειρηματολογία και την ρητορική του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έβαλε κατά αυτών που υποθετικά έπρεπε να ηρεμήσει.
Σύμφωνα με πηγές, τα παράπονα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πολλά ειδικά για την φράση του Υπουργού ότι «τα μαγαζιά είχαν αρκετό καιρό να δημιουργήσουν ιστοσελίδα για να μπορούν να δουλέψουν με το click away» η οποία έφερε αντιδράσεις.
Η πλειονότητα των μαγαζιών που δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2020 δεν έχουν ιστοσελίδα και διαδικτυακή πώληση των αγαθών τους.

Το στοίχημα του εμβολιασμού και η μάχη του Προϋπολογισμού

Στο άμεσο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού είναι να κλείσει με επιτυχία το σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού.
Σε μία προσπάθεια να αλλάξει τα εις βάρος της κυβέρνησης τελευταία γεγονότα, τόνιζε σε συνεργάτες του ότι θα βγει μπροστά επικοινωνιακά για το ζήτημα του εμβολιασμού καθώς χρειάζεται προεργασία προκειμένου να πειστεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που είναι κατά. 
Την ίδια στιγμή, ξεκινάει στην Βουλή η μάχη του Προϋπολογισμού, μία μάχη στην οποία πρέπει να ετοιμαστεί ιδιαίτερα καθώς θα βρει απέναντί του έναν Αλέξη Τσίπρα, λαβωμένο επικοινωνιακά από το ζήτημα της βίλας Σουνίου και έτοιμο να πάρει τη ρεβάνς.
Τα αποτελέσματα στις Βρυξέλλες, οι νεκροί του κορωνοιού και η ασθμαίνουσα αγορά και κατ’ επέκταση η οικονομία είναι τρωτά σημεία για την κυβέρνηση που μπορεί να τα αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μέτρα-έκπληξη στην ομιλία του στον Προϋπολογισμό προκειμένου να ισοφαρίσει το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης