Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street: Συντριβή για τους short sellers το 2020 - Βουλιάζουν οι αποδόσεις τους

Wall Street: Συντριβή για τους short sellers το 2020 - Βουλιάζουν οι αποδόσεις τους
Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των short sellers
Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των short sellers, καθώς παρά την πανδημική κρίση οι παρεμβάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής βύθισαν τις αποδόσεις των bearish «στοιχημάτων» τους.
Βέβαια, οι σορτάκηδες κέρδισαν κάποιες νίκες υψηλού προφίλ με την κατάρρευση της γερμανικής fintech Wirecard.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους επενδυτές που αποζητούν κέρδη από την πτώση των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία.

Πλέον ελπίζουν ότι το 2021 θα είναι ευκολότερο για αυτούς.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Hedge Fund Research, τον Οκτώβριο, η απόδοση για τα των hedge funds που λαμβάνουν συνήθως short θέσεις ήταν μειωμένη κατά 32%.
Και, βέβαια, η απόδοση αυτή δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί τον Νοέμβριο, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν μεγάλα κέρδη ενώ ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Ο δείκτης Short Funds σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη του τον Μάρτιο, όταν οι παγκόσμιες αγορές κατέρρεαν λόγω του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research.
Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις εξαλείφθηκαν όταν οι μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες χώρες απαγόρευσαν τις πράξεις ανοιχτής πώλησης, ενώ τα κράτη εξαπέλυσαν τεράστια δημοσιονομικά πακέτα, συνεπικουρούμενα από τη ρευστότητα που εξασφάλιζαν οι κεντρικές τράπεζες.
Το ράλι στα χρηματιστήρια επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά την ανακοίνωση των θετικών νέων για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Παρά το selloff τον Μάρτιο, ήταν αδύνατο η αγορά να κρατηθεί χαμηλά.

H Tesla

Μεγάλο πρόβλημα είχαν όσοι σόρταραν τη μετοχή της Tesla.
Η μετοχή που έχει εγείρει προβληματισμό μεταξύ των επενδυτών και των traders σημείωσε αύξηση 700% το 2020.
Η κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίες προσεγγίζει πλέον τα 620 δισεκ. δολ., ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500.
Είναι πολύ οδυνηρό

Η Moderna


Tα περισσότερα short στοιχήματα στον φαρμακευτικό χώρο προσείλκυσε η εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων Moderna, η οποία, εντέλει, τιμώρησε τις «αρκούδες».
Η μετοχής της Moderna γνώρισε αύξηση 700% το 2020, με την εταιρεία να αναμένει την έγκριση του εμβολίου της από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Παρ’ όλα αυτά, οι short sellers εξακολουθούν να ελπίζουν.
«Η αγορά θα ξεθωριάσει το 2021» λέει αναλυτής της Argonaut Capital Partners LLP.

Τι είναι το short selling

Η πρακτική της ανοιχτής πώλησης, γνωστή και ως shorting ή going short στη χρηματοοικονομική είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, συνήθως χρεογράφων, τα οποία ο πωλητής-short έχει «δανειστεί» από τρίτον (συνήθως χρηματιστηριακό μεσάζοντα), με την πρόθεση να αγοράσει πανομοιότυπα χρεόγραφα αργότερα για να τα επιστρέψει στον δανειστή. 
Ο πωλητής short ελπίζει να επωφεληθεί από μια πιθανή πτώση της τιμής των χρεογράφων στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πώλησης και επαναγοράς, αφού ο πωλητής θα πληρώσει λιγότερα για να αγοράσει τα χρεόγραφα από όσα έλαβε όταν τα πούλησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης