Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τέλος χρόνου για τη συμφωνία στα μέτρα τόνωσης – Εκατομμύρια χωρίς επίδομα τις επόμενες ημέρες

ΗΠΑ: Τέλος χρόνου για τη συμφωνία στα μέτρα τόνωσης – Εκατομμύρια χωρίς επίδομα τις επόμενες ημέρες
Παρουσιάστηκε αναλυτικά η διακομματική πρόταση των 908 δισ. δολ. – Ποια επιδόματα και ενισχύσεις περιλαμβάνει
Απέτυχαν ακόμη μια φορά οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται στο Κογκρέσο για συμφωνία στη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας, η οποία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα και άφησε εκατομμύρια άτομα να εξαρτώνονται από τα επιδόματα και τις υπόλοιπες ενισχύσεις για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με το CNBC.
Ύστερα από μέρες προσπαθώντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα μέλη της Γερουσίας την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 δεν κατόρθωσαν να συγκλίνουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν το πακέτο στήριξης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.
Ο χρόνος τρέχει καθώς μέχρι το τέλος του έτους εκατομμύρια άνεργοι θα βρεθούν χωρίς επίδομα είτε άλλοι θα μείνουν χωρίς σπίτι καθώς θα λήξουν οι ενισχύσεις.

 «Καλύτερη ευκαιρία» για συμφωνία

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών χαρακτήρισαν τις διμερείς συνομιλίες για ένα πακέτο μέτρων ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως την καλύτερη ευκαιρία για συμφωνία εν όψει ενός διχασμένου Κογκρέσου.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πακέτο μέτρων λόγω διαφωνιών σχετικά με τη νομική ασυλία προς τις επιχειρήσεις για αστική ευθύνη στο πλαίσιο της πανδημίας και την παροχή ενισχύσεων στις πολιτείες και σε μικρότερες περιφέρειες.
Η διακομματική ομάδα των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της πρότασής της την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου. Θα περιλαμβάνει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων και 160 δισεκατομμύρια δολάρια για κρατικές και τοπικές ενισχύσεις.
Θα επεκτείνει, επίσης, τα επιδόματα ανεργίας κατά τέσσερις μήνες και επαναφέρει το ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας των 300 δολαρίων την εβδομάδα.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για test Covid-19, την ανίχνευση των επαφών και την διανομή εμβολίων, καθώς και υποστήριξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις μεταφορές .
Θα παρατείνει έως τον Απρίλιο την ομοσπονδιακό μορατοριουμ στα φοιτητικά δάνεια που αναμένεται να λήξει στα τέλη Ιανουαρίου .
Επίσης 25 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε επιδόματα ενοικίου και διατηρείται το μορατόριουμ στις εξώσεις έως τον Ιανουάριο.

Τα 1.200 δολάρια

Καθώς οι Γερουσιαστές στο Κογκρέσο συνεχίζουν να εργάζονται για την επόμενη δέσμη μέτρων στήριξης, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Θα υπάρξει νέος γύρος έκτακτης επιδότησης 1.200 δολαρίων;
Με βάση το νέο σχέδιο, οι διαμορφωτές πολιτικής που τάσσονται υπέρ ή κατά του παραπάνω ποσού τελικά αναμένεται να γεφυρώσουν τη διαφορά τους και να εγκρίνουν μία έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 600 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό αντί των 1.200 δολαρίων που είχαν λάβει την Άνοιξη.
Η πρόταση, που τέθηκε από τον πρόεδρο Trump, θα περιλαμβάνει 600 δολάρια για κάθε φυσικό πρόσωπο ή 1.200 για κάθε ζευγάρι συν 600 δολάρια για κάθε παιδί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι Γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ της υψηλότερης πληρωμής, σήμερα ο ένας στους τέσσερις εργαζομένους είναι άνεργος ή έχει ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 20.000 δολάρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ύψους 908 δισ.δ ολαρίων που συζητιέται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο, δεν είχε προβλεφθεί η καταβολή του παραπάνω ποσού.
Εάν προστεθούν και άλλα μέτρα στήριξης τότε το όλο πακέτο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολάρια.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021

Το πόσο γρήγορα θα λάβουν οι Αμερικανοί τη νέα βοήθεια θα εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί.
Εάν το Κογκρέσο προχωρήσει σε συμφωνία αυτό το μήνα, τότε η επιταγή με τα χρήματα θα δοθεί στους Αμερικανούς γύρω στις 20 Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει και επισήμως τη θητεία του νέος Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα προσέκρουσαν σε νέες διαφωνίες και αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες καθώς λήγουν επιδόματα ανεργίας και στέγης έως το τέλος του έτους.
Το αρχικό διακομματικό σχέδιο των 908 δισ. δολαρίων συμπεριλάμβανε ένα εφάπαξ επίδομα της τάξης των 300 δολαρίων για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης