Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Έκτακτος φόρος στις μεγάλες περιουσίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Αργεντινή: Έκτακτος φόρος στις μεγάλες περιουσίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
Έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες περίπου 12.000 ανθρώπους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού επάβαλλε η Αργεντινή.
Έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες περίπου 12.000 ανθρώπους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και να βοηθηθούν πιο φτωχοί και οι μικρές επιχειρήσεις, επιβάλλει το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία στην Αργεντινή.
Ο έκτακτος αυτός φόρος, εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για φόρο που αφορά περίπου 12.000 φορολογούμενους, οι οποίοι διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα που είναι 25 φορές μεγαλύτερα από το ποσό του φόρου, σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων της Αργεντινής.
Περίπου το 20% των εσόδων από τον νέο φόρο θα πάνε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ένα 20% για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ένα 15% για κοινωνικά επιδόματα, ένα 20% για υποτροφίες φοιτητών και ένα 25% για τις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι οι φόροι είναι απίθανο να είναι εφάπαξ και υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις ξένες επενδύσεις.
«Ο τελευταίος φόρος περιουσίας της Αργεντινής, στην καλύτερη περίπτωση, θα προσφέρει μια εφάπαξ ώθηση στα κρατικά ταμεία, ενώ θα κάνει λίγα για να αντιμετωπίσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα φερεγγυότητας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Abhijit Surya, αναλυτής της Economist Intelligence Unit.
«Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Αργεντινής - προκειμένου να απελευθερωθεί η χώρα από τους ατελείωτους κύκλους της - θα απαιτήσει πιο ολοκληρωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν ένα υψηλό επίπεδο μη παραγωγικών δημόσιων δαπανών».
Ο Surya πρόσθεσε ότι «προβλήματα εφαρμογής» ήταν ήδη ορατά στον υφιστάμενο φόρο περιουσίας της Αργεντινής, γνωστός ως φόρος προσωπικής ιδιοκτησίας, με τα έσοδα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,5% της συνολικής φορολογικής ανάληψης.
Συγκριτικά, στη γειτονική Ουρουγουάη, η Surya είπε ότι ένας παρόμοιος φόρος περιουσίας φέρνει έως και το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων αυτής της χώρας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης