Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morawiecki (Πολωνία): Ο μηχανισμός του κράτους δικαίου παραβιάζει τις Συνθήκες της ΕΕ

Morawiecki  (Πολωνία): Ο μηχανισμός του κράτους δικαίου παραβιάζει τις Συνθήκες της ΕΕ
«Σήμερα η ΕΕ εμφανίζεται σαν γάμος σε κρίση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ
Στο πλαίσιο της διαμάχης σχετικά με τον σχεδιαζόμενο μηχανισμό της ΕΕ για τον έλεγχο της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο θέμα της έγκρισης του πολυετούς προϋπολογισμού και των κονδυλίων του Ταμείου Aνάκαμψης.
«Αυτός ο μηχανισμός παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος δικαίου και αποτελεί από μόνος του μια θεμελιώδη παραβίασή του» δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. (FAZ) στις 3 Δεμεμβρίου 2020.
«Ο μηχανισμός, ο οποίος τιμωρεί την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου με τη στέρηση κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλως αυθαιρέτως και για πολιτικούς λόγους.
Σήμερα θα μπορούσε να αφορά την Πολωνία, αύριο άλλες χώρες.
Αυτό είναι δυνητικά πολύ καταστροφικό για ολόκληρη την ΕΕ.
Εάν ανοίξει αυτή η πόρτα, κανείς δεν θα μπορεί να την κλείσει», πρόσθεσε.

Το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν veto τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Aνάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμβιβασμός.
«Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συμβιβασμός. (σ.σ. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ σε κάποια χώρα.
Πριν από την κατάληξη αυτή, οι υπουργοί της ΕΕ θα πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των σχετικών εθνικών αρχών).
Ας δοκιμάσουμε πρώτα αν έχει εφαρμογή η διαδικασία του άρθρου 7», δήλωσε ο Morawiecki στη FAZ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε την ενοποίηση της Ευρώπης μέσω της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 «κατάσταση win-win» για τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων»

«Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ΕΕ.
Σήμερα (όμως) η ΕΕ εμφανίζεται σαν γάμος σε κρίση», σημείωσε.
«Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί ανοιχτά τι έχει προσφέρει το ευρώ, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι στάσιμη για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Δεν νομίζω (πάντως) ότι μια ένωση μεταφοράς χρέους (Transferunion) θα ήταν αποδεκτή για την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ», πρόσθεσε.
«Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων, και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο κυριαρχία ενός "κέντρου" όπως στο Ανατολικό Μπλοκ, με πλασματική μόνο ανεξαρτησία των χωρών εταίρων, δεν είναι μια καλή λύση», τόνισε.
Όσον αφορά την νίκη του Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Morawiecki είπε: “Την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συνδέει αμοιβαία συμπάθεια και αξίες, όπως η αγάπη για την ελευθερία, αλλά και τα κοινά συμφέροντα.
Αυτή είναι μια μόνιμη συμμαχία.
Αυτό ισχύει επίσης για Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης