Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για αρχές 2021, ορατό και lockdown 3 – Ο εμβολιασμός κρίσιμο στοιχείο για την αγορά... κανονικότητα τον Ιούνιο

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για αρχές 2021, ορατό και lockdown 3 – Ο εμβολιασμός κρίσιμο στοιχείο για την αγορά... κανονικότητα τον Ιούνιο
Τον Ιούνιο 2021, ουσιαστικά, θα έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο στάδιο του εμβολιασμού στη χώρα καθώς πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγεοινομικοί και οι γηραιότεροι - ευπαθείς ομάδες και αργότερα ο υπόλοιπος πληθυσμός.
O CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά με την παρέμβασή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ουσιαστικά, προανήγγειλε το 3ο lockdown της αγοράς.
Μάλιστα, ο ίδιος παρουσία και του Πρωθυπουργού έστειλε το μήνυμα ότι η οικονομία θα πρέπει να περιμένει για να επαναλειτουργήσει καθώς ακόμα και εάν αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, η κανονικότητα στην οικονομία θα επέλθει τον Ιούνιο.
Τον Ιούνιο 2021, ουσιαστικά, θα έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο στάδιο του εμβολιασμού στη χώρα καθώς πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγεοινομικοί και οι γηραιότεροι - ευπαθείς ομάδες και αργότερα ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Λίγες ώρες πριν, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνιζε στην καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοιό ότι η χώρα είναι μπροστά στο 3ο κύμα του κορωνοιού, θέτοντας, πλέον, έναν διαφορετικό ορίζοντα απ’ ότι πίστευε ο καθένας.
Ότι το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα μετά το πέρας τον εορτών, θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρχει αμελητέος αριθμός κρουσμάτων είτε μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Στο ίδιο, ουσιαστικά, συμπέρασμα έφτασε και ο Πρωθυπουργός στο Greek Economic Summit όπου προανήγγειλε ότι κάποιοι κλάδοι της οικονομίας θα καθυστερήσουν να επαναλειτουργήσουν και ότι τα σχολεία θα αργήσουν, επίσης, να ξεκινήσουν και εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα δεδομένα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μετά τις γιορτές είναι ο εξής:

 
1) Τα σχολεία θα ανοίξουν το 2021 όταν θα υπάρξει ουδέτερος χρόνος και εφόσον υπάρξει εισήγηση των ειδικών επιστημόνων. Μέχρι τότε, «βολεύει» η λειτουργία της τηλεκπαίδευσης οπότε δεν υπάρχει η μεγάλη πίεση που υπήρχε στο πρώτο lockdown.  

2)Εστίαση, νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ θα ανοίξουν τη νέα χρονιά σε χρόνο που θα έχει γίνει ο πρώτος εμβολιασμός και αφού έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα στη χώρα.
Και ενδεχομένως, να λειτουργήσει και με τοπικά κριτήρια, δηλαδή εάν ένας νομός δεν έχει ξεφύγει από το υψηλό φορτίο του κορωνοιού δεν θα μπορεί να ανοίξει τα μαγαζιά του.
Εκτιμώμενος χρόνος ανοίγματος, τοποθετείται γύρω στον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

3) Το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος της χρονιάς, σε χρόνο που έχουμε ήδη προαναγγείλει και με το τρόπο των προκαθορισμένων ραντεβού με το κατάστημα.
Στις 14/12 τα μικρά μαγαζιά-εποχιακά και αργότερα στις 21/12 τα μεγάλα καταστήματα ή αν χρειαστεί και άλλο χρόνο η αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου όλα στις 21/12, μαζί με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.  
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρατηθούν έτσι και μετά το νέο χρόνο.
 Όλα θα καθοριστούν από τα κρούσματα που έχουμε στις αρχές του χρόνου.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα click away μπορεί να ισχύσει και μετά.

4)Οι επιχειρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση του επιδημιολογικού φορτίου θα μπορούν υπό όρους να ανοίξουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Για παράδειγμα, θα μπορούν να γίνονται προπονήσεις υπό μικρές ομάδες σε ανοικτούς χώρους και πάρκα τηρώντας αποστάσεις. Ουσιαστικά θα ισχύσει μία παραλλαγή απ’ ότι ίσχυε και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με περιορισμούς ατόμων και αποστάσεις.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης