Τελευταία Νέα
Speculator

Κανένα θέμα ρευστότητας για την Fourlis – Η κίνηση ματ των προμηθευτών

tags :
Κανένα θέμα ρευστότητας για την Fourlis – Η κίνηση ματ των προμηθευτών
Η στήριξη από τους μεγάλους προμηθευτές της Fourlis μειώνει τον καθαρό δανεισμό για το σύνολο του 2020 στα 100 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση
Την εκτίμηση πως μετά την πανδημία η Fourlis θα είναι μία από τις εταιρείες που θα βγουν ωφελημένες επανέλαβε για μία ακόμη φορά η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.
Ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως τόσο στο πρώτο lockdown όσο και στο δεύτερο οι μεγάλοι προμηθευτές του ομίλου παρείχαν μεγάλη στήριξη (μετάθεση πληρωμών) με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους να κυμανθεί κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, από 125 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμήσει αρχικά η διοίκηση στο πρώτο lockdown.
Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη η ΙΚΕΑ παγκοσμίως έχει έλλειμμα αποθεμάτων, εξέλιξη που στο τρίτο τρίμηνο στοίχησε στην Fourlis πωλήσεις της τάξης του 5%.
Επιπλέον ο κόσμος δεν επισκέφτηκε τα εστιατόρια και χάθηκε τζίρος 1,5%.
Αντίστοιχες απώλειες κατέγραψαν οι πωλήσεις αθλητικών ειδών λόγω των μειωμένων τουριστικών αφίξεων.
Ο Ιούλιος ήταν πολύ καλός μήνας από πλευράς πωλήσεων, ο Αύγουστος πήγε σχετικά καλά αλλά ο Σεπτέμβριος κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα.
Το τέταρτο τρίμηνο ξεκίνησε καλά με τον Οκτώβριο να συναντά το τζίρο του περσινού Οκτώβρη, αλλά μετά το lockdown στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ο κόσμος στρέφεται και πάλι στο διαδίκτυο.
Περιμένουμε μέσω διαδικτύου το 60% των πωλήσεων του περσινού Νοέμβρη ανέφερε ο κ.Πεταλάς.

Ο δύσκολος Δεκέμβριος

Η διοίκηση εκτιμά πως ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας από πλευράς εκτιμήσεων καθώς αναμένεται επέκταση του lockdown στην Ελλάδα, ενώ και στο εξωτερικό τα περιοριστικά μέτρα αυξάνονται.
Προτεραιότητα παραμένουν οι ταμειακές ροές και η έμφαση στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
Ο όμιλος προχωρά σε επένδυση 12 εκατ. ευρώ προσθέτοντας 7,5 χιλ. τ.μ. logistics τα οποία μάλιστα θα είναι αυτοματοποιημένα.
Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.
Από τότε θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και οι ετήσιες επενδύσεις.
Για φέτος αναμένεται ότι θα ανέλθουν στα 23 εκατ. ευρώ και για το 2021 στα 22 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το μικρό ΙΚΕΑ στον Πειραιά λόγω του lockdown δεν έχει ανοίξει, αλλά μόλις αρθεί θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Από τα μέτρα της κυβέρνησης υπάρχει περιορισμός εξόδων 4-5 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα lockdown.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης