Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοιός με 1.419 νεκρούς - Προς μοντέλο Κίνας, κλείνουν τα σύνορα στην Β. Ελλάδα - Ψώνια... μόνο με διανομείς, πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοιός με 1.419 νεκρούς - Προς μοντέλο Κίνας, κλείνουν τα σύνορα στην Β. Ελλάδα - Ψώνια... μόνο με διανομείς, πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Άρχισε η διακομιδή νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες
(upd5)Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοΐού στη Βόρειο Ελλάδα οδήγησε σε «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων της χώρας, με την κυβέρνηση να καταβάλλει απεγνωσμένες  προσπάθειες να σταματήσει την μετάδοση του ιού που έχει προκαλέσει «έμφραγμα« στις ΜΕΘ. Παράλληλα το γεγονός, πως σχεδιάζονται αγορές μόνο με διανομείς καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως δραματική από τους επιδημιολόγους, παραπέμπει σε ένα μοντέλο του καθεστώτος της Κίνας, όπου έκλεισαν τα σύνορα και οι πολίτες δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους.
Οι σχεδιασμοί αυτή έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία άρχισε η διακομιδή νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων.
Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας αποκαλύπτει πως τα σχολεία θα ανοίξουν σε τρία στάδια μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Ψώνια μόνο με διανομείς - Δραματική η κατάσταση

Με δραματικά λόγια περιέγραψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας.
Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού καλπάζει και το ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα από τον Δεκέμβρη και να αρθεί το lockdown δείχνει να απομακρύνεται.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».
Σχολιάζοντας τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογενειές μας.
Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς.
Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.
Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.
Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε:
«Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».
Σχολιάζοντας το πολυαναμενόμενο εμβόλιο η κ. Λινού σημειώνει ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να πείσουμε όσους είναι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς αυτό είναι παγκόσμιο και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
«Να μελετήσουμε τι είναι αυτό που θα τους πείσει» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Οι αποκαλύψεις Κεραμέως

Σε τρία στάδια θα ανοίξουν, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι σχολικές μονάδες της χώρας, μόλις επιτραπεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Η κ. Κεραμέως τόνισε πως οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
«Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους.
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση.
Αναφερόμενη στο πλαίσιο λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στην χώρα, μέσω δωρεάν πλατφόρμας και πρόσβασης σε αυτήν των μαθητών σε όλη την χώρα, έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό έργο, που αφορά – όπως είπε – 1,6 εκ. μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρά προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Αναφερόμενη σε καταγγελίες για διανομή tablet σε σχολεία, τα οποία καταλήγουν όμως αντί για τα χέρια μαθητών σε χέρια καθηγητών, η κ. Κεραμέως είπε ότι υπάρχουν σαφείς εντολές που πρέπει να τηρούνται, αποδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες περιοχές, τόνισε όμως ότι είναι μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η Υπ. Παιδείας είπε ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της περιοχής, τα παιδιά από το χωριό της Ηλείας, η φωτογραφία των οποίων να κάθονται στο καφενείο του χωριού για να «συνδεθούν» με την τηλεκπαίδευση, ουδέποτε συνδέθηκαν τις επίμαχες δύο ημέρες στην πλατφόρμα ούτε έκαναν χρήση της συσκευής που υπήρχε στο σχολείο και ήταν στην διάθεση τους, επαναλαμβάνοντας ότι το Υπουργείο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παρέμβει για να δοθούν λύσεις σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρο για την χώρα και ουδείς θα πίστευε πριν από μερικούς μήνες ότι λόγω της πανδημίας θα γινόταν η ψηφιακή μετάβαση όλων των σχολείων της χώρας.
Την πρώτη ημέρα σύνδεσης των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, υπήρξαν αρρυθμίες, έπρεπε να συντονιστεί το σύστημα, υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όμως δύο εβδομάδες τώρα γίνονται κανονικά τα μαθήματα σε δεκάδες χιλιάδες εικονικές τάξεις καθημερινά.
Το ίδιο έγινε και την πρώτη ημέρα σύνδεσης των δημοτικών, υπήρξαν προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως πλέον τα μαθήματα γίνονται», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Σε ότι αφορά τις απουσίες των μαθητών, είπε ότι αυτές δεν υπολογίζονται όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ωστόσο κατά τις άλλες ημέρες τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους και πρέπει να παρακολουθούνται από τα παιδιά.
Η Υπ. Παιδείας επανέλαβε σε ότι αφορά την πλατφόρμα για την τηλεκπαίδευση ότι δεν αφορά σε έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο διαγωνισμού, αλλά αποτελεί δωρεά η χρήση της, για την οποία μάλιστα όπως είπε, αν και η αντιπολίτευση το ζητούσε επιμόνως τις προηγούμενες ημέρες, ουδείς έχει αντααποκριθεί αφότου το Υπουργείο δήλωσε ότι μπορεί όποιος θέλει να δει τα σχετικά έγγραφα.

Νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε ότι ισχύουν νέοι κανόνες από χθες (21/11) στα χερσαία σύνορα της χώρας, δηλαδή στη Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.
Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.
Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Χαρδαλιάς: Μόνο για Έλληνες ή με άδεια παραμονής η είσοδος στη χώρα από τα χερσαία σύνορα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα 20/11 το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς, όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.
Όπως τόνισε, η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και στις μεταφορές (φορτηγά), καθόλη τη διάρκεια.
Επιπλέον για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται αρνητικό τεστ, το οποίο τα τεστάρεται από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες».
«Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown.
Η πρόθεση είναι να πάμε σε μόια σταδιακή καθολική άρση.
Όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας.
Όμως δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Με αφορμή άλλη ερώτηση δήλωσε: «Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει για συρροές σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείστε».

Παπαευαγγέλου: χρειάζεται υπομονή

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων να αυξάνεται» επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση (20/11) η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες σε όλους τους τόνους να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα η εφαρμογή των μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν είχαμε απέναντί μας έξι σφαίρες αντί για τον αόρατο κορωνοϊό δεν θα κοιτάγαμε να ξεγλιστρήσουμε».
Αμφότεροι η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, «έδειξαν» στην επόμενη εβδομάδα για την αποτύπωση μίας καλύτερης εικόνας ως προς τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα -από την οποία θα συναρτηθεί και η έναρξη ή μη συζητήσεων σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως επισήμανε από πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Οι κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν και στα εμβόλια, με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας να σημειώνει πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα υπάρξει η ανοσία της αγέλης.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση πως αυτή τη στιγμή 224 υγειονομικοί στην Αττική νοσούν από κορωνοϊό και βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως θα διενεργούνται στο εξής σε ακόμη πιο τακτικά διάστημα τεστ κορωνοϊού στους επαγγελματίες Υγείας.
Σχετικά με το καίριο ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως προβλεπόταν ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας για τη διαχείριση της κατάστασης• είναι ένα από τα τελευταία όπλα έναντι της πανδημίας, αλλά κατόπιν διάστασης απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές, ενεργοποιήθηκε το μέτρο.
Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών εφόσον οι συνθήκες των απαιτήσεων, αν δεν υπάρξει εθελοντική προσέλευση όπως με τις περιπτώσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Κοντοζαμάνης δεν το απέκλεισε.
Ανέφερε πως υπάρχει ήδη μία πρόσκληση προς ιδιώτες ιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπου υφίσταται ανάγκη, «και εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη ιατρών».

Lockdown μέχρι παραμονές Χριστουγέννων  

Δύσκολα θα θυμίζουν τα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών οι φετινές Άγιες μέρες, καθώς ο Δεκέμβρης είναι εξαιρετικά πιθανό να βρει την Ελλάδα σε γενικό lockdown, παράθυρο το οποίο άφησε ανοιχτό σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η «1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος» για την επαναφορά στην κανονικότητα, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ στον εγχώριο ορίζοντα την παράταση του γενικού απαγορευτικού.
«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει το σχέδιο επιστροφής της χώρας στην καθημερινότητα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδικός χάρτης ενόψει και των Χριστουγέννων περιλαμβάνει τρεις σταθμούς:
-Πρώτος σταθμός η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας
-Δεύτερος σταθμός το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και
-Τρίτος και τελευταίος σταθμός η επιστροφή της εστίασης, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αναμένεται να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς να επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής, γεγονός που υποδηλώνει τον περιορισμό της διασκέδασης στις πρώτες βραδινές ώρες.



Στους 1.419 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 20/11 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53,5% άνδρες.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.581, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις
πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 87.812 (ημερήσια μεταβολή +3%), εκ των οποίων 53,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.419 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 519 (69.9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image

Από το σύνολο των 87.812 κρουσμάτων, 4.766 (5,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 22.295 (25,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image

Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία.
Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).
Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί, αναφέροντας ότι η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά της Covid-19.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας όλα τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν.

Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πρεμιέρα με σωρεία προβλημάτων έκανε η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα 16/11, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τη δεύερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης.
Περισσότεροι από 600.000 μαθητές εκτιμάται ότι θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Η τηλεκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική.
Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται

Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11)  η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Επιτρέπονται delivery, take away

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι επιτρέπεται για κυνήγι, ψάρεμα και άθληση

Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
-Καθαριστήρια
-Περίπτερα (24ώρο)
-Φαρμακεία
-Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
-Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
-Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
-Pet shops
-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
-Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
-Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης