Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ενώπιων της Δικαιοσύνης ο Sarkozy για διαφθορά και δωροδοκία δικαστή

Γαλλία: Ενώπιων της Δικαιοσύνης ο Sarkozy για διαφθορά και δωροδοκία δικαστή
O Sarkozy είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς σε μια δίκη που ίσως κηλιδώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική του καριέρα
Ξεκινά τη Δευτέρα (23/11) η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Nikola Zarkozy, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής καθώς κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει δικαστή.
Αν και ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη - αφού ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα της χώρας και πολιτικός του μέντορας, ο εκλιπών Jacques Chirac, είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικειοποίηση συμφερόντων την περίοδο 1990-1995, που ήταν δήμαρχος του Παρισιού και ηγέτης της Δεξιάς - ο Sarkozy είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς σε μια δίκη που ίσως αποτελέσει ένα ταπεινωτικό υστερόγραφο σε μια πολιτική καριέρα, που κηλιδώθηκε από σειρά δικαστικών ερευνών.
Ο Sarkozy προσπάθησε απεγνωσμένα την τελευταία εξαετία να μπει στο αρχείο η υπόθεση καταγγέλλοντας ένα «σκάνδαλο που θα περάσει στην ιστορία», ενώ προ ημερών είχε επαναλάβει ότι «δεν είμαι απατεώνας» σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV.
Η εισαγγελία, ωστόσο, κατηγορεί τον Sarkozy ότι έταξε μια ευμενή μετάθεση στο Μονακό στον Gilbert Azimber, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα εις βάρος του για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από την κληρονόμο της L’ Oreal Lilian Bettencourt.
Η εισαγγελία παρουσιάζει ως αποδείξεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Sarcozy με τον δικηγόρο του Tiery Hertcock, την ηχογράφηση των οποίων είχαν εγκρίνει δικαστές καθώς ερευνάτο παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Sarkozy και από τη Λιβύη.
Η έρευνα εκείνη είναι ακόμη σε εξέλιξη, αν και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ανάσανε κάπως αυτό το μήνα όταν ο κύριος κατήγορός του, ο Γαλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας Ziant Takentin απέσυρε αιφνιδιαστικά τις καταγγελίες του ότι είχε μεταφέρει εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από τον Λίβυο δικτάτορα Muammar Gaddafi στην καμπάνια του Sarkozy.

Σφίγγει ο κλοιός

Ο Sarkozy – που είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο με το ψευδώνυμο Paul Bismouth για τις απόρρητες συνομιλίες του με τον δικηγόρο του, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές – και ο δικηγόρος του κατήγγειλαν ότι η ηχογράφηση των τηλεφωνημάτων τους παραβιάζει το δικαίωμα ιδιωτικότητας πελάτη-δικηγόρου, αλλά με απόφασή του το 2016 δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.
Σε περίπτωση καταδίκης του για δωροδοκία και αθέμιτη άσκηση επιρροής μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών στον Sarkozy καθώς και μέγιστο πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Ο Sarkozy, δικηγόρος και ο ίδιος, καταγγέλλει εδώ και χρόνια τους Γάλλους δικαστές ότι προσπαθούν να τον στριμώξουν, εν μέρει επειδή είχε προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες τους αλλά και για τα βέλη που είχε εξαπολύσει εναντίον τους για «ήπια στάση» έναντι των εγκληματιών.
Ο πρώην πρόεδρος θα ξαναβρεθεί στο δικαστήριο τον ερχόμενο Μάρτιο μαζί με άλλα 13 άτομα κατηγορούμενος για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί το 2012.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης