Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Βαθιά απογοήτευση από το βέτο της Βουλγαρίας για ένταξη στην ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Βαθιά απογοήτευση από το βέτο της Βουλγαρίας για ένταξη στην ΕΕ
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνεται ότι το "μπλοκάρισμα" από τη μεριά της Βουλγαρίας, "αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα
Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας ελπίζουν ότι οι  πιο εντατικότερες συνομιλίες θα οδηγήσουν στην άρση του αποκλεισμού της γειτονικής Βουλγαρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της στην ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους (2020).
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει άμεση λύση.

Η Malinka Ristovska, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικής, EPI, δήλωσε στο BIRN ότι ενώ ο αποκλεισμός της Βουλγαρίας είναι απίθανο να διαρκέσει όσο η λεγόμενη διαφωνία «ονόματος» με την Ελλάδα, το ζήτημα δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα μετατραπεί σε αντίγραφο της διαφωνίας« όνομα »με την Ελλάδα, διότι η ΕΕ καθώς και όλοι έχουμε αντλήσει κάποια εμπειρία από αυτό - αλλά επίσης δεν πιστεύω σε μια γρήγορη λύση, διότι η Βουλγαρία δεν δείχνει καποια ευελιξία και έχει προχωρήσει πολύ με τις απαιτήσεις της».
Την Τρίτη 17/11, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η Βουλγαρία εμπόδισε το Συμβούλιο να εγκρίνει διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο θα επέτρεπε την έναρξη πολυαναμενόμενων ενταξιακών συνομιλιών.
Οι αντιρρήσεις της επικεντρώθηκαν στη χρήση της μακεδονικής γλώσσας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και στις διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κοινή τους ιστορία, και η Σόφια απαίτησε ρητή άρνηση από τα Σκόπια ότι υπάρχει πΓΔΜ στη Βουλγαρία.
"Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.
Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων" αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, που διανεμήθηκε σε τοπικά μέσα μαζικής ενήμερωσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, και η πρόοδός της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνεται ότι το "μπλοκάρισμα" αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, "αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης