Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Biden στην Πενσιλβάνια, κοντά στη νίκη με 264 εκλέκτορες (50,6%) - Επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια - Επιμένει στην δικαστική μάχη ο Trump

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Biden στην Πενσιλβάνια, κοντά στη νίκη με 264 εκλέκτορες (50,6%) - Επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια - Επιμένει στην δικαστική μάχη ο Trump
Στους 304 εκλέκτορες μπορεί να φτάσει ο Biden εάν κάνει την έκπληξη και επικρατήσει σε Νεβάδα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια
(upd8) Πιο κοντά στον αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου είναι ο Joe Biden των δημοκρατικών.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συνεχίζει να προηγείται του Donald Trump σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Joe Biden συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 6 προκειμένου να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που «κλειδώσει» τις παραπάνω δύο πολιτείες ή έστω μόνο την Πενσιλβάνια, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα σε αυτές θα ανακοινωθούν πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτείες, θα φτάσει στο «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του NBC News την Παρασκευή (6/11) για την Πενσιλβάνια το επιτελείο Trump απάντησε με την δήλωση ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει».
Παρασκηνιακά όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC ο πρόεδρος Trump δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν έχει καταλήξει στο ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.
Μέχρι στιγμής και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σε 5 κρίσιμες Πολιτείες – Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νεβάδα και Αριζόνα -, ο Biden προηγείται με 50,6% και 74,811 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει 264 εκλέκτορες, δηλαδή έξι λιγότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζονται για την εκλογή προέδρου.

Από την πλευρά του ο Trump λαμβάνει το 47,7% των ψήφων και 70,55 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει έως τώρα 214 εκλέκτορες.
-    Στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν από 48 γερουσιαστές (για την πλειοψηφία απαιτούνται 51 γερουσιαστές)
-    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 212 έδρες έναντι 194 των Ρεπουμπλικάνων (για την πλειοψηφία απαιτούνται 218 έδρες)
Image
Image
Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Τζόρτζια (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 16 εκλέκτορες:

Biden: 49,4% (2.456.597 ψήφοι)
Trump: 49,3% ( 2.452.626 ψήφοι)

Πενσιλβάνια (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 20 εκλέκτορες:
Biden:  49,6% (3.337.069 ψήφοι)
Trump: 49,3% (3.308.192 ψήφοι)

Βόρεια Καρολίνα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 15 εκλέκτορες:
Trump: 50,1% (2.732.697 ψήφοι)
Biden: 48,7% (2.655.629 ψήφοι)

Νεβάδα (με ενσωματωμένο το 87% των ψήφων) 6 εκλέκτορες:
Biden: 49,8% (632.558 ψήφοι)
Trump: 48% (609.901 ψήφοι).

Αριζόνα (με ενσωματωμένο το 90% των ψήφων) 11 εκλέκτορες:
Biden: 49,7% (1.604.346 ψήφοι)
Trump:48,8% (1.574.511 ψήφοι)

Ανατροπή Biden στην Τζόρτζια, οριακό προβάδισμα

Η πρώτη ανατροπή φαίνεται να προδιαγράφεται στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
Με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων, ο Biden φέρεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή καθώς προηγείται οριακά του Donald Trump με λίγο περισσότερες από 1000 ψήφους.
Συγκεκριμένα, o Biden συγκεντρώνει το 49,4% και 2.449.582 ψήφους έναντι 2.448.485 ψήφων του Trump, ο οποίος και αυτός λαμβάνει το 49,4% των ψήφων.
Σε περίπτωση που ο Biden επικρατήσει τελικά στην Τζόρτζια, θα εκλέξει άλλους 16 εκλέκτορες και θα φτάσει στους 280, ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος.

Aνατροπή και στην Πενσιλβάνια

Πέρα όμως από τη Τζόρτζια, ο Biden έκανε την ανατροπή και στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) καθώς με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά του από τον Trump σε περίπου 18.000 ψήφους
Συγκεκριμένα, στην Πενσιλβάνια, ο Biden πέρασε μπροστά με 49,6% (3.337.069 ψήφοι) έναντι 49,4% του Trump, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 3.308.192  ψήφους.
Μάλιστα Αμερικάνοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό ο Biden να επικρατήσει και στην Πενσιλβάνια καθώς πολλές από τις ψήφους που έχουν απομείνει να καταμετρηθούν προέρχονται από τα αστικά κέντρα της Ατλάντα και της Φιλαδέλφεια που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς.
Εκτιμάται μάλιστα πως οι δύο αυτές Πολιτείες θα έχουν ολοκληρώσει εντός της ημέρας την καταμέτρηση των ψήφων και άρα σε πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει κριθεί και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Μπροστά σε Βόρεια Καρολίνα ο Trump, προβάδισμα Biden σε Νεβάδα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων και στη Βόρεια Καρολίνα όπου με ενσωματωμένο το 94% των ψήφων, ο Trump διατηρεί προβάδισμα περίπου 80.000 ψήφων έναντι του Biden.
Συγκεκριμένα, ο Trump λαμβάνει το 50,1% (2.732.084) έναντι 48,7% του Biden (2.655.383 ψήφοι), διαφορά που αν μη τι άλλο αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην Πολιτεία της Νεβάδα, όπου όμως το προβάδισμα διατηρεί ο Biden.
Με την ενσωμάτωση των ψήφων να βρίσκεται μόλις στο 84% ο Biden προηγείται με 49,4% (604.251 ψήφοι) έναντι 48,5% του Trump (592.813), δηλαδή με 11.438 ψήφους διαφορά.
Και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για μια διαφορά που επιτρέπει όλα τα σενάρια.
Πάντως, εφόσον στη Νεβάδα η διαφορά παραμείνει κάτω από 0,5%, η πλευρά των Ρεπουμπλικανών έχει δικαίωμα να ζητήσει ανακαταμέτρηση.

Μειώνει στην Αριζόνα ο Trump, καταμέτρηση και στην Αλάσκα

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμα και στις Πολιτείες της Αριζόνα και της Αλάσκα.
Στην Αλάσκα με τους 3 εκλέκτορες θεωρείται βέβαιο πως θα επικρατήσει ο Trump μια και οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν στην εν λόγω Πολιτεία εδώ και δεκαετίες.
Με την ενσωμάτωση στο 50%, ο Trump προηγείται με 62,1% έναντι 33,5% του Biden.
Η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες φαίνεται να πηγαίνει στον Biden, ο οποίος προηγείται με 49,7% έναντι 48,8% του Trump και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 90%.
Ωστόσο και σε αυτήν την Πολιτεία που θεωρούνταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, το προβάδισμα του Biden είναι λίγο παραπάνω από 40.000 ψήφους, αν και εκτιμάται πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής από τους Ρεπουμπλικάνους.

Τα σενάρια

Με τον Biden να έχει εκλέξει 264 εκλέκτορες – δεδομένου ότι δεν θα συμβεί κάποια ανατροπή στην Αριζόνα -, χρειάζεται άλλους 6 εκλέκτορες.
Ή απλούστερα χρειάζεται να επικρατήσει σε μια από τις άλλες 4 Πολιτείες – Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα – όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.
Εφόσον διατηρήσει το προβάδισμα που έχει στην Τζόρτζια και στη Νεβάδα και εφόσον κάνει και την ανατροπή στην Πενσιλβάνια, τότε ο Biden θα εκλέξει 306 εκλέκτορες, αριθμός που όχι μόνο θα του δώσει την προεδρία αλλά θα εξαλείψει και τις όποιες «γκρίνιες» στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για την επίδοση του στην εκλογική αναμέτρηση με τον Trump.
Από την πλευρά του ο Trump για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμα 56 εκλέκτορες.
Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει σε όλες τις Πολιτείες - Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια - όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, εκτός και αν γίνει η έκπληξη από την Πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και επικρατήσει τελικά ο Trump.
Σε αυτό το σενάριο ο Trump θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ακόμα και αν ηττηθεί στη Νεβάδα
Βέβαια όπως και ο ίδιος είπε κατά τη διάρκεια της δήλωσης του από το Λευκό Οίκο, τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών θα τον αποφασίσουν οι δικαστές.

Trump: Θα διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας - Διχασμένο το επιτελείο του

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων και την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας - και ότι αυτό δεν αφορά πλέον τις εκλογές ανά πολιτεία.
Αφορά την ακεραιότητα ολόκληρης της εκλογικής μας διαδικασίας», επισημαίνει δήλωση του Trump η οποία διακινήθηκε μέσω του εκλογικού του επιτελείου το βράδυ της Παρασκευής (6/11) σηματοδοτώντας τη συνέχιση της διά νομικών μέσων αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
«Από την αρχή είπαμε ότι όλα τα νόμιμα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν και όλα τα παράνομα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να μετρηθούν, ωστόσο, έχουμε συναντήσει αντίσταση σε αυτήν τη βασική αρχή που θέσαμε από τους Δημοκρατικούς σε κάθε περίπτωση.
Θα συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία ακολουθώντας κάθε νόμιμη ώστε ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας.
Ποτέ δεν θα σταματήσω να παλεύω για εσάς και το έθνος μας», καταλήγει.
Το αρχίζει να διαφαίνεται ρήγμα στο στρατόπεδο Trump ως προς το τι μέλλει γενέσθαι καθώς τα στοιχεία δείχνουν τον Biden να προηγείται στην Πενσιλβανία και στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες και βρίσκεται κοντά αποκτήσει τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του NBC News την Παρασκευή (6/11) το πρωί για την Πενσιλβάνια το επιτελείο Trump απάντησε με την δήλωση ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει».
Παρασκηνιακά όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC ο πρόεδρος Trump δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν έχει καταλήξει στο ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.
Ο Rudy Giuliani, δικηγόρος του προέδρου, είναι ένας από τους ανθρώπους που προσπαθούν να τον πείσουν μην παραδώσει όπλα.
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης εισηγείται στον πρόεδρο Trump την ανάληψη με αποφασιστικό τρόπο νομικής δράσης
Ο Larry Kudlow, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ο Trump σκοπεύει να συνεχίσει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας εάν χάσει.
Εν γένει το επιτελείο Trump ένα εναποθέσει τις ελπίδες του στις νομικές προσπάθειες που έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής άκαρπες για την επιρροή στην καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε στο CNBC μέλος της νομικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης