Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η ώρα της Αμερικής - Πως αντιδρά ο υπόλοιπος κόσμος για τις εκλογές των ΗΠΑ (3/11);

CNBC: Η ώρα της Αμερικής - Πως αντιδρά ο υπόλοιπος κόσμος για τις εκλογές των ΗΠΑ (3/11);
Παγκόσμιος πυρετός από τις Αμερικανικές εκλογές (3/11) - Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την ιστορική προεδρία στις ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη και πιο πολυσυζητημένη στιγμή έφτασε για τις ΗΠΑ:
3 Νοεμβρίου 2020 ή αλλιώς η μητέρα όλων των μαχών, καθώς Donald Trump ή Joe Biden δίνουν «ραντεβού» με τους ψηφοφόρους πλέον μπροστά από την κάλπη. Πως αντιδρά όμως ο υπόλοιπος κόσμος στις αμερικανικές εκλογές;

Σύμφωνα με το CNBC η εκστρατεία του προέδρου Trump και του πρώην αντιπροέδρου Biden εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης στην δημόσια υγεία - της πανδημίας του κορωνοϊού - έδωσε στον έξω κόσμο μια εικόνα για τα θέματα που έχουν σημασία για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους:
από την οικονομία και τις θέσεις εργασίας έως την υγειονομική περίθαλψη και τη φυλετική ισότητα.
Η πορεία προς την ψηφοφορία υπογράμμισε επίσης την πολιτική πόλωση που έχει χωρίσει σε δυο στρατόπεδα τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν σημασία γιατί ο επόμενος πρόεδρος θα διαμορφώσει όχι μόνο το μέλλον της Αμερικής, αλλά και το διεθνές πολιτικό τοπίο.
Ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και πιθανές αστικές αναταραχές στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο σε όλο τον κόσμο.

Ην. Βασίλειο

Η αριστερή εφημερίδα Guardian επισημαίνει την κάλυψη των εκλογών και τις τελευταίες ώρες εκστρατείας από τους υποψηφίους κάνοντας λόγο « για ιστορικές εκλογές εν μέσω φόβου ότι η δημοκρατία κινδυνεύει», οδηγώντας με ανησυχίες για το «εμπρηστικό» tweet του Trump τη Δευτέρα (ότι το Twitter επίσης επισημαίνεται ως δυνητικά παραπλανητικό) ότι θα μπορούσε να υπάρξει «βία στους δρόμους» εάν ο αριθμός των ψήφων δεν μειωθεί στην Πενσυλβανία.
Η δεξιά εφημερίδα Telegraph εκφράζει επίσης ανησυχίες για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα αναφέροντας ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

«Μάχη για την Αμερική»

Οι εκλογές κυριαρχούν στην παγκόσμια πολιτική ειδησεογραφία από τα πρακτορεία ειδήσεων της Ευρώπης αναλύοντας τι θα μπορούσε να σημαίνει μια κυβέρνηση Biden ή η συνέχιση της προεδρίας του Trump για τις διεθνείς σχέσεις, ιδίως τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ μετά από μια ρήξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια μεταξύ του Trump και των ηγετών της Γηραιάς ηπείρου.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα άρθρο της εφημερίδας Le Figaro έχει τίτλο «Η αμερικανική αγωνία» με τον συγγραφέα Philippe Gelie να σημειώνει ότι «εκτός των τελικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου (ποδόσφαιρο), δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πλανητική αγωνία παρόμοια με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Ιταλία

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica καλύπτει το ιστορικό γεγονός λέγοντας «ο κόσμος περιμένει» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με τον συντάκτη της να γράφει για την ανάγκη «ανοικοδόμησης» της Αμερικής.

Γερμανία

Ο ιστότοπος οικονομικών ειδήσεων της Γερμανίας Handelsblatt επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι εκλογές θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η κάλυψη των εκλογών της εφημερίδας Bild τονίζει αυτό που αποκαλεί «Ο αγώνας για την Αμερική» μεταξύ των υποψηφίων.

Εν τω μεταξύ, στην εφημερίδα Die Welt , ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικής πολιτικής Clemens Wergin ρωτά σε ένα σημείο «Τι θα γίνει παραμείνει ο Trump;» καθώς πιστεύει ότι «για πολλούς Αμερικανούς και άλλους ανθρώπους στο εξωτερικό, η προεδρία του Trump είναι ένας παρατεταμένος εφιάλτης που ελπίζουν να ξυπνήσουν από τις 4 Νοεμβρίου».

«Δεν χρειαζόμαστε την Αμερική»

Δεδομένων των κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και για την ψηφοφορία του 2020, τα ρωσικά MME επισημαίνουν τις προοπτικές των Ρώσων σχετικά με την ψηφοφορία και πώς ο επόμενος ηγέτης των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα .
Ο Rossiskaya Gazeta γράφει GIA MIA «άνευ προηγουμένου σκανδαλώδη» προεδρική εκστρατεία 2020 στις ΗΠΑ «που έχει κρατήσει τον κόσμο σε αγωνία» όμως πλέον έχει τελειώσει.
Η εφημερίδα Izvestia εστιάζει στο πώς η ψηφοφορία θα επηρεάσει την ισορροπία εξουσίας στο Κογκρέσο και μιλά με ειδικούς που προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής είναι «πολύ υψηλός».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant συζητά τη σημασία της νίκης για τους υποψηφίους στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβανίας, ενώ συζητά αν ο Trump ή ο Biden θα ήταν καλύτεροι εταίροι για τη Ρωσία.
Τελικά ο Strokan υποστηρίζει ότι «υπάρχει όλο και περισσότερος λόγος να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόμαστε την Αμερική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και δεν το παραδεχόμαστε ανοιχτά.
Ούτε η Αμερική του Trump ούτε η Αμερική του Biden. "

Πέρα από την Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη ήπειρος που παρακολουθεί στενά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Η Λατινική Αμερική επικεντρώνεται στην νέα προεδρία καθώς και στη σημασία της ισπανικής ψηφοφορίας.
Η έκδοση El Pais της Λατινικής Αμερικής σημειώνει ότι «η ψηφοφορία των Λατίνων θα είναι καθοριστική στη Φλόριντα, την Πενσυλβάνια και την Αριζόνα», προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή του εκλογικού σώματος της Ισπανίας σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ»
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Λατινικής Αμερικής ήταν κάπως τεταμένες δεδομένης της αντίθεσης του Trump στην μετανάστευση και την επέμβαση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πολιτικής εξέγερσης της Βενεζουέλας το 2019 ενάντια στο αριστερό καθεστώς του προέδρου της χώρας, Maduro.
Οι εφημερίδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Buenos Aires Times στη Βραζιλία, ζύγισαν πώς οι εκλογές «θα μπορούσαν να θέσουν την βάση για την επόμενη φάση των σχέσεων ΗΠΑ - Λατινικής Αμερικής».

'Ντροπή'

Στην Ασία, τα άρθρα είναι πιο επικριτικά για τις εκλογές.
Συγκεκριμένα, ένα άρθρο στο Global Times, μια εφημερίδα στην Κίνα που δημοσιεύεται υπό την αιγίδα της εφημερίδας People's Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές εκλογές καθυστέρησαν τον «παγκόσμιο αγώνα κατά του Covid-19».
«Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επηρέασαν σοβαρά την πρόληψη του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα μια ανείπωτη αρνητική επιρροή», ανέφερε το άρθρο.
«Η κυβέρνηση Trump έκρινε εσφαλμένα την επιδημία στις αρχές του τρέχοντος έτους (2020), οδηγώντας στην ανικανότητά στην για την καταπολέμηση του ιού.
Οι εκλογές έκαναν τη διοίκηση του Trump να ακολουθήσει τη λάθος της προσέγγιση. "
Τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο αγώνας της επιδημίας των ΗΠΑ και οι εκλογές έδωσαν ένα τρομερά αρνητικό παράδειγμα στον κόσμο. Δεν είναι μόνο ντροπή για την αμερικανική δύναμη αλλά και για το αμερικανικο φιλελεύθερο σύστημα. "

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης