Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικό - Ο SSM στις 12-13/11 θα ζητήσει την μετατροπή του Cocos 2,040 δισ της Πειραιώς σε μετοχές στα 6 ευρώ - Το ΤΧΣ από 26,4% σε 61% με 5 μέλη στο ΔΣ

Οριστικό - Ο SSM στις 12-13/11 θα ζητήσει την μετατροπή του Cocos 2,040 δισ της Πειραιώς σε μετοχές στα 6 ευρώ - Το ΤΧΣ από 26,4% σε 61% με 5 μέλη στο ΔΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ελέγχει το 61% της τράπεζας Πειραιώς από 26,4% ενώ θα διαθέτει και 5 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Η απόφαση είναι οριστική ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020 στην διήμερη συνεδρίαση του, μεταξύ άλλων δεν θα εγκρίνει την καταβολή των τόκων 163 εκατ της τράπεζας Πειραιώς, στο μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην μετατροπή του Cocos σε μετοχές Πειραιώς με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
H Πειραιώς από 436 εκατ θα διαθέτει 803 εκατ μετοχές περίπου με τις 367 εκατ μετοχές να έχουν μεατραπεί σε τιμή 6 ευρώ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews που έχει αναφερθεί πολύ διεξοδικά και αποκαλύψει το θέμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2020. 
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει υποστηρίξει την πλήρη μετατροπή του Cocos σε μετοχές, δεν προστίθενται νέα κεφάλαια αλλά αναβαθμίζονται ποιοτικά τα υφιστάμενα κεφάλαια καθώς ένα ομόλογο μετατρέπεται σε ενσώματα ίδια κεφάλαια, tangible book.

Πάντως σε έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου με συμμετοχή και της ΤτΕ συμφωνήθηκε ότι η άτυπη κρατικοποίηση της Πειραιώς θα πρέπει να είναι μεταβατική, καθώς στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της.
Με βάση τις ίδιες πηγές θα υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα Πειραιώς που θα αφορούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και με βάση πληροφορίες 4 τουλάχιστον μέλη θα αποχωρήσουν.
Πρωτίστως να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει εξέλιξη θετική καθώς έχει την αποδοχή όλων των βασικών μετόχων της τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26,4% και μετά την μετατροπή του Cocos θα φθάσει στο 61,3%.
Ωστόσο αλλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως ο David Hexter, ο αντιπρόεδρος Boeck και άλλοι θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν από 4 μέλη που θα ορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο – δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει με ένα μόνο μέλος σε σύνολο 13 μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Το ΤΧΣ θα διαθέτει 5 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, εξέλιξη άκρως θετική καθώς η παρουσία και συνεισφορά ορισμένων ξένων ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Τι σημαίνει η μετατροπή του Cocos σε μετοχές;

Το ελληνικό δημόσιο μέσω ενός ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές Cocos (Contingent convertible bond), ύψους 2,040 δισεκ. συνέβαλλε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015.
Το Cocos έληγε τον Δεκέμβριο του 2022.
Κάθε χρόνο η Πειραιώς είχε συμβατική υποχρέωση να πληρώνει τους τόκους του Cocos τα 163 εκατ ευρώ περίπου.
Μια φορά η Πειραιώς δεν πλήρωσε το 2018, ενεργοποιώντας την ρήτρα μη καταβολής τόκων αλλά με βάση την σύμβαση κράτους – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με Πειραιώς, δεν έχει άλλη φορά δικαίωμα να μην πληρώσει τους τόκους.
Εάν δεν καταβάλλει τους τόκους τα 163 εκατ που προκύπτουν από το επιτόκιο 8%, τότε αυτομάτως το μετατρέψιμο ομόλογο… μετατρέπεται σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Ο SSM δεν εγκρίνει την καταβολή των τόκων όχι για ταμειακούς λόγους, καθώς η ρευστότητα της Πειραιώς είναι πολύ ισχυρή αλλά για κεφαλαιακούς λόγους.
Τα 163 εκατ θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια και όχι από την ρευστότητα και αυτό προφανώς σταθμίζεται με μεγάλη προσοχή από τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών.
Η Πειραιώς με 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά 14,1% CET1 και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ 13,7% οριακά πληροί τα κριτήρια.
Μπορεί ο ελάχιστος υποχρεωτικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι 11,25% αλλά στην πραγματικότητα σε εποχή κανονικότητας διαμορφώνεται σε 14,25%.
Οπότε εύλογα το ζήτημα των 163 εκατ των τόκων του Cocos δεν θεωρείται αμελητέα ποσότητα για τα κεφάλαια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να πληρώσει τους τόκους με μετοχές δηλαδή με αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος των τόκων δηλαδή 163 εκατ αλλά αυτή η εξέλιξη θα δημιουργούσε μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχίες γιατί με 163 εκα τόκους το ΤΧΣ από 26,4% θα βρεθεί στο 50% άπαξ και η αύξηση θα υλοποιείτο σε τρέχουσα τιμή.

Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ΤΧΣ στο 61,3% από 26,4%, αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και πότε θα έρθει η ιδιωτικοποίηση;

Ήδη το ΤΧΣ συμμετέχει με 26,4% και θα εκτιναχθεί το ποσοστό του Ταμείου στο 61% πρόκειται για μια άτυπη κρατικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς αλλά επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν πολλά πλην του γεγονός ότι το ΤΧΣ θα ελέγχει το 61,3% και θα αυξήσει την συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή θα συνοδευτεί και με παραίτηση 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου – και οι 4 θα είναι ξένοι – και θα αντικατασταθούν από 4 νέα μέλη που θα ορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε το ΤΧΣ θα ελέγχει τις 5 από τις 13 θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Ο μετοχικός έλεγχος της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ θα είναι μεταβατικός μεν αλλά δεν θα υπάρξουν εξελίξεις άμεσα ή όπως τις σχεδίαζε ο Paulson ο οποίος επιχείρησε να αγοράσει την Πειραιώς με 800 εκατ.
Ουσιαστικά με 800 εκατ θα αποκτούσε τον έλεγχο της Πειραιώς και θα αποκτούσε... 7 δισεκ. κεφάλαιο.
Το ΤΧΣ απέρριψε το σχέδιο αυτό.
Αυτό που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι 4 πράγματα
1)Το ΤΧΣ δεν θα μειώσει το ποσοστό του σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου χωρίς να κερδίσει
2)Η μελλοντική αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι 800 εκατ αλλά τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ
3)Θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε το ΤΧΣ να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που υποχρεωτικά θα έρθουν και με συμμετοχή ιδιωτών
4)Ο Paulson από 6,62% που κατέχει στην Πειραιώς θα μειωθεί στο 3,6%.
Ο Mistakidis που κατέχει 5,14% θα μειωθεί στο 2,5% και το Bienville Capital στο 2% - εάν ήδη δεν έχει μηδενίσει –

Τι θα σηματοδοτήσει για την μετοχή της Πειραιώς η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ από 26,4% σε 61,3% με τιμή στα 6 ευρώ;

Η τρέχουσα τιμή της Πειραιώς ανέρχεται στα 0,64 ευρώ - με χαμηλό 0,5150 ευρώ στις 30 Οκτωβρίου 2020 - με την συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 283 εκατ.
Με τα Cocos των 2,040 δισεκ. δεν θα προστεθούν νέα κεφάλαια καθώς ήδη περιλαμβάνονται στα συνολικά ίδια κεφάλαια, ωστόσο με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ, πριμοδοτείται ο ιδιώτης μέτοχος.
Μπορεί να υποστεί dilution - αραίωση αλλά 2,040 δισεκ. θα μετατραπούν σε μετοχές στα 6 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής στα 0,64 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή ίσως ανακόψει την μεγάλη πτώση της μετοχής η οποία οδηγείτο στα 0,30 ευρώ, αυτό ίσως αποτραπεί.
Πάντως για να μπορέσει να κερδίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί η τιμή μετατροπής δεν την ευνοεί... θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον.

Η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα - Ιδιωτικοποίηση αλλά δεν θα δοθεί δωρέαν η τράπεζα στους ιδιώτες μετόχους

Η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα ότι η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2021 ή 2022 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με κριτήρια δωρεάς στους ιδιώτες μετόχους.
Αν και η αρχική άτυπη κρατικοποίηση της Πειραιώς ευνοεί... τα μελλοντικά σχέδια ιδιωτικοποίησης καθώς η αβεβαιότητα της μετατροπής του Cocos εξαλείφεται, ωστόσο στην πράξη η Πειραιώς δεν θα ιδιωτικοποιηθεί έναντι πινακίου φακής.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 δισεκ. νέα κεφάλαια και αυτό το ξέρει η κυβέρνηση, το ξέρει το ΤΧΣ και το ξέρουν και οι ιδιώτες επενδυτές.
Οπότε όταν στο μέλλον σχεδιαστεί η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα πρέπει να γίνει με κριτήρια που θα διασφαλίζουν το μέλλον της.

Υπάρχει πιθανότητα η καλή Πειραιώς να συγχωνευτεί με άλλη ελληνική τράπεζα, Εθνική ή Alpha bank; - Δεν είναι βασικό σενάριο

Εδώ και καιρό φημολογείται ότι η καλή Πειραιώς το μέρος της Πειραιώς χωρίς τα 23 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα μπορούσε να συγχωνευτεί με άλλη ελληνική τράπεζα όπως την Εθνική ή την Alpha bank - με πιθανότερο σενάριο την Εθνική τράπεζα.
Το σενάριο αυτό έχει κάποια λογική αλλά υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα.
Η ΕΚΤ έχει συγκλίνει στην άποψη ότι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ένας ρεαλιστικός αριθμός ενώ να σημειωθεί ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 95% των μεριδίων αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις.
Στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 57% των μεριδίων αγοράς, στην Ελλάδα καταγράφεται το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο στις τράπεζες, εξέλιξη που εγείρει θέματα ανταγωνισμού.

Η απάντηση της Τρ. Πειραιώς στο Bankingnews.gr

Σε έμμεση επιβεβαιώση των πληροφοριών του bankingnews.gr προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναφέρει ότι η άδεια του SSM για την πληρωμή των τόκων των CoCos δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, με αφορμή το δημοσίευμα του bankingnews.gr και μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει για τα ακόλουθα:
Τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (CoCos) εκδόθηκαν από την Τράπεζα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία €2.040 εκατ, φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια.
Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας.
Το κανονιστικό πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας που διέπει την Τράπεζα προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση του εποπτικού φορέα (ΕΚΤ/SSM) για οποιαδήποτε πληρωμή σχετιζόμενη με τα CoCos.
Η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον SSM προκειμένου να της επιτραπεί η πληρωμή σε μετρητά των ετήσιων τόκων ύψους €165 εκατ, οι οποίοι είναι καταβλητέοι στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα €6 ανά μετοχή).
Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%.
Η απόφαση του επόπτη αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2020.
Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την Τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%.
Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.
Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η Τράπεζα ενημερώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις.
Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.
Η ισχυρή πορεία των θεμελιωδών της Τράπεζας, τόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα όσο και με την κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και την ποιότητα δανείων, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2020 εντός του Νοεμβρίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης