Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα Lagarde για νέα μέτρα από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο 2020 - Η οικονομία έχει χάσει το momentum - Μεγάλες οι προκλήσεις

tags :
Σήμα Lagarde για νέα μέτρα από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο 2020 - Η οικονομία έχει χάσει το momentum - Μεγάλες οι προκλήσεις
Στόχος της ΕΚΤ είναι να ενισχύσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία
Tη λήψη νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο προανήγγειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, σημειώνοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει χάσει το momentum.
Η Lagarde υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει όλα τα εργαλεία πολιτικής και όχι μόνο το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP).
Όσον αφορά το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, η Lagarde τόνισε ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις και όλα εξαρτώνται από την πορεία της.
Ειδικότερα για τις τράπεζες, το πλήγμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κεφαλαιακή κατάσταση.
«Το νέο κύμα της πανδημίας έχει θέσει μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεαστεί από τις τιμές ενέργειας αλλά και τα νέα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στο σημερινό περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το ΔΣ θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Έχουμε σε ετοιμότητα όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, θα παραμείνει διευκολυντική για όσο χρειάζεται», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η Lagarde τόνισε ότι οι αγορές μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι η πανδημία σταματήσει να επηρεάζει την οικονομία.
«Θα συνεχίζουμε τις αγορές των τίτλων μέσω του προγράμματος πανδημίας, ώστε να διευκολύνουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας», σημείωσε.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να ενισχύσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πράξεις TLTROs προς τις τράπεζες, υπογράμμισε η Lagarde.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η οικονομία έχει χάσει το momentum της και αυτό θα φανεί στα μεγέθη του δ' 3μηνου, καθώς όλοι οι δείκτες PMI έχουν χάσει τη δυναμική τους από τον Σεπτέμβριο.

Αρνητικός πληθωρισμός έως τις αρχές του 2021

Όπως σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχωρεί εκ νέου, εξαιτίας των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την εισροή δεδομένων, η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί το δ' 3μηνο του 2020.
Υπηρεσίες, ενέργεια και βιομηχανία έχουν επηρεάσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο -0,3% τον Σεπτέμβριο.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού δεν έχουν αλλάξει... θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός έως τις αρχές του 2021
Σύμφωνα με την Christine Lagarde, τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊου, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη.
Η στήριξη από τις κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένη και προσωρινή, τόνισε.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ - Σε ετοιμότητα το οπλοστάσιο για πιθανή νέα παρέμβαση στήριξης της οικονομίας

Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Στο σημερινό περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές σταδιακής εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο νέος γύρος μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τον Δεκέμβριο θα επιτρέψει τη διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων. Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει, ούτως ώστε να αποκριθεί στην κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και ότι αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα προαχθεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
(2) Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.350 δισεκ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορέσει να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
(3) Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισεκ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
(4) Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης