Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

Βουλή: Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα
Την Κυριακή 25/10 με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών
(Συνεχές upd) Για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε το Σάββατο 24/10 η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα,  που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και οι 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Στο μικροσκόπιο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα.
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση δυσπιστίας, καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και τον κατηγορεί ότι επί διακυβέρνησης του έβαλε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για νόμο έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων και οδηγεί στην πτώχευση τους πάντες.
Σημειώνεται ότι η  συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25/10 μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.
Κατά τη δεύτερη ημερα σήμερα (24/10) της συζήτησης, ξεχώρισε η κριτική που άσκησε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Γ. Κατρούγκαλος, για τα εθνικά θέματα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Σπήλιο Λιβανό, να απαντά ότι «η κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Για πρόταση απελπισίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ, Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει τον Χρ. Σταϊκούρα,  αλλά τον εσωκομματικό αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή τον Ευ. Τσακαλώτο, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του  Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη.

Θεοδωρικάκος: Παλαιοκομματικοί τακτικισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να βελτιώσει την κομματική συσπείρωσή του, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται με παλαιοκομματικούς τακτικισμούς», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επέλεξε το χρονικό τοπίο της πανδημίας και της επιδεινούμενης κρίσης στα ελληνοτουρκικά για να προχωρήσει σε πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.
Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και σας ψήφισαν, δεν σας ακούν μετά την αναξιόπιστη πολιτική που ακολουθήσατε κατά τη διακυβέρνησή σας, ενώ όσοι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως άνθρωποι του μέτρου και της λογικής, δεν σας ακούν διότι «δεν έχετε τεκμηριωμένες προτάσεις και εναλλακτικό σχέδιο, ούτε τους αντίστοιχους αξιόπιστους εκπροσώπους», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Χατζηδάκης: Η ΝΔ στη γραμμή της υπευθυνότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ στα εσωκομματικά του προβλήματα

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μένει σταθερή στη γραμμή της υπευθυνότητας, την ευρωπαϊκή γραμμή, την μόνη γραμμή η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μένει με τα εσωκομματικά του προβλήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση μομφής, την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα αγωνιά για τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.
«Αυτά είχαμε πει προεκλογικά και αυτά υλοποιεί με αυτό το νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας.
Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε κάποιο βαθμό, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ στις εκλογές», παρατήρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την πρόταση μομφής, από τα πολιτικά του αδιέξοδα και την ανάγκη του να ακουστεί καθώς έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά το προσπαθεί με λάθος τρόπο.

Χρυσοχοΐδης: Εμείς δεν λέμε λόγια κάνουμε δουλειά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει εχθρούς

«Εμείς δεν λέμε λόγια, κάνουμε δουλειά» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν σε σημεία συναθροίσεων τα μέλη της Ομάδας  Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ). "Αυτή η ομάδα εκφράζει αυτό που ψάχνουμε με τον νόμο. Διαμεσολάβηση, συνεργασία, σεβασμό.
Είναι νέοι άνθρωποι, με νέες στολές, άοπλοι, καλά εκπαιδευμένοι σε αυτοάμυνα αλλά και πρώτες βοήθειες", τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο ίδιος απαντώντας σε επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής παρατήρησε ότι "δώσατε χαιρέκακα όλη σας τη δύναμη, τα ρέστα σας που θα λέγαμε.  Θεωρήσατε ότι επιτέλους η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν.
Στην ουσία ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά.
Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας.
Επίσης άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται.
Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει.

 Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσωποποιεί μία κεντρική κυβερνητική επιλογή
 
  Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες για τα εθνικά θέματα ώρες, δημιουργείται εικόνα αστάθειας αντί για εικόνα εθνικής ενότητας, κατήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης μομφής.
«Όλος ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή αγωνιά με το πρόβλημα που έχουμε με τους γείτονες μας με την Τουρκία.
Την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ξεδιπλωμένες και έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο δείχνουμε αυτό που πρέπει ως Κοινοβούλιο;
Ότι είμαστε ενωμένοι; Τι βγαίνει προς τα έξω, ότι αυτοί εκεί είναι διαιρεμένοι και την ώρα που έχουμε τον ύψιστο κίνδυνο με την Τουρκία, κάνουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.
Αυτό δείχνει αστάθεια εσωτερική και όχι εθνική ενότητα, όπως θα έπρεπε», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το χρονικό σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει πρόταση μομφής.
«Ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το θάρρος, τη γενναιότητα να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση και να λύσει οριστικά και για πάντα ένα πρόβλημα που βασάνιζε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Και αυτό κάνουμε» είπε ο Γιάννης Βρούτσης για το νέο πτωχευτικό και τόνισε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών αλλά δίνει και δεύτερη ευκαιρία, με κοινωνικό πρόσημο, σε κάποιους ανθρώπους που δεν θα είχαν δεύτερη ευκαιρία να ξανασταθούν στα πόδια τους και ατομικά και με τις οικογένειες τους.
«Κάνατε και άλλο λάθος. Προσωποποιήσατε μια κεντρική κυβερνητική πολιτική.
Εμείς στη ΝΔ έχουμε μεταξύ μας ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς» δήλωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι που κρατάει ψηλά την παράταξη.
«Είμαστε όλοι δίπλα στον Χρήστο Σταϊκούρα, είμαστε όλοι μια γροθιά δίπλα του» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση κράτησε εν μέσω πανδημίας και την κοινωνία όρθια και θέσεις εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα και τις επιχειρήσεις.

Σκυλακάκης: Με σύνεση οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης, αλλά για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης και με αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για την χώρα τα μεγάλα ποσά που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «αυτά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο χρόνος μπροστά μας αβέβαιος».
Ο κ. Σκυλακάκης, μάλιστα, ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ποσών είναι ιδιαίτερα σημαντική «καθώς πριν μερικές ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ.
Και δυστυχώς, πέσαμε περίπου 3,5 με 4 δισ. ευρώ κάτω.
Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης που ξέραμε να μειωθούν» σημειώνοντας ότι «πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια.
Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ συνετοί»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άστοχη, άσφαιρη και άκαιρη».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είπε ότι αυτό φέρνει «μια τίμια πρόταση για να τελειώσει ο εφιάλτης χρέους που βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, να απαλλαγούν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που έως τώρα δεν είχαν».
Απαντώντας, προσωπικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που νωρίτερα είχε αναρωτηθεί «πότε κανείς αλλάζει άποψη σε αυτά που πιστεύει» είπε ότι «επί υπουργίας σας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4% και επί υπουργίας του κ. Χρήστου Σταϊκούρα με επιτόκιο 1%».
Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι περισσότερη αξία από τα «μαξιλάρια» έχει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «είχε αποτύχει στην δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και στους Θεσμούς, για αυτό και είχε την ανάγκη να διαθέτει ένα θηριώδες «μαξιλάρι» οικοδομήσει που το δημιουργούσε υπερφορολογώντας τους πολίτες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με την πανδημία ανέφερε, ότι ενώ πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν όταν μπαίναμε στην υγειονομική κρίση ότι θα έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, τώρα φαίνεται ότι θα είμαστε στον μέσο όρο και λίγο πιο πάνω της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στον Τουρισμό.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, όπως οι διευθετήσεις με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία και τα 12 μίλια στο Ιόνιο. Πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν και επί δεκαετίες, όπως είπε.

Γεωργιάδης: Η πρόταση μομφής στοχεύει τον Τσακαλώτο , όχι τον Σταϊκούρα

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει τον Χρ. Σταϊκούρα,  αλλά τον εσωκομματικό αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή, τον Ευ. Τσακαλώτο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  'Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός  τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε μια δημοσκόπηση που να μην προηγείται η ΝΔ από τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά, προσθέτοντας ότι από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, έχουν πρώτη τη ΝΔ.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία περίοδος, στη νεότερη ιστορία της χώρας, τόσο μακρόχρονης ηγεμονίας ενός αρχηγού κόμματος και μιας παρατάξεως, από όσο απολαμβάνει η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια».
«Σε όλες τις εκλογές - εθνικές, αυτοδιοικητικές, σωματειακές, συνδικαλιστικές, στα ποδοσφαιρικά σωματεία, στα κοινόχρηστα πολυκατοικίας- όπου γίνανε εκλογές κερδίζει η ΝΔ», πρόσθεσε ο υπουργός.
Μάλιστα, εντυπωσιακό σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, αντί η διαφορά αρχίζει να μειώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά έχει υπερδιπλασιαστεί στην καλύτερη περίπτωση η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «κανετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο.
Τα έχετε παντελώς χαμένα.
Ποιος λογικός πολιτικός σύμβουλος θα συμβούλευε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, μια ώρα πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό και ενώ ο τουρκικός στόλος είναι στο Αιγαίο και ενώ έχουμε έξαρση της πανδημίας».
«Για ποιο λόγο το κάνατε λοιπόν και καταθέσατε πρόταση μομφής;
Είστε τόσο γελοίοι;
Έως και εγώ λέω δεν μπορεί να είστε τόσο γελοίοι.
'Αρα κάτι άλλο συμβαίνει.
Κάθισα να το σκεφτώ ψύχραιμα.
Την εβδομάδα αυτή βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση που είχε το ερώτημα "ποιον επιθυμείτε για αρχηγό, μετά τον Αλέξη Τσίπρα;".
Εκεί, βγήκε για πρώτη φορά το όνομα του κ. Τσακαλώτου, ως του πιθανότερου διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.
Για πρώτη φορά λοιπόν η πολιτική ηγεμονία του κ. Τσίπρα έχει αρχίσει και τρίζει και αν ηττηθεί με 20 μονάδες-εγώ σας λέω και με 10 μονάδες-ο Τσίπρας χαιρέτισε.
Να γιατί την έκανε την πρόταση δυσπιστίας ο Τσίπρας.
Δεν την έκανε για τον Σταϊκούρα, την έκανε για τον Τσακαλώτο για να θυμίζουμε εδώ επί 3 ημέρες τα πεπραγμένα του», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι «μόνο μια γελοία αντιπολίτευση θα έκανε αυτό το πράγμα που κάνατε εσείς αυτή τη στιγμή.
Με το στόλο στο Αιγαίο να κάνετε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να λύσετε τα εσωκομματικά ζητήματα».
Μάλιστα, συνέχισε εκφράζοντας ένα «προσωπικό παράπονο».
Όπως είπε, «όλα σας τα συγχωρώ.
Μου έχετε στήσει τη σκευωρία Novartis, μου κάνατε εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ, μην πω που κατέληξε, με έχετε βρίσει περισσότερο παντός άλλου, μου έχετε αφιερώσει στην ΑΥΓΗ, σχεδόν κάθε μέρα, πρωτοσέλιδο.
Αλλά να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας μόνο στον Σταϊκούρα και όχι και σε μένα, που συνυπογράφω το νομοσχέδιο, αυτό το φάουλ, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είστε απαράδεκτοι!
Εμμέσως δηλώσατε στην ελληνική κοινωνία ότι με εμπιστεύεστε περισσότερο από τον Σταϊκούρα!
Δεν το δέχομαι».

Η αντίδραση Σκουρλέτη - Τι ανέφερε για τον Άδ. Γεωργιάδη

Την αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, προκάλεσε η ομιλία του Άδ. Γωεωργιάδη.
Ο κ. Σκουρλέτης στην παρέμβασή του ανέφερε «άκουσα τη βαθυστόχαστη ανάλυση του κ. Υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας.
Και πράγματι ήταν αρκετά διασκεδαστική.
Τα ίδια επανέλαβε σήμερα το πρωί στον κ. Αυτιά.
Και προσέξτε τη σύμπτωση τα ίδια είπε εδώ και ο κ. Βορίδης.
Προφανώς η κοινή αφετηρία τους έχει κάνει και έχουν και κοινή αίσθηση του χιούμορ».
Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως «δεν είναι διασκεδαστικό, τη στιγμή που σωστά αναφέρεται στους ένοπλους που βρίσκονται στο Αιγαίο κάποιοι από τους γονείς θα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με το νόμο που φέρατε.
Δεν είναι διασκεδαστικό τη στιγμή που καλούμε τους πολίτες να είναι μετά τις 12 και ορθώς στα σπίτια τους, κάποιοι σε λίγους μήνες να μην έχουν σπίτι να μείνουν».
«Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, είναι ανατριχιαστικό», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Παπαθανάσης: Άκαιρη η πρόταση δυσπιστίας

Στο βήμα ανέβηκε πρωί του Σαββάτου 24/10  ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Ν. Παπαθανάσης, χαρακτηρίζοντας άκαιρη και υποκριτική την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,  Κυρ. Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντάς την από την πλευρά του «άγονη και στείρα».
Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται, με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, απέναντι στην μονομερή και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ώρα που με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού που εκφράζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, με επιτυχία. Είναι λοιπόν μια πρόταση άκαιρη, υποκριτική και γίνεται απλά από το ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Ο ίδιος μίλησε «για ευκαιρία που δίνει η πρόταση να παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Όπως είπε, η ΝΔ είναι αποφασισμένη «να αλλάξει την Ελλάδα, να την κάνει σύγχρονη και επενδυτικά ελκυστική βασιζόμενη στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία», ενώ «κεντρικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα».
Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε «για βιομηχανική ανάταση της χώρας με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση».
Όπως ανέφερε «για πρώτη φορά θέσαμε τη βιομηχανία ως ένα αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας».
Ακόμη, έμφαση έδωσε στους υπερδιπλασιασμούς των ελέγχων στην αγορά σε όλα τα στάδια της διακίνησης αγαθών και στην αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού.
Υπογράμμισε πως «ενεργοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να ανατάξουμε την Ελλάδα και να γίνει στρατηγικός επενδυτικός κόμβος.
Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα 2021-2027 ΕΣΠΑ που θα φθάσει στα 72 δις ώστε να οικοδομηθούν γερά θεμέλια για τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι «ξεμπλοκάραμε επενδύσεις που ήταν μόνο στα χαρτιά, εγκρίναμε μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,8 δις ευρώ ενώ πρόσφατα εκδώσαμε δύο προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου για να επιταχύνουμε τις επενδύσεις και να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, «το θετικό και αποτελεσματικό έργο της κυβέρνησης αποτυπώνεται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς δείκτες.
Συνεχίζουμε την δουλειά μας με πείσμα και αποφασιστικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε υψηλούς στόχους, δεν φοβάται, δεν κάμπτεται και η εντολή του είναι να μην σταθούμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε πράξεις.
Δεν σταματάμε λοιπόν σε ψευτοδιλήμματα ούτε στο φόβο της ρήξης, είμαστε αποφασισμένοι η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα μιας νέας εποχής μεταρρυθμίσεων.
Δεν τίθεται θέμα για το που θέλουμε να πάμε.
Ξεκινήσαμε και θα φθάσουμε να βάλουμε την πατρίδα εκεί που της αξίζει.
Το υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και αυτή είναι η εντολή που μας δόθηκε και αυτήν υπηρετούμε».

Πιερρακάκης: Δηλώνω την αμέριστη στήριξη μου στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών

Με τη φράση «δηλώνων την αμέριστη στήριξη μου στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών  και σας καλώ να καταψηφίσετε την πρόταση, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη Βουλή.
Ο ίδιος  χαρακτήρισε «άγονη και στείρα» την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών.
Όπως είπε, «την ώρα που η χώρα έχει μια τριπλή πρόκληση, οικονομική, υγειονομική και εθνική και δίνει μάχες, τίθεται το αυτονόητο ερώτημα γιατί αυτή η ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτό.
Αλλά γιατί τώρα;
Είναι άγονη, στείρα και δείχνει να διακατέχεται από σκοπιμότητα».
Ο ίδιος  υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα, τονίζοντας ότι η λύση του Χρήστου Σταϊκούρα είναι «μόνιμη, ξεκάθαρη και δίνει μια δεύτερη ευκαιρία προστατεύοντας τους οφειλέτες», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι υποχρέωση της χώρας να καθιερώσει ένα σταθερό σύστημα. Η λέξη μονιμότητα είναι η λέξη κλειδί».
Ακόμη, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για «ευκαιρία που δίνεται με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση-αποτίμηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και να δούμε που βρισκόμαστε τώρα».
Κατά τον ίδιο, «η χώρα σε ένα χρόνο σκαρφάλωσε 7 θέσεις σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτό είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ο ψηφιακός επιταχυντής του κράτους.
Στο gov.gr είναι πλέον καθημερινές υπηρεσίες, όπως το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η συνταγή γιατρού που έρχεται στο κινητό, οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΠΥ, όλα αυτά θα ενταθούν.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα περάσουμε 1000 υπηρεσίες, και στην ψηφιοποίηση θα μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έγιναν πολλά, θα γίνουν ακόμα περισσότερα».
Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε λέγοντας πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το άνοιγμα της χώρας προς στο μέλλον.
Βήμα-βήμα, με συγκεκριμένες αποτελεσματικές ενέργειες αλλάζει η εικόνα.
Το ψηφιακό κράτος είναι η σχέση που αξίζει στον πολίτη.
Η ψηφιακή οπισθοδρόμηση είναι ένα λάθος που πρέπει να αντικατασταθεί και θα αντικατασταθεί, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να πάμε τη χώρα μπροστά».

Μηταράκης: Καταψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας - Η απάντηση στον Σκουρλέτη

«Η παρούσα Κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιτυχώς κάθε πρόκληση που της παρουσιάζεται.
Σε συνθήκες πανδημίας στηρίζει την οικονομία, την αγορά και τα νοικοκυριά από την κατάρρευση», τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης,  δηλώνοντας ότι καταψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρ. Σταϊκούρα.
Ο ίδιος αντέδρασε έντονα όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, τον κάλεσε να απαντήσει αν αληθεύει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό και τη Frontex, μιλώντας για επιτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φυλάσσει τα ελληνικά σύνορα από τον Μάρτιο του 2020, που έχει δημιουργήσει μία τεράστια οικονομική καταστροφή στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης «η Ελλάδα υπολογίζει ότι έχασαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ αυτοί που εμπορεύονται την ανθρώπινο πόνο.
Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα.
Με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νοιώθω ότι αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015.
Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορά της;
Θέλετε να μπούνε πάλι 1.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας;
Αυτό προτείνετε;
Δεν είστε περήφανοι που η χώρα φυλάσσει τα σύνορά της;
Εγώ είμαι περήφανος που το ελληνικό Λιμενικό φέτος έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο, φέτος έχουμε τους λιγότερους θανάτους ποτέ στη χώρα μας και σας λέω ξεκάθαρα: Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και παρακαλώ μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα».
Ακόμη, ο κ. Μηταράκης κάνοντας αναφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, σημείωσε ότι «φέτος οι ροές μειώθηκαν κατά 73% ενώ οι αφίξεις στη χώρα μας είναι 12.289, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734.
Υπογράμμισε ότι «το 74% των φετινών αφίξεων έγιναν τον πρώτο τρίμηνο του έτους.
Δηλαδή στο εξάμηνο Απρίλιος - Σεπτέμβριος η μείωση ροών είναι 91% και στα νησιά φθάνει στο 96%.
Δεν θέλαμε και δεν είμαστε πλέον πύλη εισόδου μεταναστών».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «σήμερα, βάση στοιχείων της EUROSTAT, είμαστε η δεύτερη πιο αποτελεσματική Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν θέλαμε και δεν είμαστε πλέον θελκτικός προορισμός για παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες».

Κουμουτσάκος: Πρόταση απελπισίας και τακτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας, αλλά διαπιστευτήρια αναξιοπιστίας, για αυτό και την καταψηφίζουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόταση απελπισίας και τακτισμού την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών και επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η πρόταση του είναι μια «πομφόλυγα» που «στερείται, και σοβαρότητας, και αξιοπιστίας».
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι αυτά επιβεβαιώνονται από την «βοή του κόσμου που λέει, «ευτυχώς που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό τον πολιτικό εφιάλτη προσπαθείτε να ξορκίσετε με την αγωνιώδη πρόταση δυσπιστίας, όμως η "μικρή" αυτή αντιπολίτευση που κάνετε σε μεγάλες ώρες, δεν πρόκειται να σας διασώσει.
Θα ευχόμουν να μπορούσατε να κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση γιατί θα ήταν εθνική συμβολή».
Κάνοντας   αναφορά στα θέματα αρμοδιότητάς του, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως με την ίδια ευκολία που επιτίθεται στην κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας, με την ίδια ευκολία επιτίθεται και στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Μίλησε για αποτελεσματική αντιμετώπιση και συρρίκνωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο, της τάξεως του 90%, αποσυμφόρηση των νησιών από την αρχή του χρόνου με 30.000 περίπου μετακινήσεις πέραν και εκτός των νησιών, αλλά και ταχεία και αποτελεσματική εξέταση αιτημάτων ασύλου με γρήγορο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.  
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, το σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αποφάσεων που έχουν εξεταστεί από την αρχή του έτους είναι σχεδόν 85.000 και η υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι η δεύτερη σε αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη μετά από εκείνη της Γερμανίας.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, σημείωσε πως  παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, έχουν γίνει 50.000 υποχρεωτικοί ή εθελούσιοι επαναπατρισμοί στις χώρες προέλευσης καταγωγής τους, ενώ προχώρησε η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με το πρόγραμμα 1.600 μετεγκαταστάσεων.
Ο κ. Κουμουτάκος τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου «έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, έχει ανεβάσει την διεθνή της αξιοπιστία της χώρας, έχουμε δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο διμερών συνεργασιών που βοηθάει την προσπάθειά μας».
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι στην μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να διασφαλίσουμε μαζί με μια σειρά άλλες χώρες, την ισορροπία της ευθύνης και της αλληλεγγύης που δεν θα είναι στα χαρτιά, αλλά θα είναι πραγματική και με μετεγκαταστάσεις».

Λιβανός σε Κατρούγκαλο: Κόκκινη γραμμή μας η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

 «Η κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός,  απαντώντας στην κριτική που άσκησε νωρίτερα για τα εθνικά θέματα ο Γ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «διατηρούμε την ψυχραιμία μας και έτσι πρέπει να κάνουμε απέναντι στην υπερβολική τουρκική προκλητικότητα, κινούμαστε μεθοδικά, κερδίζοντας τον μαραθώνιο της διπλωματίας, όχι με λαϊκισμούς και άκαιρες απειλές».
Όπως είπε, «ο κ. Κατρούγκαλος μας ρώτησε, ουσιαστικά, αν είμαστε περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική.
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και απόλυτη.
Προφανώς είμαστε απολύτως περήφανοι».
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «το αποδείξαμε όταν φυλάξαμε και φυλάμε ασφαλώς τα σύνορα στο Αιγαίο.
Όταν είχαμε μια απόλυτη και ασφαλή προστασία των συνόρων μας στον Έβρο.
Όταν μπορούμε και εξασφαλίζουμε απόλυτη μείωση των ροών παράνομων μεταναστών στη χώρα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Όταν υπογράφουμε τις συνθήκες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και όταν φτάνουμε πλέον σε μια συνάντηση με τη γείτονα Αλβανία για την εκεί συμφωνία, όταν πετυχαίνουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα να γίνουν ευρωπαϊκά - τουρκικά σύνορα, όταν διεθνοποιούμε επιτυχώς το θέμα και σφίγγει ο κλοιός της απομόνωσης για την Τουρκία, όταν το σύνολο της δυτικής κοινωνίας και των περιοχών της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρούν την Τουρκία ως έναν και μοναδικό ταραξία».

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα – 'Αβουλος ο πρωθυπουργός σας

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική.
'Αβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα.
Προχωράτε με το βλέποντας και κάνοντας», τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έναν-έναν από εσάς κοιτάζω στα μάτια και σας ρωτάω: Είστε περήφανοι που το Oruc Reis 40 ημέρες παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Είσαστε περήφανοι που για πρώτη φορά πολεμικά πλοία της Τουρκίας πέρασαν το νοητό όριο των 12 μιλίων;
Θα είσαστε εξίσου περήφανοι για τον πρωθυπουργό και για την πολιτική του όταν θα έχουμε γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, απέτυχε με πάταγο και με θόρυβο διότι όχι μόνο δεν κατάφερε, στο επίπεδο της διπλωματίας, να εξασφαλίσει τις κυρώσεις, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι η μόνη επιλογή, σε άρθρο του στις ξενόγλωσσες εφημερίδες, αλλά και γιατί δεν έχει καν δηλώσει τις κόκκινες γραμμές της».
Περαιτέρω, για το θέμα των κόκκινων γραμμών, σημείωσε ότι «μια φορά που η κυβέρνηση δήλωσε κόκκινες γραμμές, ότι τάχα είναι τα 6 μίλια, ήταν τόσο φανερό, τόσο αντίθετο στα εθνικά συμφέροντα το λάθος της, που γρήγορα προσπάθησε να ανακρούσει πρύμναν» και πρόσθεσε ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν είχε συμβεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι τότε το μήνυμα στην άλλη πλευρά ήταν σαφές να μην το διανοηθεί καν».
«Τη μια και μοναδική φορά που η Τουρκία είχε δοκιμάσει να κάνει, αυτό που κατά κόρον κάνει από των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, να παραβιάσει δηλαδή θα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, το φθινόπωρο του 2018, η απάντηση ήταν άμεση», είπε και εξήγησε πως  «εμείς είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της διαφοράς.
Εμείς είμαστε πάγια υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου.
Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής.
Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.
Στο κάτω-κάτω υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που οφείλει κάθε πολιτική δύναμη να υπερασπίζεται».
«Ζητήσαμε να στείλετε σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθείτε τετελεσμένα με την επέκταση την άμεση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Κατά τον ίδιο, τα εθνικά θέματα δεν είναι για αντιπολίτευση, απαιτείται εθνική ενότητα, αλλά για εθνική ενότητα απαιτείται στρατηγική την οποία δεν έχει η κυβέρνηση.
Όπως είπε, «κάποια στιγμή, τη μομφή για τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, θα σας την αποδώσει ευθέως ο ελληνικός λαός.
 Εύχομαι να μην αποδώσει μομφή και η Ιστορία για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα εθνικά ζητήματα, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την πατρίδα μας».

Διαξιφισμοί Αμυρά – Κατρούγκαλου

«Εσείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πόσο περήφανοι είστε που ο κ. Κατρούγκαλος δήλωνε στο κανάλι Οne Channel ότι και «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο;», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ,  Γ. Αμυράς, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον κ. Κατρούγκαλο.
Άμεση ήταν απάντηση του κ. Κατρούγκαλου , ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Αμυράς δεν έχει αντιληφθεί όχι ποια είναι η δική μου άποψη αλλά ποια είναι η εθνική γραμμή» και πρόσθεσε: «γιατί δεχόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, για τη μια και μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση Οικονομικών Ζωνών; Γιατί αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία, έχοντας ακτές, έχει εκείνα τα δικαιώματα που αναγνωρίζει στις παράκτιες χώρες το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και μόνο αυτά τα δικαιώματα, και όχι τα δικαιώματα που θέλει να προβάλλει με την ισχύ της.
Αυτή τη δική μου δήλωση θα έπρεπε να την επαναλαμβάνετε όλοι, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι έτσι έχουν τα πράγματα, και αυτό που αρνούμαστε στην Τουρκία είναι την αναθεωρητική της στρατηγική».

Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ): Συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική - Ο πτωχευτικός  θα μείνει στα χαρτιά

«Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο πτωχευτικός, για την ελληνική κοινωνία νόμος σας, ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά», προσθέτοντας ότι «στο πτωχευτικό νομοσχέδιο έχετε ως τροπολογία τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αγωνιάτε για το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους, τους στρατιωτικούς μας αλλά δεν τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ.
Αντίθετα, στα στελέχη των τραπεζών, των φαρμακευτικών εταιριών δίνετε τεράστια φορολογική ελάφρυνση.
Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν 900 ευρώ έχει μηνιαίο όφελος 80 λεπτά του ευρώ το μήνα, σε αυτούς που παίρνουν 18.000 ευρώ, έχει ετήσιο όφελος 1500 ευρώ. Αυτή είναι η ταξική πολιτική σας».
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018 και πολύ σωστά.
Μετεκλογικά, έχετε ήδη φέρει 26 νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα. Για την περίφημη υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι περίφημοι 29 άδικοι φόροι που λέγατε στα κανάλια προεκλογικά, θα τους καταργήσετε;».
Κατά τον ίδιο, «το φορολογικό βάρος που προστέθηκε από το 2010 έως το 2014 ήταν 36,5 δισ.
Από το 2015 έως το 2019 προστέθηκε λιγότερο από 15 δισ.
Κάνετε μειώσεις φόρων και καλά κάνετε εκεί που είναι άδικοι.
Θα καταθέσω όμως στα πρακτικά πίνακα ενδεικτικών χαριστικών φορολογικών διατάξεων της ΝΔ διότι ακολουθείτε την τακτική των φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης