Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,56% στις 612 μον. – Καθοδική διάσπαση των 610 μον. θα οδηγήσει στις 580 μον.

Άνευρη άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,56% στις 612 μον.  – Καθοδική διάσπαση των 610 μον. θα οδηγήσει στις 580 μον.
H απαξίωση και η επενδυτική αδιαφορία είναι απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται οι επενδυτές την ελληνική οικονομία
(upd14)Άνευρη άνοδος καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 612 μονάδες, με την επενδυτική αδιαφορία να συνεχίζεται στις τράπεζες ενώ στους μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, ξεχώρισαν Coca Cola +1,92%, Μυτιληναίος +1,88%, ΟΤΕ + 1,8%....και με το τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Απο την άλλη, κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στη Γερμανία +1%, τον CAC 40 στο Παρίσι +1,2%....ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Wall Street..

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καθοδικό σπιράλ απόρροια της κρίσης του κορωνοιού αλλά και των χειρισμών της αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.
Η  οικονομία παραπαίει τόσο με όρους δημοσιονομικών ελλειμμάτων όσο και χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται και η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Ενώ τα χρηματιστήρια του πλανήτη βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά, βλέπε Wall Street ή DAX στην Γερμανία, ακόμη και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι πλησίον των ιστορικών υψηλών… η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω σχεδόν μηδενικής ορατότητας για το 2021 και με τις τράπεζες να αποτελούν πρόβλημα διολισθαίνει.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες 34% από την αρχή του έτους ενώ υπολείπεται ποσοστό 25% από τα χαμηλά έτους ( 469 μονάδες στις 14/3/2020) ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες 69% ενώ υπολείπεται ποσοστό 4% από τα χαμηλά έτους ( 263 μονάδες στις 14/5/2020).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες ενώ η διάσπαση των 610 μονάδων θα οδηγήσει στις 600, 580 μονάδες ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υποχωρήσει προς τις 550 μονάδες απόρροια της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πορεία της Ελλάδος.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +0,85% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν Εθνική +0,41%, Alpha Bank +0,40% και Eurobank +0,31%.
Ολοκληρώνεται σήμερα 23/10 η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το επταετές ομόλογο του ΟΠΑΠ.
Σήμερα 23/10 αναμένεται η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Standard and Poor’s και του καναδικού οίκου DBRS.
Σημειώνεται ότι η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ- και η DBRS σε ΒΒ Low ενώ το βασικό σενάριο σε ποσοστό 80% θέλει να μην υπάρχουν αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Ωστόσο οι πρόσφατες υποβαθμίσεις άλλων χωρών αφήνει ένα παράθυρο σε ποσοστό 20% και η ελληνική οικονομία να υποβαθμιστεί.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η Ελλάδα θα έπρεπε να υποβαθμιστεί έως 2 κλίμακες απόρροια της βαθύτατης ύφεσης στην οικονομία αλλά έως τώρα αυτό δεν έχει συμβεί καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κρατήσει σχεδόν ουδέτερη στάση εμπρός στο φαινόμενο του κορωνοιού.
Στα ελληνοτουρκικά, στο ρόλο του θεατή παραμένει η ελληνική κυβέρνηση ενώ στην τακτική των προκλήσεων επιμένει ηΤουρκία καθώς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις εκκλήσεις Ευρώπης και ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης και επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το Oruc Reis θα διεξάγει έρευνες έως και 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 11 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου, παραμονή της Επετείου του «ΟΧΙ».
Σημειώνεται ότι στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -που είναι χωρικά ύδατα της Ελλάδας- είναι παρατεταγμένο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας σχηματίσει ένα πλωτό τείχος γύρω από νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/10 στην αγορά ομολόγων μετά το διήμερο ρευστοποιήσεων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,92% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - και το 10ετές ιταλικό στο 0,78% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,26%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και με τις τράπεζες άτονα ανοδικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,95% και ο Τραπεζικός δείκτης +0,81%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,56% στις 612 μονάδες έχοντας υψηλό στις 614,66 μονάδες και χαμηλό 608,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος ατις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και όγκο 2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 646 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 80 χιλ. τεμάχια αξίας 684 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 620 και ακολουθούν οι 630-635 μονάδες και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 274 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 280 μονάδες και ακολουθούν οι 295-300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 270 μονάδες και ακολουθούν οι 265-260 μονάδες.

Η ελληνική οικονομία παραπαίει – Ο συνεχής δανεισμός δεν είναι για πανηγυρισμούς - Πιθανή ύφεση και το 2021 μεταξύ -2,5% έως -3%

Ενώ η οικονομία παραπαίει τόσο με όρους δημοσιονομικών ελλειμμάτων όσο και χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται και η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Δυστυχώς όμως αυτή η ανάλυση είναι λανθασμένη.
Η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές επειδή έχει σοβαρές έκτακτες ανάγκες και η υπερκάλυψη δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά στην ΕΚΤ που αγοράζει τα ομόλογα αυτά στην δευτερογενή αγορά μέσω του προγράμματος πανδημίας.
Το χρέος είτε με όρους γενικής κυβέρνησης ή κεντρικής διοίκησης εκτροχιάζεται, μάλιστα εφόσον συμπεριληφθούν και τα repos θα φθάσει στο 205% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος.
Το χάσμα μεταξύ του δημοσιονομικού ελλείμματος και της πρωθύστερης κατάστασης όπου η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι περίπου 20 δισεκ. αυτή είναι η πραγματική μαύρη τρύπα στην οικονομία.
Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα οδηγήσουν την συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -9% από -7,5% με -8,5% και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί να δούμε και -10% ύφεση το 2020.
Όσον αφορά το 2021 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη διάψευση καθώς εάν καταφέρει η Ελλάδα να κινηθεί πέριξ του 3,5% ή 3,8% θα είναι επιτυχία με όρους ανάκαμψης.
Όμως η ανάκαμψη είναι το αισιόδοξο σενάριο, το πιθανότερο σενάριο είναι να σημειώσει και το 2021 ύφεση -2,5% έως -3%
Όλα αυτά εάν και εφόσον γιατί μπορεί η κατάσταση να είναι χειρότερη και από αυτή που περιγράφεται ακόμη και εάν έρθουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης στα μέσα του 2021.
Για τον ΙΟΒΕ η ύφεση στο δυσμενές σενάριο μπορεί να είναι -4% το 2021...

Η επικαιρότητα

Βαθιά στο β’ κύμα της επιδημίας βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες να αντισταθούν στην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει οι ψυχρότεροι μήνες του έτους που κατά τους επιστήμονες θα σηματοδοτήσουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και υιοθετούν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν και μέχρι πρόσφατα, οι νέες μολύνσεις εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε νεαρά άτομα, πλέον διαπιστώνεται πως ολοένα και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αρχίζουν να μολύνονται.
Στις ΗΠΑ, η κατάσταση παραμένει εξίσου ανησυχητική, καθώς έξι Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων, τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τάσεις εξασθένησης της επιδημίας αναφέρονται σε Ινδία και Κίνα ενώ και η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,14 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,4 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, ο οποίος τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις  από αύριο Σάββατο 24/10 στην Ελλάδα,  στις 06:00 το πρωί καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Πρόκειται συνολικά για 19 περιοχές, εκ των οποίων η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος, η Βοιωτία, η Λάρισα και τα Τρίκαλα βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Στο κόκκινο είναι η Κοζάνη και από σήμερα 23/10 και η Καστοριά.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 550.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 23/10 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,19% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,24%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 23/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο του δεύτερου και τελευταίου debate του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Δημοκρατικού υποψήφιου Joe Biden, το οποίο δεν επιφύλαξε παρά ελάχιστες εκπλήξεις.
Στο μέτωπο της πανδημίας η αμερικανική Gilead Sciences έλαβε έγκριση από την FDA για τη θεραπεία κατά της Covid 19.
Στην Ευρώπη ωστόσο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα υπερδιπλαστιάστηκαν σε διάστημα 10 ημερών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 200 χιλ. κρουσμάτων ημερησίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P στο -0,10% και ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,04% (19,40 δολ.)

Συνεχίστηκε η απαξιωτική εικόνα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η απαξιωτική εικόνα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9880 ευρώ, με άνοδο +0,41% με όγκο 1,19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 904 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5020 ευρώ, με άνοδο +0,40%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9480 ευρώ, με άνοδο +0,85% με όγκο 746 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 414 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3230 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4540 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1550 ευρώ, με άνοδο +0,13% και όγκο 99 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Viohalco, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Motor Oil…
H Coca Cola έκλεισε στα 21,74 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση στα 8,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,85 ευρώ, με άνοδο +1,8% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,16 ευρώ, με άνοδο +0,19% και αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2150 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με άνοδο +1,25% και αποτίμηση 2,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 912 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,49 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 953 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,75 ευρώ με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,44 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,7250 ευρώ, με πτώση -1,59%  και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0254 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,92% και Ιταλία στο 0,78%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων μετά το διήμερο ρευστοποιήσεων.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,92% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,78%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,91% με το αμερικανικό 10ετές 0,87% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,78%  

Σταθεροποίηση  καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Οκτωβρίου 2020 στο 0,78%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/10/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,42%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης