Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάσκες παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 19 περιοχές της Ελλάδας, από 24/10 - Μητσοτάκης: Ανοικτό το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

tags :
Μάσκες παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 19 περιοχές της Ελλάδας, από 24/10 - Μητσοτάκης: Ανοικτό το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές
Πώς διαμορφώνεται ο νέος υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας - Στους 550 οι νεκροί
(upd6) Ένα νέο επεισόδιο στην πολύμηνη περιπέτεια με την επιδημία του κορωνοϊού αναμένεται να γραφεί από αύριο Σάββατο 24/10 στην Ελλάδα, καθώς στις 06:00 το πρωί θα τεθούν σε ισχύ δύο ακόμα «όπλα» στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού, ο οποίος τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Συγκεκριμένα, από αύριο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Πρόκειται συνολικά για 19 περιοχές, εκ των οποίων η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος, η Βοιωτία, η Λάρισα και τα Τρίκαλα βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Στο κόκκινο είναι η Κοζάνη και από σήμερα 23/10 και η Καστοριά.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την άρση μέτρου που προέβλεπε κλείσιμο καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές.

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

Την άρση του μέτρου που προέβλεπε κλείσιμο καταστημάτων στις περιοχές που είναι στο κόκκινο όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε επίσης αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την επιτροπή Ελλάδα 2021 όπου συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από όλη τη χώρα.
Ο ίδιος έκαβε λόγο για μια «περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες».
Ωστόσο, συμπλήρωσε «πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας μέχρι το lockdown – Δεν είναι μακριά το εμβόλιο


Τη θέση ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά μέτρα στη φαρέτρα μέχρι την εφαρμογή ενός lockdown διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας με αφορμή και τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο Σάββατο 24/10.
«Τώρα βλέπουμε όσα έγιναν πριν από 14 ημέρες.
Σήμερα είναι η αποτύπωση εκείνων των ημερών.
Πολιτεία  και πολίτες είναι ένα πράγμα.
Οι επιστήμονες, επειδή έχουν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, συμβουλεύουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση με τη σειρά της παίρνει τις αποφάσεις, προσμετρώντας όμως και τις ανάγκες της κοινωνίας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά».
«Στις χώρες που κάποιοι βιάστηκαν να πάρουν πολλά μέτρα και στις χώρες που πολιτεία και κοινωνία δεν συμπορεύονται, οδηγήθηκαν σε καταστροφές.
Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπακούει ο κόσμος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι» είπε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως η Ελλάδα κατέχει την 101η θέση στην κατάταξη των θανάτων ανά εκατομμύρια κατοίκων.
Όσο για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί lockdown, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «έχουμε αρκετά όπλα στην φαρέτρα μας ακόμα, μέχρι να εφαρμοστεί lockdown» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ο υγειονομικός χάρτης και ανάλογα με το επίπεδο της κάθε περιφέρειας, αποφασίζουμε ανάλογα μέτρα».
«Βλέποντας τις ευρωπαϊκές - και όχι μόνο - χώρες να εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη τοπικά lockdowns, φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δυσκολεύει τις χώρες στη διαχείρισή του.
Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» τόνισε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που "έβλεπαν" ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

Βατόπουλος: Γενικό lockdown θα επιβληθεί εάν έχουμε πολλούς θανάτους και δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ

Τη θέση πως το γενικό lockdown δεν είναι εκτός συζήτησης ανάμεσα στους επιστήμονες διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.
«Γενικό lockdown θα επιβληθεί εάν έχουμε πολλούς θανάτους και δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ» είπε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Βατόπουλος.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε πως το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, έχει ως στόχο να αποτρέψει εκείνους τους πολίτες που συγκεντρώνονται σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους.
«Στην ουσία τα μέτρα αποτελούν πρόληψη σε μια κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, δεν θα αποδώσουν άμεσα τα μέτρα

Τη θέση ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να φανεί αν τα μέτρα της χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αποδώσουν.
«Η επιδημιολογική ανάλυση γίνεται καθημερινά, για να δούμε ποιες περιοχές επιβαρύνονται.
Αν δούμε κάτι έκτακτο, θα αντιδράσουμε.
Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για να δούμε την απόδοση και αυτών των μέτρων.
Στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη η χώρα μας είναι σε πολύ καλή θέση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η Ευρώπη δεν δέχεται πίεση, όπως και η χώρα μας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Αρκουμανέας.
Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο είχε περισσότερα κρούσματα από την Αττική και καταφέραμε να τα ρίξουμε σε μονοψήφιο νούμερο».
«Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση.
Όποια περιοχή χαλαρώσει, απότομα και πριν το καταλάβουν έρχεται ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.
Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους» τόνισε ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει ενισχυμένη αστυνόμευση των μέτρων, είπε ότι «γίνονται πολλοί έλεγχοι, θα γίνουν εντατικοποιημένοι».
«Όταν μιλάς για τη δημόσια υγεία, όμως, το θέμα δεν είναι το πρόστιμο.
Δεν μπορείς να έχεις έναν αστυνομικό σε κάθε μέρος.
Οι νέοι είναι πρωτοπόροι στη διάδοση.
Πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να μη νοσούν, αλλά μεταφέρουν τον ιό.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» υπογράμμισε ο κ.Αρκουμανέας.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα

Σαφή προειδοποίηση ότι εάν και αυτήν την φορά δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα της χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα φτάσουμε σε 2.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα νοσοκομεία απηύθυνε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα.
Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.
«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται.
Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει.
Έχει θορυβηθεί.
Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών» επεσήμανε η κα.Παγώνη
«Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων.
Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει.
Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως»  υποστήριξε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας μάλιστα πως «για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό».

Τι ισχύει στην Καστοριά

Με νέα δεδομένα λειτουργεί από σήμερα ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την νόσο Covid-19 έπειτα από την επικαιροποίησή του.
Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.
Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.
Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 πμ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
- Κινηματογραφικές προβολές
- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
- Παιδότοποι
- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
- Γυμναστήρια
- Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171)
- Λιανεμπόριο
- Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
- Συνέδρια / Εκθέσεις
- Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
    
Ο νέος χάρτης

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 26 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 22 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 24 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και 2 στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.
Δείτε πως διαμορφώνεται πλέον ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας και τα επίπεδα συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα:

Image


Image

Image

Τι ισχύει στο Επίπεδο 3 Αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί)

Μάσκα

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας,
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

Συναθροίσεις

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας .
Έως 9 άτομα με μάσκες
Τήρηση απόστασης 1.5 μ

Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Μάσκα στο προσωπικό
Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους
Ένας συνοδός ανά ασθενή
Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%
*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

ΚΥΤ προσφύγων


Αναστολή εξόδου

Σχολεία

Μάσκα από 4 ετών και άνω

Πανεπιστήμια

Μάσκα
έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα
Τηλε-εκπαίδευση

Συνέδρια/Εκθέσεις

Μάσκα
Σε εσωτερικό χώρο: 1 άτομο ανά 15 τ.μ τουλάχιστον, έως 50 καθήμενοι
Αναστολή λειτουργίας εκθέσεων

Χώροι Λατρείας

1 άτομο ανά 15 τ.μ.και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία:
1,5 μέτρο απόσταση
Μάσκα για όλους
Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων

Κινηματογραφικές προβολές

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Παιδότοποι (κλειστοί)

1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά
Yποχρεωτική χρήση μάσκας (>2 ετών)
1 συνοδός ανά παιδί.
Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής.
Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

Χωρίς ζωντανή μουσική -Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Μουσικές σκηνές

Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 20% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 50 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Εστίαση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
4 άτομα ανά τραπέζι
Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away - delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Μεταφορές

Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης
Υποχεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ.
50% σε πλοία
Μέχρι 2 επιβάτες σε taxi
Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση (συνημμένος πίνακας)
Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων

Γυμναστήρια

Υποχρεωτική χρήση Μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ
1 άτομο ανά 15 τμ
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λαϊκές αγορές

50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
Λειτουργία παράλληλων αγορών
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ

Λιανεμπόριο

Μάσκα υποχρεωτική για όλους

Περιορισμός βάσει εμβαδού

1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον)

Στους 550 οι νεκροί

Στους 550 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξε ένας 73χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Σήμερα 22/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Image
Τα 3.728 (13,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 11.032 (39,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 92,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης