Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση Reuters: Πώς η Κίνα ανέτρεψε υπέρ της τις ισορροπίες ισχύος έναντι των ΗΠΑ λόγω Covid-19

Ανάλυση Reuters: Πώς η Κίνα ανέτρεψε υπέρ της τις ισορροπίες ισχύος έναντι των ΗΠΑ λόγω Covid-19
Η διαφορετική ανταπόκριση στα υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα της κρίσης της πανδημίας ενίσχυσε την Κίνα έναντι των ΗΠΑ σύμφωνα με ανάλυση του Reuters
Οι διαφορετικές αντιδράσεις στην κρίση της πανδημίας από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέτρεψαν υπέρ της δεύτερης τους συσχετισμούς ισχύος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αντιμετώπισαν την εξάπλωση της καταστροφικής πανδημίας κορωναϊού με πολύ διαφορετικούς τρόπους και αυτό δίνει άλλη δυναμική στον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.
Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας δείχνουν όχι μόνο ότι η οικονομία Κίνας αναπτύσσεται, με ρυθμό 4,9% για το τρίτο τρίμηνο, αλλά και ότι οι Κινέζοι είναι σίγουροι ότι ξεπέρασαν την πανδημία και επέστρεψαν στον κανονικό ρυθμό της ζωής τους.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκε στην Κίνα είναι κάτω των 5.000 και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αμελητέος: το αποτέλεσμα ενός δρακόντειου lockdown, εκατομμυρίων τεστ και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων οδήγησε τη χώρας με ασφάλεια στην οικονομική ανάκαμψη.
«Η επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του ιού επέτρεψε στην οικονομία της να ανακάμψει πιο σύντομα, και με σχετικά μικρότερου εύρους δημοσιονομικά μέτρα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες», δήλωσε η πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Stephanie Segal.

Οι ευθύνες Trump και Δημοκρατικών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 221.000 άνθρωποι είναι νεκροί από τον Covid-19 μετά από την καθυστερημένη ανταπόκριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τις κομματικές αντιπαραθέσεις για τις μάσκες και το lockdown και πολλές δημόσιες εκδηλώσεις που δεν ακολούθησαν τα πρωτοκολλά για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η χώρα, τέλος, βρίσκεται στη μέση ενός νέου κύματος λοιμώξεων.
Οι χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια και τα τουριστικά σημεία είναι κλειστά ή μερικώς ανοιχτά, εκατομμύρια άνθρωποι δεν εργάζονται επ’ αόριστον, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα κενό στην παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί ναΟι διαρκέσει χρόνια.
«Προφανώς η αμερικανική κυβέρνηση ευθύνεται», δήλωσε ο Harry Brondman, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και διευθύνων σύμβουλος της Berkeley Research Group.
Η ολοκληρωτική ισχύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας βοήθησε το Πεκίνο να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, δήλωσε ο ίδιος.
Και άλλες δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας, εξάλειψαν τον Covid -10 όπως το έκανε η Κίνα.

Image

Η αβεβαιότητα

Η πραγματική διαφορά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι ότι η Ουάσιγκτον «συζητούσε επί μακρόν στη Γερουσία για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ενώ η παράμβαση και είναι ακόμη πάρα πολύ μικρή και είναι ήδη πολύ αργά», δήλωσε ο Brondman,
«Αυτό έχει δημιουργήσει όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Brian Morgenstern δήλωσε την Τετάρτη (21/10) ότι η Κίνα δεν παρέχει σε κανένα βαθμό ακριβή στοιχεία, «πόσο μάλλον τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού και οικονομική ανάπτυξη».
Σημείωσε ότι ο Trump ανοικοδομεί μια ισχυρή οικονομία όπου η ανάπτυξη θα διαχυθεί παντού ταυτόχρονα με την ενίσχυση της ανακάλυψης νέων θεραπειών εμβολίων και όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ συμφωνά με τονMorgenstern.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, από την άλλη πλευρά, τις ανησυχίες τους σχετικά με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χρέους των κρατικών εταιρειών της.
«Η εξάρτηση από την καθοδηγούμενη από επενδύσεις ανάπτυξη, που τροφοδοτείται από την πιστωτική επέκταση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη μόχλευση και τους κινδύνους σε ένα ήδη ισχνό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα μειώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης», δήλωσε ο Mark Sobel, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ποιος κερδίζει

Αλλά προς το παρόν, οι αποκλίνουσες στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν αντίκτυπο στον πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον με αναταράξεις που θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, συμφωνά με τους ειδικούς.
«Η οικονομία της Κίνας το 2021 θα είναι κατά 10% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2019 ενώ κάθε άλλη αναπτυγμένη οικονομία θα έχει ύφεση», δήλωσε ο Nicholas Lardy οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Peterson.
«Αυτό σημαίνει ότι «ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να διευρύνεται», προβλέπει ο Lardy, καθιστώντας τις οποιεσδήποτε προσπάθειες να αποθαρρυνθούν τρίτες χώρες από το προχωρήσουν σε συμφωνίας με το Πεκίνο (ή αλλιώς «αποσυνδέουν» την Κίνα από την παγκόσμια οικονομία), είναι πιο δυσχερείς.
Οι εξαγωγές της Κίνας ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, ενισχυμένες από τη ζήτηση ιατρικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών θα μειωθεί κατά 10,4% το 2020, το συνολικό μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εμπορευματικές συναλλαγές έχει αυξηθεί.
Το Πεκίνο βιώνει και άλλα οφέλη.
«Βλέπουμε την επιτυχία της Κίνας στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στις αποδόσεις των αγορών μετοχών, σε μια εποχή που πολλές άλλες οικονομίες τελούν υπό πίεση», δήλωσε ο Segal.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας για το 2020 θα διευρυνθεί κατά 5,6% στο 11,9% του ΑΕΠ - μια αύξηση σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σύγκριση με τα τεράστια κεφάλαια που κινητοποίησε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009, σύμφωνα με το Fiscal Monitor του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης