Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλες απώλειες για τα βαριά χαρτιά – 4η πτωτική συνεδρίαση

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλες απώλειες για τα βαριά χαρτιά – 4η πτωτική συνεδρίαση
ΑΓΟΡΕΣ: Φοβούνται δεύτερο lockdown. Βέβαια τόσους μήνες όπου δεν υπήρχε κάποιο θετικό νέο ότι πάμε καλύτερα μετά το πρώτο κύμα, οι ξένες αγορές ανέβαιναν σε μία ανάκαμψη τύπου V. Έτρεχαν οι επενδυτές, αλλά κυρίως έτρεχαν οι κυβερνήσεις και τα προγράμματα διάσωσης και προεξοφλούσαν εμβόλια, ανάκαμψη οικονομιών κ.α. Το ΧΑ δεν είχε βέβαια τέτοια ανάκαμψη. Εξακολουθεί να παρακολουθεί με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις. Συσσωρεύει εδώ και μήνες, με τους ξένους να μειώνουν θέσεις.

Πολλές μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο λόγω των μεγάλων πωλήσεων που παρατηρούνται. Κάποιες βούτηξαν σε νέα χαμηλά σε σύγκριση με αυτά που είχαν γράψει το Μάρτιο. Κάποιες άλλες, λίγες, κατάφεραν να βρουν δυνάμεις και να ανακάμψουν, περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους ή και γυρίζοντας σε θετικό έδαφος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θεμελιώδη ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά. Άντε και το ενδιαφέρον κάποιων μετόχων.

Σήμερα, ήταν μία ακόμη δύσκολη μέρα. Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε 4 πτωτικές συνεδριάσεις. Τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των πτωτικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πριν τις τελικές δημοπρασίες μόνο η Τέρνα Ενεργειακή ήταν αμετάβλητη και οι υπόλοιπες 24 πτωτικές. Προσπάθησε και η Jumbo να γυρίσει θετική. Τελικά 24 υποχώρησαν και 1 έμεινε αμετάβλητη.

ΑΓΟΡΑ: Λίγο κάτω από τις 610 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης με απώλειες 2,14% και εκείνη την ώρα ο Γερμανός έχανε 2,7%. Ο τζίρος αν αφαιρεθούν τα πακέτα ήταν χαμηλός και πάλι. Ξεχώρισαν λόγω απωλειών οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, Eurobank, ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank.

Από τις ανοδικές ξεχώρισε και σήμερα η Καραμολέγκος λόγω πακέτων. Άλλη ανοδική που να είχε ενδιαφέρον δε βρήκαμε. Τέτοια κατάντια το μαγαζάκι μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δε θα διασπαστούν κρίσιμες στηρίξεις και πως θα συνεχιστεί η συσσώρευση δίνοντας και μία αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις.

MOTOR OIL: Γράφαμε χθες πως οι insiders είχαν πουλήσει τέλη του 2018 με αρχές του 2019 περίπου 1 εκατ. μετοχές και κάτι, σε τιμές πάνω από 20 ευρώ. Βλέπουμε τώρα πως έγιναν οι πρώτες αγορές. Σύμφωνα με ανακοίνωση η Motor Oil Holdings πήρε 2 χιλ. τεμάχια με τιμή αρκετά κάτω από 10 ευρώ. Είναι μία αρχή. Περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερες αγορές. Αν γίνει αυτό θα μας κάνει πιο θετικούς για τη μετοχή.

Η μετοχή έκλεισε και σήμερα με μεγάλες απώλειες. Μετράει 7 συνεχόμενες πτωτικές. Μάλιστα στις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε σε χαμηλό ημέρας και στα 9,0150 ευρώ με απώλειες 3,58%. Ο όγκος στις 278 χιλ. τεμάχια. Κάτω από 1 δισ. ευρώ πλέον η αποτίμηση.

JUMBO: Προσπάθησε να γυρίσει θετική αλλά δεν τα κατάφερε. Έβδομη πτωτική και γι΄ αυτή. Στα 13,52 ευρώ και στο -1,74% με όγκο 209 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,83 δις. ευρώ.

ΔΕΗ: Διαγραμματικά δεν εμπνέει ανησυχία η δική της κατά 3,54% πτώση. Χαμηλό στα 5,1050 ευρώ με το ανοδικό κανάλι να περνάει η στήριξη από τα 5,12 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιάσε τη μία, χτύπα την στην άλλη…

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Κάποιοι λοιπόν ήξεραν κάτι χθες και αγόραζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Σήμερα έγιναν τρία πακέτα και δεν αποκλείουμε και εδώ να σε εξελίξεις. Κάποιες πληροφορίες λένε πως η διοίκηση δηλώνει άγνοια για τα πακέτα… Αν τα έχουν αγοράσει βασικοί μέτοχοι ίσως δούμε δημόσια πρόταση. Δε θα έχουν μένει πολλά χαρτιά «ξέμπαρκα». Υπόθεση κάνουμε, χωρίς να ξέρουμε τον αγοραστή.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει, είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει τις χθεσινές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2019, μέτοχοι οι οποίοι κατείχαν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας:
• Εμμανουήλ Καραμολέγκος, ποσοστό 53,22%
• Μαρία Καραμολέγκου, ποσοστό 16,78%
• Σταύρος Νένδος Α.Ε. Αρτοποιίας ποσοστό 7,70%
• Holdway Limited ποσοστό 7,10%.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως πωλητής είναι ο κ.Νένδος και μάλλον έχει και προσωπικά κομμάτια στην εταιρεία και έτσι συμπληρώνεται το 9,4% που έγινε σήμερα. Καταλαβαίνετε τώρα τι κυκλοφορεί στην αγορά, γιατί αν είναι βασικός μέτοχος ο αγοραστής δε χρειάζεται πολύ σκέψη, για το τι θα ακολουθήσει.

Μας κάνει εντύπωση βέβαια που η μετοχή «ζορίστηκε» να πάει στην τιμή του πακέτου. Λίγοι βέβαια είδαν τι έγινε. Τα ίδια βλέπαμε και στην περίπτωση της Newsphone. Κάποιοι τα θέλουν στο χαρτί, αυτά τα σενάρια, επίσημα. Αν ήταν βέβαια καμιά τράπεζα θα τα είχαν πάρει χαμπάρι όλοι. Όπως και να το κάνουμε υπήρχε ανοδικό ρίσκο στην περίπτωση της εν λόγω μετοχής αμέσως μετά τα πακέτα, αφού έβρισκες χαρτιά στα 1,80 ευρώ περίπου. Κλείσιμο στα 2 ευρώ και στο +8,11%.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις 2 ανοδικές στις τελευταίες 16. Όλες οι υπόλοιπες πτωτικές και από τα 5,55 ευρώ πίσω στα 4,08 ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ: Άλλη χαρτάρα και αυτή! Θα έκανε και θα έδειχνε και στο ταμπλό… Έμειναν τα ΘΑ. Βγαίνουν κομμάτια το τελευταίο διάστημα στην πλευρά των πωλητών. Στο -11,44% και στα 0,24 ευρώ με 19 χιλ. τεμάχια όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης