Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κινεζικό think tank: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ στη νότια Σινική Θάλασσα - Το Πεκίνο να είναι ετοιμο να αντιδράσει

tags :
Κινεζικό think tank: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ στη νότια Σινική Θάλασσα - Το Πεκίνο να είναι ετοιμο να αντιδράσει
Κινεζικό think tank: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ στη νότια Σινική Θάλασσα – Το Πεκίνο να είναι ετοιμο να αντιδράσει
Κινεζικό think tank: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ στη νότια Σινική Θάλασσα – Το Πεκίνο να είναι ετοιμο να αντιδράσει

Η ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται ότι και οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη προετοιμάζονται για μια μελλοντική σύγκρουση.
Ο κλιμακούμενος σινο-αμερικανικός αγώνας εξουσίας διεξάγεται σε πολλά μέρη παγκοσμίως - είτε στο εμπόριο, στην τεχνολογία είτε στον στρατό.
Πάρτε, για παράδειγμα, μια ανάλυση του κινεζικού think tank South China Sea Strategic Situation Probing Initiative (SCSPI) που ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις αναγνώρισης κοντά στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίζοντας πως οι τελευταίες πτήσεις κοντά στην Κίνα θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «μελλοντικές αποστολές μεγάλων αποστάσεων» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/south%20china%20sea%20map_1.jpg?itok=691NaDX1
Το SCSPI αναφέρει δήλωσε ότι 60 στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στην Κίνα το Σεπτέμβριο, με τα 41 να πετούν πάνω από τη βαριά αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έξι πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και 13 πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα.
Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση των αεροσκαφών ανεφοδιασμού αεροσκαφών, που υποδηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει εκπαιδευτικές αποστολές για μελλοντικές επιθέσεις μεγάλων αποστάσεων εναντίον κινεζικών στρατιωτικών στόχων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το SCSPI περιέγραψε μερικές από τις αποστολές ανεφοδιασμού αέρα θεωρήθηκαν «ασυνήθιστες».
«Είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να αποστέλλουν αεροπλάνα -δεξαμενόπλοια καυσίμων από το Γκουάμ [αντί για την αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία] επειδή τέτοιες επιχειρήσεις είναι οικονομικές και αναποτελεσματικές», αναφέρει το SCSPI.
«Τέτοιες επιχειρήσεις προετοιμάζονται πιθανότατα για μελλοντικό ανεφοδιασμό μεγάλων αποστάσεων σε ακραίες συνθήκες, και επομένως αξίζουν σημαντική προσοχής».
«Αυτό έδειξε ότι η περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εξακολουθεί να είναι το κύριο επίκεντρο των ΗΠΑ, αλλά αυτό που είναι εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας είχαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις σποραδικές δραστηριότητες πριν από δύο μήνες».
Το SCSPI ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών πτήσεων στην περιοχή ήταν ο ίδιος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - αλλά σημείωσε ότι οι πραγματικοί αριθμοί ήταν άγνωστοι επειδή ορισμένα από τα αεροσκάφη «ήταν μεταμφιεσμένα ως πολιτικά αεροπλάνα ή δεν ενεργοποίησαν πομποδέκτες».
Σημειώσαμε αυτό τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας πώς τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα που πετούν γύρω από την Κίνα άλλαξαν κωδικούς αναμεταδοτών για να… μεταμφιεστούν ως εμπορικά αεροσκάφη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US%20Spy%20Plane%20.jpg?itok=xDvy_Rz3
Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε την απόκρυψη αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων στην περιοχή «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin να εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση: Είναι ένα κοινό τέχνασμα για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να πλαστοπροσωπεί τον κωδικό αναμεταδότη μη στρατιωτικών αεροσκαφών από άλλες χώρες.
Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τέτοιες επικίνδυνες προκλήσεις, για να αποφευχθούν ατυχήματα στη θάλασσα και τον αέρα.
Ο Wang  χαρακτήρισε τα κινέζικα αρχεία αμερικανικής δραστηριότητας κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην περιοχή ως «ελλιπή».
Ο Ben Ho,  ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam School of International Studies στη Σιγκαπούρη, ανέφερε ότι οι αποστολές εναέριων τάνκερ  ανεφοδιασμού πρέπει να θεωρηθούν ως επιλογές έκτακτης ανάγκης του Πενταγώνου: - μιλάμε για απρόβλεπτα σημεία όπου οι κινέζοι πύραυλοι χτυπούν βάσεις στο νησί της Ιαπωνίας κατά τα εναρκτήρια στάδια μιας κινεζικής-αμερικανικής σύγκρουσης», δήλωσε ο Ho.
«Δείχνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον αντισταθμίζει το ενδεχόμενο η Ιαπωνία να αρνηθεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ [που] σταθμεύουν στο έδαφος της να αναπτυχθούν εναντίον της Κίνας.
Υπό αυτές τις δύο συνθήκες, η Αμερική δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει στο Γκουάμ.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η Κίνα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή ή πολιτική απόσπαση της προσοχής στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, για να κινηθεί επιθετικά ενάντια στην Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποτρέψουν μια τέτοια πράξη, και αυτοί οι τύποι εκπαιδευτικών αποστολών αποτελούν μέρος αυτής - η προώθηση και η αποφασιστικότητα να κοινοποιηθούν στο Πεκίνο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης