Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιταχύνει το ΥΠΟΙΚ για τρία προαπαιτούμενα: Αντικειμενικές τιμές, εκκρεμείς συντάξεις, ληξιπρόθεσμα χρέη

Επιταχύνει το ΥΠΟΙΚ για τρία προαπαιτούμενα: Αντικειμενικές τιμές, εκκρεμείς συντάξεις, ληξιπρόθεσμα χρέη
Ανεβάζει ταχύτητες για την «περαίωση» των εκκρεμών συντάξεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις των θεσμών
Ανεβάζει ταχύτητες για την «περαίωση» των εκκρεμών συντάξεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις των θεσμών για εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Παράλληλα αγώνα δρόμου κάνει το οικονομικό επιτελείο και για τις αντικειμενικές τιμές ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κλείσει ο νέος χάρτης των αξιών με τις εισηγήσεις των εκτιμητών για 10.000 περιοχές σε ολόκληρη την χώρα.
Μετά την παράδοση των προτάσεων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια εντάσσοντας ταυτόχρονα  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περί τις 3.000 περιοχές.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης  θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021.
Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων στους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στόχος  είναι ο μηδενισμός του «στοκ» μέσα στο 2021 με βασικό μοχλό  την πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας» που παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης απονομής σύνταξης.
Προς το παρόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου.
Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής προσωρινής σύνταξης. Επισημαίνεται  ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 οι εκκρεμείς συντάξεις καταλαμβάνουν «ξεχωριστή θέση στην οποία αποτυπώθηκε έντονα η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάστηκε από τον περιορισμό του εμπλεκόμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τις  αρχές του έτους είχε σημειωθεί αξιόλογη αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης» .
Αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούνται  και για την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σ
ύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα οποία κατέγραψαν μικρή μείωση σε 432 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας σημειώνεται ότι η αύξηση που παρατηρείται θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι στόχου για 160 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση τους

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης