Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απότομο χειρόφρενο στα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Ακυρώνονται παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ το 2021

Απότομο χειρόφρενο στα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Ακυρώνονται παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ το 2021
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που ακυρώνονται το 2021 ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ
Σε μαζική απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας προχωρεί από το νέο έτος η κυβέρνηση, αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που ακυρώνονται το 2021 ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ επανέρχονται τα μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης για τους περισσότερους.


Πρώτο μέτρο είναι η επαναφορά της προκαταβολής του φόρου για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μολονότι πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησής του σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου και υπάρξει νέος κύκλος παρενεργειών στην οικονομία.
Το βέβαιο είναι ότι οι φορολογούμενοι με έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εφόσον δηλώσουν το 2021 κέρδη από τα φετινά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για προκαταβολή φόρου, καθώς το ποσόν αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ήταν το συνολικό όφελος που είχαν από τις φετινές κλιμακωτές μειώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.
Επιπρόσθετα σταματούν οι αναστολές πληρωμών, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι εκπτώσεις για τα χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η επιδότηση των εισφορών με το Δημόσιο να αντιστρέφει τη «χασούρα» (βλέπε σχετικό πίνακα).
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν θα ισχύσει τελικά η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά το 2021.
Καμία αναφορά δεν υπάρχει και για την πρόταση της ομάδας Πισσαρίδη για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Επίσης απουσιάζει αναφορά για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Ειδικότερα όσον αφορά στις παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων το 2021 ακυρώνονται μεταξύ άλλων:

 • Η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που τους έδωσαν ταμειακή ανάσα 512 εκ. ευρώ φέτος προκαλώντας ισόποσες απώλειες στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα η πρόβλεψη είναι ότι το όφελος για τα δημόσια έσοδα θα είναι 154 εκ. ευρώ.

 • Η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Φέτος οι απώλειες ήταν 173 εκ. ευρώ και, αντίθετα, το επόμενο έτος το κέρδος για το Δημόσιο θα είναι 52 εκ. ευρώ.

 • Η αναστολή πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που στέρησαν φέτος από το Δημόσιο έσοδα 315 εκ. ευρώ, αλλά θα προσθέσουν 95 εκ. ευρώ το 2021.

 • Η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται φέτος σε προσωρινή αναστολή με κόστος 624 εκ. ευρώ που θα περιοριστεί στα 37 εκ. ευρώ το επόμενο έτος.

 Συνολικά το αρνητικό ισοζύγιο για τα δημόσια ταμεία περιορίζεται το 2021 κατά 2,826 δισ. ευρώ, αφού το κόστος από 4,295 δισ. ευρώ φέτος πέφτει στα 1,469 δισ. ευρώ το 2021.
Επισημαίνεται ότι 1,583 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες εσόδων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες των ασφαλιστικών εισφορών.
Οσον αφορά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται δραστικός περιορισμός τους κατά 7,789 δισ. ευρώ με το κόστος για το Δημόσιο να μειώνεται το 2021 στα 913 εκ. ευρώ έναντι 8,702 δισ. ευρώ φέτος.

Οι μεγαλύτερες πηγές εξοικονόμησης πόρων για το Δημόσιο είναι η κατάργηση της επιστρεπτέας προκαταβολής (3,961 δισ. ευρώ), του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολές συμβάσεων (1,257 δισ. ευρώ ) και η παράταση κατά δύο μήνες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (540 εκ. ευρώ).
Το συνολικό ταμειακό κόστος των παρεμβάσεων τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, θα διαμορφωθεί το 2021 στα 2,383 δισ. ευρώ από 15,585 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή περιορίζεται κατά 13,202 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης