Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο προσπαθεί να προσεγγίσει τις 630 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο προσπαθεί να προσεγγίσει τις 630 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικό το άνοιγμα αλλά θέλουμε καλύτερο momentum. Πρέπει να ενισχυθούν οι αγοραστές, ειδικά στις μετοχές που είναι φθηνές. Να δούμε δηλαδή καλύτερες επιλεκτικές τοποθετήσεις. Προσπαθεί για τις 630 μονάδες ο Γ.Δ. αλλά με χαμηλό τζίρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε σύνολο 141 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου έχουμε: Πωλήσεις 23,6 δισ. ευρώ από 29,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 19,5%.
EBITDA 2,41 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 32,9% και ζημιές 337 εκατ. ευρώ από κέρδη 667 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ, οι τραπεζικές υποχρεώσεις μαζί με τις μισθώσεις στα 33,7 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και επενδύσεις εύκολα ρευστοποιήσιμες στα 11,8 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 22,8 δισ. ευρώ. Η πανδημία επηρέασε την πλειονότητα των εταιρειών.

Την υψηλότερη κερδοφορία είχε ο ΟΤΕ με 181 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η Μυτιληναίος με 69,3 εκατ. ευρώ και η Jumbo με 49,8 εκατ. ευρώ. Η Καρέλιας είχε 32,2 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 29,3 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες ζημίες είχαν τα ΕΛΠΕ με 336 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Aegean με ζημία 158,7 εκατ. ευρώ και η Motor Oil με 150,4 εκατ. ευρώ. Η MIG είχε ζημία 85,9 εκατ. ευρώ.

ΟΡΚΩΤΟΙ: Σε αρκετές λογιστικές καταστάσεις ο ορκωτός αναφέρει ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στα δάνεια, ή στην αρνητική καθαρή θέση. Προσέχουμε αυτές τις σημειώσεις για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η κατάρρευση του τουρισμού λόγω πανδημίας και το lockdown έχει επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των εταιρειών που έχουν ξενοδοχεία, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις αεροπορικές και τον κλάδο των διυλιστηρίων, περισσότερο από τις άλλες εισηγμένες.

PERFORMANCE TECH: Έχουμε την εντύπωση πως τα αποτελέσματα εξαμήνου είναι τα καλύτερα στον κλάδο της πληροφορικής και παρά την άνοδο της μετοχής το τελευταίο διάστημα λόγω αποτελεσμάτων χρήσης 2019, το περιθώριο ανόδου είναι σημαντικό. Στη χρήση 2019 είχε καθαρά κέρδη 1,87 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2020 εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,02 εκατ. ευρώ από 374 χιλ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως στο περσινό δεύτερο εξάμηνο είχε κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς growth στο δεύτερο φετινό εξάμηνο αν φέρει 1,5 εκατ. ευρώ ξανά κέρδη θα περάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Αν έχει και ανάπτυξη θα δούμε ακόμα καλύτερα νούμερα. Η αποτίμηση είναι στα 22 εκατ. ευρώ, επομένως λογικά το p/e είναι μονοψήφιο και πάλι.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Διαβάστε και το σχετικό θέμα που έχουμε στη στήλη. Αποτίμηση με βάση το χθεσινό κλείσιμο όσο το ταμείο και περίπου άλλα τόσα ως απαίτηση από την πώληση του Πόρτο Καρράς. Έχει και μερικά ακόμα περιουσιακά στοιχεία. Επιβεβαιώθηκαν μέσω των λογιστικών καταστάσεων οι πληροφορίες μας για deal με τους χρονομισθωτές, οπότε φεύγει και αυτή η εκκρεμότητα.

Η τιμή της μετοχής είναι εξαιρετικά χαμηλά και θα πρέπει να δούμε και πάλι τα υψηλά της και τιμές πάνω από τα 2 ευρώ. Χαμηλός ο όγκος στο ξεκίνημα και άνοδος 2,7% για τη μετοχή που είναι στα 1,4460 ευρώ.

ΠΑΪΡΗΣ: Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και χθες αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό. Θεωρούμε πως και το τρίτο τρίμηνο θα είναι καλό. Θα μπορούσε να συνεχίσει την άνοδο, αλλά η απουσία επενδυτών μπορεί να φέρει ξαφνική μείωση της εμπορευσιμότητας και πάλι. Στο +6,8% με 3 χιλ. τεμάχια.

MIG: Γράφαμε πριν μερικές μέρες για την αποτίμηση της Vivartia στον ισολογισμό του 2019 και πως με βάση τις πληροφορίες για το τίμημα πώλησης θα μπορούσε να γράψει ζημιές λόγω απομείωσης. Τις έγραψε στο εξάμηνο.

LAVIPHARM: Πολύ καλά τα αποτελέσματα και η παροχή υπηρεσιών έδωσε σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη. Η καθαρή θέση ωστόσο παραμένει αρνητική.

CENERGY: Έχει κάνει δυνατές ανακοινώσεις για νέες δουλειές και έχει δημοσιεύσει και πολύ καλά αποτελέσματα. Λογική η κίνηση της μετοχής. Νέα ανοδική πορεία σήμερα κατά 4% περίπου.

AEGEAN: Νέες πιέσεις στη μετοχή και προσεγγίζει τα 3 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Μάλλον τέλειωσε ο πωλητής και η μετοχή κινείται έντονα ανοδικά. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης