Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία στη Wall για το πακέτο τόνωσης, παρά το χάος στο debate Trump - Biden - Κέρδη +1,2% ο Dow Jones - Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη

Αισιοδοξία στη Wall για το πακέτο τόνωσης, παρά το χάος στο debate Trump - Biden - Κέρδη +1,2% ο Dow Jones - Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη
Συγκρατημένες κινήσεις στις αγορές με το βλέμμα σε πακέτο τόνωσης και πανδημία
Η νευρικότητα παρέμεινε και σήμερα (30/9) το κύριο χαρακτηριστικό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές,  μετά το χάος που έλαββε χώρα στο debate μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ωστόσο ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Trump και Biden αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μη δεσμεύεται για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.
Νικητής στο πρώτο χαοτικό debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι ο Joe Biden σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων αν και το κύριο συμπέρασμα των πολιτικών αναλυτών είναι ότι αυτή η χαοτική συζήτηση δεν άλλαξε τους υπάρχοντες συσχετισμούς, γεγονός που μάλλον ευνοεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο οποίος άλλωστε φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Το πρώτο debate Trump - Biden ήταν πραγματικά χαοτικό με αποτέλεσμα να γίνει ελάχιστη ουσιαστική συζήτηση.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξαλλη εμφάνιση του Trump ήταν ένα μεγάλο δώρο για τον Biden, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν χρειάστηκε να πείσει για το σχέδιο και τη στρατηγική του, τους μετριοπαθείς και προοδευτικούς Αμερικάνους, καθώς κάτι τέτοιο κατέστη περιττό λόγω της συμπεριφοράς του Trump, ενώ στο τέλος οι περισσότεροι Αμερικάνοι έμειναν να επιλέξουν μεταξύ του κάτι που μοιάζει με κανονικότητα και του χάους.
Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώθηκαν και σε δημοσκόπηση του CNN, στην οποία αναφέρεται ότι έξι στους δέκα Αμερικάνους που παρακολούθησαν το debate θεωρούν πως ο Biden έκανε καλύτερη εμφάνιση, έναντι 28% που τονίζει ότι καλύτερος ήταν ο Trump.
Την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες που θα έχει με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία μορφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, N. Pelosi, σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της των ΗΠΑ S. Mnuchin, μιλώντας για «προοπτική συμφωνίας».
«Λέω ότι θα κάνουμε ακόμη μια σοβαρή προσπάθεια να επιτύχουμε συμφωνία και νομίζω ότι όλοι μας είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ D. Trump σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η Institutional Investor.
«Νομίζω ότι υπάρχει πεδίο για έναν λογικό συμβιβασμό», πρόσθεσε.
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθεί ένα «πεδίο κατανόησης» με την Pelosi για το πακέτο τόνωσης έως την Πέμπτη.
Το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έληξε στα τέλη Ιουλίου, με τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία (που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους) και την Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) να μην μπορούν έκτοτε να συμφωνήσουν στο μέγεθος ενός δεύτερου πακέτου.
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει ήδη πίσω του περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς και ενώ υπάρχουν προβλέψεις ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες και έως ότου βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια επιστημονική απάντηση απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
Απέναντι σε αυτά τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη του ιού, αισιοδοξία προσφέρουν τα τελευταία νέα από το εμβόλιο της Moderna.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το εμβόλιο της Moderna έδειξαν ότι αυτό παράγει αντισώματα κατά του ιού στους ηλικιωμένους σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά που δημιουργεί στους πιο νέους ηλικιακά ανθρώπους, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα παρενέργειες.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Ολοένα και περισσότερες Πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων, στην Ινδία εκτιμάται ότι ο αριθμός των μολυσμένων είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τα 6,3 εκατομμύρια κρούσματα που έχουν καταγραφεί επισήμως, ενώ στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,3 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,2% στις 27.781 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,83% στις 3.363 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,74% στις 11.167 μονάδες
Στις 26,33 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,51% στις 12.760 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άλμα σε υψηλά 21 μηνών σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης ChicagoPMI τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο στις 62,4 μονάδες από 51,2 μονάδες τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή υποχώρηση στις 52,1 μονάδες.
Τα στοιχεία για τον Chicago PMI διέρρευσαν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ανακοίνωσης.
Οριακά θετικά αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β΄τρίμηνο του 2020, το οποίο κατέρρευσε εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η πτώση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -31,4%, από -31,7% που ήταν η αρχική μέτρηση.
Τη δημιουργία 749 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το ADP, μετά από δύο απογοητευτικούς μήνες.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία 649 χιλ. θέσεων εργασίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε απολύσεις περίπου 28.000 εργαζομένων στα θεματικά πάρκα της Walt Disney ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η διοίκηση του ομίλου. Αιτία των επερχόμενων απολύσεων των εργαζομένων είναι η κατακόρυφη μείωση των επισκέψεων και του τζίρου στα θεματικά πάρκα της εταιρείας, λόγω του κορωνοϊού.
Όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιοι, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που πρόκειται να απολυθούν, εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Η συγκεκριμένη απόφαση -εξήγησαν οι υπεύθυνοι του ομίλου- οφείλεται στον «παρατεταμένο αντίκτυπο» της πανδημίας «στον κύκλο εργασιών μας» και στην «αβεβαιότητα για τη διάρκεια» που θα έχει η υγειονομική και η κατ’ επέκταση οικονομική κρίση.
Αυτή τη στιγμή όλα τα θεματικά πάρκα της Disney είναι ανοιχτά για το κοινό, εκτός από την Disneyland της Καλιφόρνιας.
Σημειώνεται ότι ο τζίρος του ομίλου μειώθηκε σε ποσοστό 85% σε ετήσια βάση, στα 983 εκατομμύρια δολάρια, για το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020.
Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης καζίνο, Caesars Entertainment συμφώνησε να εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών William Hill έναντι 2,9 δισ. στερλίνων, προκειμένου να αναπτυχθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά στοιχηματισμού στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητες της William Hill εκτός ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 1.400 καταστήματα στοιχηματισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δήλωσε ότι θα ενοποιήσει τις αμερικανικές δραστηριότητες στη Ceasars, με λίγες, αν όχι και καθόλου, απώλειες θέσεων εργασίας.

Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται οι νέες διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit και οι δηλώσεις της C. Lagarde.
Τον δρόμο για την αναθεώρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα χνάρια της Fed, άνοιξε η πρόεδρος Christine Lagarde, όπως σημειώνει το Reuters, σχολιάζοντας τη σημερινή της ομιλία.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια της Fed, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα έχει ως στόχο ένα πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο, ώστε οι περίοδοι με πολύ μικρή αύξηση των τιμών να ακολουθούνται από περιόδους με ταχύτερες αυξήσεις τους, και αντίστροφα.
Image
Η Lagarde, χαρακτήρισε αυτή την εντολή «ιεραρχική», υποστηρίζοντας ότι ένας ευέλικτος ορισμός του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποφεύγει τη σύσφιξη της πολιτικής και «να περιορίζει αχρείαστα τις θέσεις απασχόλησης και την ανάπτυξη» στην περίπτωση ενός προσωρινού σοκ.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι η συνεχής αδυναμία της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό μπορεί να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και για τον λόγο αυτό «ζητά έναν μικρότερο ορίζοντα πολιτικής».
Και τα δύο αυτά επιχειρήματα σημαίνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει ή ακόμη και να ενισχύσει την επιθετική νομισματική πολιτική της, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μην επιτύχει τον στόχο τα επόμενα χρόνια.
Το να διευρύνουμε την πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Bundesbank, J. Weidmann, τονίζοντας ότι η μεγάλης κλίμακας αγορά ομολόγων θολώνει τη γραμμή του κινδύνου μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Όπως πάντα, ο επιφυλακτικός με τη νομισματική επέκταση Weidmann, δήλωσε επίσης ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική οικοδομεί ανισσοροπίες στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως να απαντά για την αποτυχία της ΕΚΤ να διαμορφώσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του πλησίον αλλά κάτω από το 2%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατέρρευσε η  βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, εν μέσω του lockdown, αν και η μείωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,8% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από τις αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση κατά 20,4% αλλάπερισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).
Η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που η ONS άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα το 1955.
Η βρετανική οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 2,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ η χώρα εισήλθε σε lockdown στα τέλη Μαρτίου.
Συγκρίνοντας το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου με το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 21,5% --όσο και η Ισπανία-- ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ της κατά 19,0%.
Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 7.143 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό της από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Γερμανία αναμένεται να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς για την ανάσχεση της COVID-19.
Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που δημιούργησαν τα στοιχεία για άλμα των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Αύγουστο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην περικοπή έως 9.000 θέσεων εργασίας, του 10% του εργατικού της δυναμικού, θα προχωρήσει η Royal Dutsch Shell, λόγω της στροφής στις δραστηριότητες χαμηλού άνθρακα.
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένεται να μειώσει κατά 7.000 έως 9.000 τις θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ατόμων που συμφώνησαν για εθελούσια έξοδο φέτος.
Περίπου 1.500 άτομα έχουν ήδη αποχωρήσει από τον όμιλο μέσω εθελουσίας εξόδου, ενώ οι υπόλοιπες αποχωρήσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός μένει να οριστικοποιηθεί, θα γίνει έως το 2022.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η αναδιοργάνωση θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 2-2,5 δισ. δολ. έως το 2022.
Πρόκειται για επιπλέον ποσό, το οποίο θα προστεθεί στις περικοπές κόστους ύψους 3-4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δήλωσε στο εποπτικό συμβούλιο ότι η παρούσα στρατηγική δεν επικεντρώνεται στις συγχωνεύσεις τραπεζών αυτή τη στιγμή, αντιθέτως εστιάζει στην αναθεώρηση της τράπεζας έως το 2022, αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Ο Sewing έκανε τη δήλωση σε πρόσφατη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, που επικεντρώθηκε στην χάραξη στρατηγικής και έρχεται να «ξεδιαλύνει» το τοπίο εν μέσω αυξανόμενων σεναρίων περί συγχωνεύσεων τραπεζών.
Η Deutsche Bank αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το θέμα που δημοσίευσε το Reuters.
Η Veolia Environnement αύξησε την πρότασή της για το ποσοστό της Engie SA στην Suez, προσφέροντας τώρα 3,4 δισ. ευρώ για το 29,9% της Suez.
Η πρόταση των 18 ευρώ ανά μετοχή αντιπροσωπεύει αύξηση από την προηγούμενη πρόταση των 15,50 ευρώ της εταιρείας διαχείρισης πόρων, για το ποσοστό στη Suez. Η Engie κατέχει ήδη το 32% της Suez.
Η νέα πρόταση της Veolia περιλαμβάνει μια δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας της Suez στη Γαλλία.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - Στο 1,5% ο Nikkei 225

Μεγάλη νευρικότητα επικράτησε και στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο της τηλεοπτικής αναμέτρησης Trump - Biden.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1% στις 3.233 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,5% στις 23.185 μονάδες.
Ο δείκτης Topix υποχωρούσε 1,7%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX σημείωσε απώλειες -1,9%.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,8% στις 23.455 μονάδες.
Αρχικά οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν άνοδο, μετά τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
Άνοδο για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες στις εξαγωγές.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα κυριάρχησε με αποτέλεσμα οι δείκτες να διαγράψουν τα κέρδη.
Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για τον μη βιομηχανικό τομέα στην Κίνα ανήλθε στις 55,9 μονάδες τον μήνα Σεπτέμβριο, αυξημένος από τις 55,2 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS).
Η τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων δείχνει επέκταση των δραστηριοτήτων, ενώ η ανάγνωσή του, κάτω από τις 50 μονάδες αντανακλά συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.
Ο δείκτης PMI παραμένει άνω των 50 μονάδων, για επτά συνεχόμενους μήνες, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης