Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ το τίμημα της πανδημίας: 1,004 εκατ. θύματα - Ένας θάνατος κάθε 16 δευτερόλεπτα – Σε κλοιό Αμερική, Ευρώπη, Ινδία

Βαρύ το τίμημα της πανδημίας: 1,004 εκατ. θύματα - Ένας θάνατος κάθε 16 δευτερόλεπτα – Σε κλοιό Αμερική, Ευρώπη, Ινδία
Πάνω από 33 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Στο 0,5% με 1% η πραγματική θνητότητα
Οδυνηρό ορόσημο και βαρύ το τίμημα του ενός εκατομμυρίου των νεκρών παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία εδώ και 9 μήνες πλήττει το σύνολο του πλανήτη έχοντας αλλάξει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και αφήνοντας πίσω του μια κατεστραμμένη παγκόσμια οικονομία και συστήματα υγείας που λειτουργούν πάνω από το όριο τους.
Το μέγεθος του αριθμού των νεκρών είναι εντυπωσιακό.
Είναι σαν να έχουν πέσει 10 ατομικές βόμβες όπως αυτή στην Χιροσίμα, είναι ο διπλάσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν σε ετήσια βάση από ελονοσία.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από την επιδημία (βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου), κάτι που σημαίνει 226 θανάτους την ώρα και έναν θάνατο κάθε 16 δευτερόλεπτα.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίσημοι αυτοί αριθμοί – και κυρίως όσον αφορά τα κρούσματα - κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια στο ποια είναι η πραγματική θνητότητα του κορωνϊού.
Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων – λόγω της μη δυνατότητας να γίνονται τεστ σε όλους, λόγω των ασυμπτωματικών, κοκ, - μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η πραγματική θνητότητα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστά που καθιστούν τον Covid-19 πολύ επικίνδυνο.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ στις πλέον πληγείσες περιοχές είναι η Ευρώπη – μετρά περίπου το 25% των θανάτων - και η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα και κρούσματα παγκοσμίως από κάθε άλλη περιοχή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 33 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 33.484.120και οι θάνατοι σε 1.004.082
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.180.179 και σε νεκρούς με 205.729
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 142.058 και τρίτη σε κρούσματα με 4.745.464
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 96.318 και τέταρτο το Μεξικό με 76.603
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.090 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.154.299 – Στους 20.299 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 818.203 και έκτο το Περού με 805.302
- Έβδομη η Ισπανία με 748.266, όγδοο το Μεξικό με 733.717 και ένατη η Αργεντινή με 723.132
- Δέκατη η Νότια Αφρική με 671.669
Image
Tendros (ΠΟΥ) για το 1 εκ. θύματα του κορωνοϊού: Πολύ οδυνηρό ορόσημο, αλλά δεν είναι αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων»: αυτό το μήνυμα ελπίδας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τη στιγμή που ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μολύνει δύο εκατομμύρια την εβδομάδα.
«Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», γράφει ο Tendros Adhanom Ghebreyesus σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.
«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο Tendros, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε χθες το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, μια ζοφερή στατιστική σε μια πανδημία η οποία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι.
Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία -- και η αναλογία των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
«Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ' ένα οδυνηρό ορόσημο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Είναι ένας αδιανόητος αριθμός.
Ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να βλέπουμε κάθε μία μεμονωμένη ζωή.
Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι».
Οι θάνατοι από την Covid-19 χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να διπλασιασθούν από μισό εκατομμύριο, καθώς ο ρυθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συμφόρηση στα γραφεία τελετών και τα κοιμητήρια.
Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν είχαν την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Harris.
«... Πολλοί, πολλοί από τους ανθρώπους που πέθαναν, πέθαναν μόνοι σε ιατρικές συνθήκες και αυτός είναι ένας τρομερά δύσκολος και μοναχικός θάνατος».

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 205.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Fauci: Δεν είμαστε σε καλό δρόμο



Ανησυχία εκφράζουν Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 205.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 7,15 εκατομμύρια.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
«Υπάρχουν πολιτείες όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και ακόμη και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Κι ελπίζω να μη συμβεί, αλλά μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των θανάτων.
Βρισκόμαστε σε τέτοια θέση την ώρα που ο καιρός αρχίζει να επιδεινώνεται.
Χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα» είπε μιλώντας στο ABC ο Fauci.
Image
Τουλάχιστον 21 Πολιτείες έχουν αναφέρει την περασμένη εβδομάδα αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Αντιθέτως μόλις 11, ανάμεσα τους οι Αριζόνα, Λουιζιάνα, Τενεσί, Τζόρζια, Φλόριντα, Βιρτζίνια, Μέριλαντ, Κονεκτίκατ, ανέφεραν μείωση κρουσμάτων κατά περισσότερο από 10%.
Επιστημονικά μοντέλα δείχνουν πως μια μεγάλη έξαρση κρουσμάτων αναμένεται να συμβεί τον Οκτώβριο και να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Βάσει αυτών των μοντέλων, ενώ προχθές ο μέσος όρος των θανάτων ανέρχεται σε 765, εκτιμάται ότι αυτός θα εκτοξευθεί στους 3.000 στα τέλη Δεκεμβρίου.
Πάντως σε προχθέςινές του δηλώσεις ο πρόεδρος Trump εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ ξεπερνούν την επιδημία, ενώ για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι «έρχονται τα εμβόλια».
Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα διανείμει 150 εκατομμύρια γρήγορα τεστ στις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, αν και ακόμα δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το πώς και σε ποιες Πολιτείες θα μοιραστούν.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το σχέδιο μας να μοιράσουμε 150 εκατομμύρια τεστ εντός των επόμενων εβδομάδων» είπε ο Trump, ο οποίος ζητά επίμονα το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Image

Έξαρση στην Ευρώπη – Προς δεύτερο lockdown η βόρεια Βρετανία και το Λονδίνο

Σε κλοιό δεύτερου κύματος βρίσκεται ήδη η Ευρώπη καθώς τα κρούσματα να καταγράφουν εκθετική άνοδο και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα ενόψει του χειμώνα.
Στη Βρετανία με σφοδρότητα επελαύνει και το δεύτερο κύμα που προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο κρούσματα .
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση του Boris Johnson προσανατολίζεται σε ένα καθολικό κοινωνικό lockdown στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Βρετανίας και ενδεχομένως και στο Λονδίνο.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών αναμένεται να κλείσουν για δύο εβδομάδες όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ ανάμεσα στα μέτρα, αναμένεται να είναι και η απαγόρευση στους πολίτες να συναντώνται σε κλειστούς χώρους στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει γίνει ήδη αυτή η σύσταση.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα, προτρέποντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι στις περιπτώσεις που είναι εφικτό αυτό και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίτερα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.
Σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εργοστάσια και τα γραφεία το προσωπικό των οποίων δεν είναι εφικτό να εργάζεται από το σπίτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Ανησυχία επικρατεί και για την κατάσταση στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Όπως μεταδίδει το BBC, περίπου 40 πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει μολύνσεις, ενώ εκατοντάδες φοιτητές έχουν οδηγηθεί σε καραντίνα.
Στη Γαλλία, όπου η επιδημία είναι σε έξαρση, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους έχει καταστεί υποχρεωτική στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στη Μασσαλία όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες.
Από προχθές 28/9 σε 11 μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.
Στην Ισπανία, οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν το lockdown στη Μαδρίτη με αποτέλεσμα να επηρεάζονται περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.
Περίπου 167.000 επιπλέον κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους από προχθές Δευτέρα 28/9, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους, όπως το να πάνε στην εργασία τους ή στο γιατρό.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει συστήσει να τεθεί και πάλι σε lockdown oλόκληρη η πόλη της Μαδρίτης προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορω
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown άφησε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνηση Conte, Nicola Zingarreti, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα Covid -19.
«Με ρωτάτε αν υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε νέο lockdown; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.
Αν δεν σεβαστούμε τους κανόνες, θα καταλήξουμε ακριβώς εκεί.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η διατήρησή της καθημερινότητάς μας, προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στους κανόνες πρόληψης και ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Zingarreti.
Σημειώνεται ότι έγινε υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας και σε ανοικτούς χώρους σε σειρά ιταλικών πόλεων.
Στο Βέλγιο, οι αρχές των Βρυξελλών έλαβαν αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία τα μπαρ και τα καφέ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.
Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές ενώ όσον αφορά στα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00.
Στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση για αναπροσαρμογή των περιορισμών.
Στη Γερμανία δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Μπίλεφελντ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα ήδη 950 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και εκπαιδευτικών από δέκα σχολεία.
Συνολικά 36 επισκέπτες μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε αυτό το πάρτι γενεθλίων.
Την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο 20 τα κρούσματα.
Όμως η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων προκάλεσε τεράστια προσέλευση σε υπαίθριο κέντρο όπου γίνονται τεστ με αποτέλεσμα, όπως γράφει η εφημερίδα "Westfalen-Blatt", να σχηματιστούν και προχθές μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.
Οι δημοτικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες ήδη από το μεσημέρι να μην κατευθύνονται προς το σημείο εκείνο, διότι το σύστημα είναι υπερφορτωμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, επρόκειτο για ένα πάρτι γενεθλίων που οργανώθηκε σε ιδιωτικό χώρο και κράτησε μέχρι το βράδυ.
Οι επισκέπτες εναλλάσσονταν συνεχώς και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονταν πολλά παιδιά από διαφορετικά σχολεία με συνέπεια αρκετές σχολικές τάξεις σε δέκα διαφορετικά σχολεία να βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.
Στην Αυστρία, θετικός φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που επιβλήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφονται πλέον οι ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις των νέων κρουσμάτων που υπήρχαν έως τις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μόνον δέκα ατόμων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, αλλά και την κατανάλωση στην εστίαση μόνον από καθήμενους.
Από προχθές είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε αγορές και εμπορικές εκθέσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Τσεχία, όπου τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα αυξάνονται με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, οι αρχές επανέφεραν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας των μπαρ.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η Ολλανδία, καθώς αναφέρθηκαν 3.011 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, την ώρα που η χώρα επέβαλε νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων «Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε απότομα σε όλες σχεδόν τις περιοχές και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε το Ινστιτούτο.

Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Ινδία – Σύντομα θα ξεπεράσει σε κρούσματα τις ΗΠΑ

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία αν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς, σύντομα θα ξεπεράσει σε κρούσματα ακόμα και τις ΗΠΑ.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 από την 3η Αυγούστου, που ανήλθαν σε 776, καθώς και 70.589 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Επισήμως οι νεκροί στην Ινδία ανέρχονται σε 96.318 επί συνόλου 6,15 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Αν και ο δείκτης θνητότητας στην Ινδία είναι συγκριτικά χαμηλός, ανέρχεται στο 1,6%, η χώρα αυτή μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία καταγράφουν σχεδόν το 45% των μολύνσεων σε όλο τον πλανήτη.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Άρση περιορισμών στην Χιλή

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική όπου αυξάνονται θύματα και κρούσματα.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 317 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ταυτόχρονα 13.155 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 142.058 επί συνόλου 4,7 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.
Εξίσου δραματική και η κατάσταση στο Μεξικό, το οποίο είναι στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 733.717 και οι νεκροί σε 76.603.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3.400 νέες μολύνσεις και 173 θάνατοι.
Εν τω μεταξύ, στην Χιλή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ύστερα από πολλούς μήνες την άρση των περιοριστικών μέτρων για τα περίπου 7 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
Η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο ξεκίνησε τη βραδεία διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων τη 12η Αυγούστου, ενώ προχθές ολοκληρώθηκε, με τη χαλάρωση των περιορισμών σε ακόμη 8 κοινότητες από τις 36.
Σε περιορισμό παραμένουν μόλις δύο.
Συνολικά, το 97% των κατοίκων του Σαντιάγο έχει πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα.
Οι αρχές της Χιλής παρέτειναν ως τη 15η Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυνάμει της οποίας επιβάλλουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Πάντως η μετακίνηση από τη μια στην άλλη επιτρέπεται πλέον και στις 16 περιφέρειες της χώρας, αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν άδεια.
Τα σύνορα παραμένουν ωστόσο κλειστά για τους τουρίστες.
Όσες επιχειρήσεις μπορούν επιλέγουν την τηλεργασία, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια κάνουν παραδόσεις μαθημάτων μόνο εξ αποστάσεως.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Χιλή 1.770 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 459.671.
Λόγω του COVID-19 έχουν υποκύψει 12.698 άνθρωποι, 17.075 αν προστεθούν στον απολογισμό οι θάνατοι που χαρακτηρίζονται «ύποπτοι».

Σε ύφεση η επιδημία στην Κίνα – Μόλις 12 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 εισαγόμενα κρούσματα από 21 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε στους 26, από 14 την προηγουμένη, αν και οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει το Πεκίνο.
Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.384 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
 

ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ίσως είναι μεγαλύτερος

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από την επιδημία COVID-19 πιθανόν υποτιμά τον πραγματικό συνολικό αριθμό, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποδηλώνοντας ότι μπορεί οι θάνατοι να είναι ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο.
«Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί που αναφέρονται επί του παρόντος πιθανόν αντιπροσωπεύουν μια υποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που είτε έχουν προσβληθεί από την COVID-19 είτε πέθαναν από αυτήν», δήλωσε ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη.
«Όταν μετράτε κάτι, δεν μπορείτε να το μετρήσετε τέλεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι τρέχοντες αριθμοί πιθανότατα υποτιμούν τον πραγματικό απολογισμό θανάτων από την COVID», είπε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης