Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Attica bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΤΧΣ – Θα καλύψει την αμκ με ίδια μέσα - Ο Πρόεδρος της τράπεζας Γ. Γαμβρίλης μιλάει για τις συγχωνεύσεις και για το δικαίωμα που έχει αποκτήσει στην αυτονομία….

tags :
 H Attica bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΤΧΣ – Θα καλύψει την αμκ με ίδια μέσα -   Ο Πρόεδρος της τράπεζας Γ. Γαμβρίλης μιλάει για τις συγχωνεύσεις και για το δικαίωμα που έχει αποκτήσει στην αυτονομία….
Η Attica Bank δεν θα χρειαστεί να προσφύγει  στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει ο πρόεδρος της Attica bank Γιάννης Γαμβρίλης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας «η Attica bank έχει την δυνατότητα να καλύψει αύξηση κεφαλαίου με ίδια μέσα».
Σε κάθε περίπτωση η δήλωση Γαμβρίλη αποτελεί ξεκάθαρα μια θετική είδηση σε ένα κλάδο που βομβαρδίζεται από αρνητικές ειδήσεις σχεδόν καθημερινά.

Σε ερώτηση για τις συγχωνεύσεις ανέφερε ότι είναι θετικός μεν αλλά πρέπει ο βασικός άξονας να είναι η Attica bank.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η τράπεζα έχει κατακτήσει το δικαίωμα στην αυτονομία και προφανώς η απάντηση αυτή δίδεται στις κατά καιρούς αναφορές για επιβολή σχεδίων συγχώνευσης από το κράτος προς την Attica bank.

1)Κατά την ΤτΕ και η  ATTICA BANK χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι η ATTICA BANK  έχει την δυνατότητα να καλύψει μια αύξηση με ίδια μέσα και τι ύψους ή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο  προσφυγής στο ΤΧΣ;

Προφανώς με την εμπειρία σας στο τραπεζικό ρεπορτάζ, γνωρίζετε ότι η ATTICA BANK είναι από τις λίγες, ελάχιστες, ελληνικές τράπεζες που ακόμη και σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, έχει τη δυνατότητα να ενισχύει αυτόνομα την κεφαλαιακή της βάση όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η ATTICA BANK  έχει αποδείξει πρώτα στους πελάτες της και κατόπιν στους μετόχους της ότι λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως ότι διαθέτει ίδιες δυνάμεις και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πολυετή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με τη δραματική ελληνική διάσταση. Οι μέτοχοι της ATTICA BANK γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έχουν οι ίδιοι υποστεί σημαντικές ζημιές. Γνωρίζουν επίσης ότι η εμπιστοσύνη προς την ATTICA BANK  δε στηρίζεται στο μέγεθός της, αλλά στις ορθολογικές και έγκαιρες πρωτοβουλίες της διοίκησής της που έχει καταφέρει να διατηρήσει την τράπεζα σε αξιοζήλευτα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και αξιοπιστίας. Κατά συνέπεια, ναι θα χρειαστεί η  ATTICA BANK να ενισχύσει το μετοχικό της κεφάλαιο όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλά το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητες των μετόχων της ATTICA BANK  και γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι  δεν θα χρειαστεί προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2)Στο ΤΧΣ θα ήθελαν να δουν συγχωνεύσεις στις μικρές τράπεζες.
Η εικόνα που αποκομίζω είναι ότι αντιμετωπίζουν θετικά  το σενάριο ΤΤ με μικρές τράπεζες κυρίως την ATTICA BANK που έχει θετική καθαρή θέση. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας επί αυτού του «άτυπου σχεδίου»
Εμείς στην ATTICA BANK  είμαστε υπέρ της δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να κάνουμε «συγχώνευση για τη συγχώνευση».
Οποιοδήποτε σχήμα δημιουργείται πρέπει να προσθέτει αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία, να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και –το κυριότερο- να λειτουργεί προς όφελος των μετόχων που εξακολουθούν και στηρίζουν την Τράπεζά μας.
Κοντολογίς, οποιαδήποτε εξέλιξη στον μετασχηματισμό του τραπεζικού μας συστήματος πρέπει να έχει ως βασικό άξονα την ATTICA BANK  που έχει αποδείξει την ικανότητα αντιμετώπισης και διαχείρισης των πρωτοφανών δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

3)Υπό τα υφιστάμενα δεδομένα εκτιμάτε κ Πρόεδρε ότι η ATTICA BANK  μπορεί να μείνει αυτόνομη;
Προφανώς αν αυτό συμβεί θα είναι επιτυχία για την τράπεζα που ομολογουμένως διαθέτει θετική καθαρή θέση;

Αυτονομία μέσα από την ενίσχυση. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραμένουμε αδρανείς σ’ ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι θα αναζητήσουμε τρόπους για να θωρακίσουμε την αξία των αποταμιεύσεων και των επενδυτικών κεφαλαίων που μας έχουν εμπιστευθεί οι μέτοχοί μας. Θέλουμε να προσθέσουμε αξία στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και ασφάλειας  στους καταθέτες. Η ATTICA BANK έχει κατακτήσει το δικαίωμα της αυτονομίας της αλλά ταυτόχρονα έχει την υποχρέωση να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

H Attica bank σε ένα περιβάλλον κρίσης των τραπεζών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκτίμηση του προέδρου της Attica bank Γ Γαμβρίλη ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί  και ότι έχει την δυνατότητα να καλύψει μια αύξηση  με ίδια μέσα αποτελεί θετική έκπληξη.
Η τράπεζα θα χρειαστεί υποχρεωτικά νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 100-200 εκατ ώστε να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.
Η επικρατούσα άποψη ότι με core tier 1 πάνω από 9% π.χ. 9,5% μια τράπεζα είναι επαρκής δεν ισχύει.
Ειδικά μάλιστα για τις μικρές τράπεζες η ΤτΕ είχε ζητήσει να διαθέτουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14% με 15%.
Άρα το 9% που αναφέρεται ως core tier 1 δεν ισχύει για τις μικρές τράπεζες.
Οι μικρότερες τράπεζες πάντα πρόβαλλαν τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας ως ασφάλεια.
Διέθεταν από 15% έως 19% ωστόσο οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ήταν απαίτηση της ΤτΕ.
Με 8,7% tier 1 η Attica bank δεν έχει πρόβλημα να δανείζεται από την ΕΚΤ ρευστότητα.
Η Attica bank έχει δανειστεί ρευστότητα 600-700 εκατ από την ΕΚΤ ενώ δεν έχει δανειστεί από το ELA ακόμη.
Τα κεφάλαια της Attica bank ανέρχονται στα 351 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ με το 42,5% που ελέγχει στην τράπεζα παραμένει ακόμη εύρωστο ταμείο καθώς διαθέτει αυξημένα αποθεματικά όπως εμφανίζονται στην ΤτΕ.
Όμως το ΤΤ με 22,5% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 19% δεν είναι σαφές αν έχουν την  κεφαλαιακή δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου.
Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της τράπεζας είναι ρεαλιστικοί αν και το NPLs στα καταναλωτικά βρίσκεται στο 31% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς ενώ το συνολικό NPLs στο 15% κοντά στην αγορά.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η κατάσταση της τράπεζας είναι υγιής σε μια περίοδο βαθειάς τραπεζικής κρίσης και σίγουρα ασφαλής για τους καταθέτες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης