Γκρίζοι Λύκοι: Πόσο επικίνδυνη είναι η διείσδυσή τους και πόσο υπονομεύουν την γερμανική πολιτική;

Γκρίζοι Λύκοι: Πόσο επικίνδυνη είναι η διείσδυσή τους και πόσο υπονομεύουν την γερμανική πολιτική;
Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γερμανικός Τύπος για τη δράση των Γκρίζων Λύκων στην γερμανική πολιτική σκηνή και την επιρροή που προσπαθούν να ασκήσουν
Οι διαβόητοι Γκρίζοι Λύκοι οι Τούρκοι ακροδεξιοί δρουν συστηματικά και στις παρυφές της γερμανικής πολιτικής, μπαίνοντας μεταξύ άλλων και σε λίστες κομμάτων προκειμένου να απλωθούν, εδραιωθούν και να κερδίσουν επιρροή, όπως αποκαλύπτει μεγάλη μερίδα γερμανικών ΜΜΕ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής αυτοδιοίκησης στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας γίνονται σε λίγες ημέρες και τα κόμματα βρίσκονται στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με έρευνες της τηλεοπτικής εκπομπής Report Mainz του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD) και της ειδησεογραφικής διαδικτυακής πύλης Der Westen, ως υποψήφιοι στις λίστες βρίσκονται και άνθρωποι που είτε είναι μέλη, είτε έχουν διασυνδέσεις με τους διαβόητους Γκρίζους Λύκους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος πρόκειται για ένα τουρκικό, ακροδεξιό και ρατσιστικό κίνημα, που επιδιώκει τη δημιουργία μια μεγάλης τουρκικής αυτοκρατορίας και δεν ορρωδεί μπροστά στη χρήση βίας.

Ευρεία η στρατηγική των Γκρίζων Λύκων
Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης bpb αναφέρει ότι το κίνημα στην αρχική μορφή του υπάρχει στην Τουρκία εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες.
Στην Γερμανία είναι παρόν με πολυάριθμες ενώσεις, συλλόγους και συνδέσμους.
Πρωτοεμφανίστηκε τις δεκαετίες 60 και 70, με τη μετανάστευση Τούρκων στη χώρα για να βρουν δουλειά.
Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται ως η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στη Γερμανία σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Ήδη τον Οκτώβριο του 2004 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος επεσήμανε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “συμβάλλουν στη δημιουργία μίας παράλληλης κοινωνίας στην Ευρώπη και αποτελούν εμπόδιο για την ενσωμάτωση (στη Γερμανία) πληθυσμού τουρκικής καταγωγής”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt στις 11.07.2014, στελέχη και οπαδοί των Γκρίζων Λύκων κάνουν προσπάθειες να εισχωρήσουν σε όλα τα γερμανικά κόμματα, για να υποστηρίξουν εκεί τις θέσεις τους.
Ο Burak Kopur, ειδήμων σε θέματα Τουρκίας, εφιστά την προσοχή σε μια γενικευμένη στρατηγική των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία.
Όπως λέει στους δημοσιογράφους του Report Mainz και του Der Westen,„ οι πρωτοπόροι των Γκρίζων Λύκων καλούσαν ήδη πριν από χρόνια σε υπονόμευση των γερμανικών πολιτικών κομμάτων.
Αυτό το κάλεσμα ακολούθησαν πολλοί οπαδοί τους μέχρι σήμερα.
Με αυτή τη στρατηγική υπονόμευσης προσπαθεί το κίνημα να εκπροσωπήσει στη γερμανική πολιτική τα τουρκικά συμφέροντα και το τουρκικό έθνος”.
Ανάμεσα στις πολλές προσπάθειες υπονόμευσης υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση στην πόλη Ντούιζμπουργκ, στην περιοχή του Μιλχάιμ στο Ρουρ.
Στο βόρειο τμήμα της πόλης κρέμονται παντού αφίσες του Sevket Avci, δημοτικού συμβούλου από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU.
Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του συμβουλίου ενσωμάτωσης της πόλης και είναι συχνός και καλοδεχούμενος προσκεκλημένος τηλεοπτικών προγραμμάτων στα τουρκικά με διεθνή εμβέλεια.

O Sevket Avci
Το όνομά του βρίσκεται εδώ και χρόνια σε έκθεση της οργάνωσης νεολαίας της CDU «΄Ένωση της Ποικιλομορφίας» (Vielfalt).
Στο δημοσίευμα καταλογίζεται στον Avci εγγύτητα με τους Γκρίζους Λύκους.
Αλλά και σε έναν φάκελο της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας εναντίον της εξτρεμιστικής δεξιάς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας βρίσκεται καταγεγραμμένο, για τον ίδιο λόγο, το όνομα του πρώην προέδρου του συμβουλίου ενσωμάτωσης της πόλης του Ντούιζμπουργκ και νυν δημοτικού συμβούλου.
Το Report Mainz και το Der Westen έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία του Αβτσί σε εκδήλωση ακροδεξιάς ομάδας από την Τουρκία, όπου στο βάθος κάνει τον γνωστό χαιρετισμό.
Έρευνες των Γερμανών δημοσιογράφων αποδεικνύουν κι άλλες επαφές του με Τούρκους ακροδεξιούς και τους συλλόγους τους.
Σε μια διαδικτυακή σελίδα στα τουρκικά υπάρχει άρθρο ενός Τούρκου βουλευτή του ακροδεξιού MHP (Τουρκικού Εθνικιστικού Κόμματος), ο οποίος καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν τον Avci.
Σύμφωνα με αντίγραφο από το κτηματολόγιο η περιοχή, όπου συναντώνται οι Γκρίζοι Λύκοι στο Ντούιζμπουργκ, ανήκει στον χριστιανοδημοκράτη πολιτευτή Avci και μάλιστα στους τοίχους του οικήματος υπάρχει το έμβλημα του κινήματος Ülcücü, των Γκρίζων Λύκων.
Ο δικηγόρος του Avci ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ότι τη διαχείριση του ακίνητου έχει ο αδελφός του Avci, ενώ ο ίδιος ο Avci δεν έχει καμιά σχέση με τους Γκρίζους Λύκους.
"Ως επί πολλά χρόνια πρόεδρος του συμβουλίου ενσωμάτωσης προσκλήθηκε σε πολλές εκδηλώσεις και δεν είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει με ποιους φωτογραφιζόταν” ήταν η απάντησή του.
Σε σχετικό ερώτημα το CDU του Ντούιζμπουργκ δεν θέλησε να απαντήσει.
Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας Βεστφαλίας Armin Lachet απέκλεισε κάθε συμμετοχή των Γκρίζων Λύκων στο CDU.
Το ερώτημα παραμένει: Πόση πολιτική εγγύτητα επιτρέπεται σε ένα κίνημα, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι;
Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δημοσιογράφοι του Mainz Report και του Der Westen προκύπτει ότι το θέμα είναι γνωστό από παλιά, όπως και οι επαφές του Avci με του Γκρίζους Λύκους.
Και δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση.
Ο Burak Kopur, ειδήμων σε θέματα Τουρκίας, είναι πεπεισμένος ότι ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλα κόμματα.
“Αυτό που προβληματίζει είναι η αδιαφορία των γερμανικών κομμάτων απέναντι σε αυτήν την τουρκική κοινότητα με εξτρεμιστικές τάσεις”.
 
www.bankingnewsg.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS