Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο - Στους 365 οι νεκροί, 8 πέθαναν σε ένα 24ωρο - Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:00, δεν θα ανακοινώσει lockdown και μέτρα

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο - Στους 365 οι νεκροί, 8 πέθαναν σε ένα 24ωρο - Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:00, δεν θα ανακοινώσει lockdown και μέτρα
Διπλασιάστηκαν σε 20 ημέρες οι διασωληνωμένοι
(upd 10) Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική να δέχεται το σφοδρό χτύπημα της επιδημίας και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο», μια και αυξάνεται ραγδαία σε ημερήσια βάση τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των ανθρώπων που υποκύπτουν τελικά από τον ιό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα (στις 18:00) νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, κατά το οποίο εκτιμάται πως θα επισημάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο κ.Μητσοτάκης δε πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.
Την ίδια στιγμή πάντως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Την κρισιμότητα των στιγμών επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σήμερα έχουν αναφερθεί 8 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, με το σύνολο τους να ανέρχεται πλέον στους 365.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Σεπτέμβριο καταγράφεται νέο ρεκόρ στον αριθμό των νεκρών από την επιδημία, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί 98 θύματα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον περασμένο Απρίλιο με 91 θύματα.
Αλλά δεν είναι μόνο οι θάνατοι που εντείνουν την ανησυχία των επιστημόνων, είναι και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που δείχνουν την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί καθώς ο μήνας άρχισε με 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73, τη στιγμή που τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS μια και σε αυτά νοσηλεύονται 615 ασθενείς, εκ των οποίων οι 184 σε ΜΕΘ (στις αρχές του μήνα νοσηλεύονταν 346 ασθενείς).
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν με αγωνία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα 21/9 είναι ικανά να αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβική στιγμή, καθώς εάν δεν επιβραδυνθεί ο ιός τότε θα ακολουθήσουν νέα μέτρα – όπως π.χ. η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – τη στιγμή που παραμένει στο τραπέζι, ακόμα και ως ύστατη λύση, η επιβολή lockdown.
Προς το παρόν όλοι απεύχονται το lockdown αλλά κανείς δεν το αποκλείει, μια και θεωρείται ως η μόνη λύση που θα μπορούσε να περιορίσει την ανεξέλεκτη διασπορά του ιού.
Υπό αυτά τα κρίσιμα δεδομένα, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας θα ενημερώσουν σήμερα Πέμπτη 24/9 στις 15:00 μετά το μεσημέρι τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Πέτσας: Είμαστε σε κρίσιμη φάση

Αναφερόμενος στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο κ.Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στις 18:00 το απόγευμα προς τους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσει  για την πορεία του κορωνοϊού.
«O πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα αναφερθεί στην κατάσταση σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Όσον αφορά τον κορωνοϊό είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ' όλους μας σοβαρά υπόψη.
Η Γαλλία για παράδειγμα μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως.
Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως.
Όμως χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως.
Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να τη βελτιώσουμε.
«Η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά και η στρατηγική μας απέναντι στον κορωνοϊό για να είναι αποτελεσματική είναι επίσης δυναμική.
Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι σχολαστικά τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.
«Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία.
Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης.
Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις.
Ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα - άνω του 65% - των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %.
Υπογραμμίζεται ότι από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων.
Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» είπε ο κ.Πέτσας.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, θα πάρουμε κι άλλα – Ετοιμάζονται 92 νέες κλίνες ΜΕΘ

Τη θέση ότι αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος υποστήριξε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.
«Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ» είπε ο κ.Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι η Αττική συγκεντρώνει το 40% με 60% των καθημερινών κρουσμάτων.
«Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» είπε ο κ.Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι δεν ισχύει ότι τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται σε αλλοδαπούς.
Όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, αναφέροντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες παραδίδονται ακόμη 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.
Παράλληλα με την ενίσχυση του συστήματος, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα λεγόμενα rapid test ενώ έχουν αυξηθεί συνολικά τα διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ.Αρκουμανέα, ο μέσος όρος των τεστ που διενεργούνταν τον Μάρτιο ήταν 600 και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 με 13.000, ενώ έχουν φτάσει έως και τις 17.000 σε μία ημέρα.

Βατόπουλος (καθ.Μικροβιολογίας): Στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική

Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική υποστήριξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown.
«Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου πιθανότατα οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας.
«Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα» είπε ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
Μάλιστα ο κ.Βατόπουλος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια.
«Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο.
Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ. Βατόπουλος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι.
«Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα» είπε ο κ.Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος.

Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων – Ελλιπείς οι υποδομές

Την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.
«Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις πως ο αριθμός των 9 ατόμων σε συναθροίσεις δεν συνάδει με την εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τους μαθητές ανά τάξη, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με το άλλο και εξήγησε το σκεπτικό των επιστημόνων.
«Σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία.
Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων.
Προφανώς θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας ότι εάν μια δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχει η δυνατότητα να τη σταματήσουμε, «αλλά δεν σταματάμε τα πάντα».

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε μιλώντας και αυτός στο ΣΚΑΪ ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να αναχαιτιστεί η επιδημία, αν και υπογράμμισε ότι δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.
Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει ορατές επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Μόλις στο 30% οι ελεύθερες κλίνες στις ΜΕΘ

Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως χθες 23/9  στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου πεδίου.
Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.
Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών.
Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

Συναγερμός με 13 κρούσματα στο Άγιο Όρος - Αντιδράσεις για lockdown

Σε συναγερμό βρίσκεται το Άγιο Όρος ύστερα από τα 13 κρούσματα στις μονές του Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου, όπως και σε σκήτη της Πρόβατας.
Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά την ολοκλήρωση των τεστ σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή, τη στιγμή που η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.
Υπενθυμίζεται ότι 8 κρούσματαεντοπίστηκαν στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα σε σκήτη της Πρόβατας, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.
Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.
 
Στους 365 οι θάνατοι - 73 διασωληνωμένοι

Στους 365 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ προβληματισμός επικρατεί για το διπλασιασμό των διασωληνωμένων από τις αρχές του μήνα.
Τις τελευταίες ώρες κατέληξαν επτά ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απεβίωσε ένας 68χρονος με υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο της Καβάλας έφυγε από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Την ίδια ώρα, εξέπνευσε μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στο νοσοκομείο Λάρισας απεβίωσε ένας 63χρονος.
Τελευταίο θύμα είναι ένας 60χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Κατά την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έγινε γνωστό ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 358, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), εκ των οποίων 55,8% άνδρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73 (72,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 16.286 κρουσμάτων, 2.696 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.808 (41,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.233.229 κλινικά δείγματα.

Image

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS