Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Δύσκολα τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Αττική – Τελικό μέτρο το lockdown

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Δύσκολα τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Αττική – Τελικό μέτρο το lockdown
Δεν βλέπω άμεσα το lockdown αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω είπε ο κ.Αρκουμανέας
Στην παραδοχή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην Αττική όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως η επιβολή lockdown είναι ένα μέτρο που θα ληφθεί στο τέλος.
«Στην Αττική τα πράγματα είναι δύσκολα.
Εφαρμόζονται από σήμερα τα νέα μέτρα, επιτηρούμε καθημερινά και η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε ένα 50% και κάποιες ημέρες και 60% των κρουσμάτων παρουσιάζονται στην Αττική και ένα επιπρόσθετο θέμα που εξετάζουμε είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ και γι'αυτό τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουμε τον αριθμό.
Ήδη έχουμε 89 κλίνες ΜΕΘ και τις επόμενες ημέρες θα μπουν άλλες 24, γιατί ένα βασικό είναι το ΕΣΥ.
Πρέπει να περιμένουμε όλοι, αφού εφαρμόσουμε τα μέτρα σωστά, τις επόμενες 8 - 15 ημέρες για να δούμε την απόδοσή τους.
Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα
Το 67% των ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένο στην Αττική, αλλά προστίθενται κι άλλες.
Γίνεται συστηματικός σχεδιασμός, κάθε μήνα θα προστίθενται ΜΕΘ και απλές κλίνες.
Είναι ένα στοίχημα γιατί στο πρώτο κύμα είδαμε τον ιό από άνοιξη προς καλοκαίρι.
Δεν είδαμε τον ιό πώς λειτουργεί τον χειμώνα και το φθινόπωρο, για αυτό προετοιμαζόμαστε κι αυξάνουμε συνέχεια τη δυναμική σε όλη τη χώρα. Ήδη είμαστε στις 931 κλίνες σε όλη τη χώρα για όλες τις ΜΕΘ.
Θυμάστε ότι όταν ξεκίναγε ο κορωνοϊός ήταν 540» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος τόνισε ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά και ότι άμεσα θα ξεκινήσουν και τα rapid test στην Αθήνα, σε περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
Ερωτηθείς αν έχει την αίσθηση ότι είναι κοντά το lockdown απάντησε ότι «το Lockdown είναι το τελικό μέτρο που υπάρχει, το οποίο έχουμε δει ότι αποδίδει, αλλά έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομία».
«Από την άλλη, οικονομία και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει αν δεχθούμε κάποια στιγμή τόσο μεγάλη πίεση και πεθαίνει κόσμος και οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.
Προηγείται η δημόσια υγεία.
Εγώ δεν βλέπω άμεσα το lockdown αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, τα βλέπουμε σε πολλές χώρες να γίνονται πολλά lockdown, γίνονται προσπάθειες» επεσήμανε ο κ.Αρκουμανέας, τονίζοντας πάντως ότι «στην Αττική σχεδόν έχουμε εξαντλήσει τα μέτρα, υπάρχουν κάποια για μεγαλύτερες ηλικίες».
«Τώρα υπάρχει σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, θα μπορούσε να γίνει πιο στοχευμένα γεωγραφικά ή με κάποια άλλα κριτήρια από το να γίνει οριζόντια, πάντα μιλάμε για την Αττική.
Δεν έχει η υπόλοιπη χώρα κάποιο θέμα αυτή τη στιγμή.
Υπάρχουν και γεωγραφικά και χρονικά αλλά και για κάποιες πιο στοχευμένες περιοχές.
Έχουμε κάνει τοπικούς περιορισμούς όπως η Χαλκιδική, το Ηράκλειο, τα Χανιά και αποδίδουν.
Η Αττική έχει τη δυσκολία ότι μιλάμε για μεγάλο πληθυσμό, τον μισό της χώρας.
Θα είναι δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες, οι επόμενοι μήνες, το βλέπουμε σε όλον τον πλανήτη, πρέπει όλοι να τηρούμε αυτά που λένε οι επιστήμονες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS