Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Maduro

ΟΗΕ: Υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Maduro
«Υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Maduro», σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ
Υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ την Τετάρτη 16/9.
Στην πρώτη έκθεση που παρουσίασαν, οι ερευνητές της ομάδας που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση πολλών φερόμενων παραβιάσεων, είπαν ότι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Maduro, ήταν πίσω από σοβαρά εγκλήματα.
Η Διεθνής Αποστολή Αναζήτησης Γεγονότων, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πριν από ένα χρόνο, «βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν προγραμματίσει και εκτελέσει από το 2014 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η πρόεδρος της αποστολής, Marta Valiñas.
Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις, «συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Marta Valiñas, η ομάδα της οποίας, αποτελούμενη από τρία άτομα. δεν μπόρεσε να εισέλθει στη Βενεζουέλα, αλλά βασίστηκε σε απομακρυσμένες συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες και άλλα πρόσωπα, για την ανάλυση των νομικών φακέλων.
«Εκτός από τις μεμονωμένες πράξεις, αυτά τα εγκλήματα συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους, με τη γνώση ή την άμεση υποστήριξη διοικητών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων» συνέχισε.
Στην έκθεση 411 σελίδων εντοπίστηκαν οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι, με το βάρος να πέφτει στον Maduro και στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης - Ειρήνης και Άμυνας, καθώς «διέταξαν ή συνέβαλαν στη διάπραξη των εγκλημάτων που τεκμηριώθηκαν».
Παράλληλα, ο ερευνητής Francisco Cox είπε στους δημοσιογράφους πως η ερευνητική ομάδα βρήκε αποδείξεις ότι ο Maduro είχε σε κάποιες περιπτώσεις ενημερώσει προσωπικά ο ίδιος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας σχετικά με τα πρόσωπα που έπρεπε να παρακολουθούνται και τεθούν υπό κράτηση.
Συνολικά, η ομάδα εξέτασε 2.500 περιστατικά από το 2014, τα οποία οδήγησαν σε 5.000 θανάτους ατόμων από δυνάμεις ασφαλείας.
Ακόμη, διερεύνησε 140 «Επιχειρήσεις για την Απελευθέρωση του Λαού», που στήθηκαν για την υποτιθέμενη καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά η οποία μεταξύ 2015 και 2017 είχε ως αποτέλεσμα 413 άτομα να σκοτωθούν από πυροβολισμούς, οι οποίοι έπεσαν «μερικές φορές σε κενό σημείο».
Η έκθεση ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν επανειλημμένα τέτοιες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης