Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κίνδυνος να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου, παγίδα για την Ελλάδα η Χάγη – Μετά το Yavuz, για 2 μήνες έρευνες ξεκινάει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου

Κίνδυνος να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου, παγίδα για την Ελλάδα η Χάγη – Μετά το Yavuz, για 2 μήνες έρευνες ξεκινάει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου
Για δύο μήνες έρευνες ετοιμάζεται το Oruc Reis νότια των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου
Τα παιχνίδια εντυπώσεων Ελλάδος και Τουρκίας εν μέσω προσπάθειας έναρξης του διαλόγου συνεχίζονται ωστόσο και οι δύο πλευρές… πριν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβαίνουν στις τελευταίες ή σε μια ακόμη σειρά κινήσεων εσωτερικής κατανάλωσης.
Η μεν Ελλάδα με την NAVTEX για ασκήσεις γύρω από το νησί Χίος προκαλώντας την αντίδραση των Τούρκων που μιλούν για παραβίαση της Συνθήκη της Λωζάνης και από την άλλη η Τουρκία με NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Yavuz πέριξ της Κύπρου ενώ βγάζουν προσεχώς και το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου για να διεξάγει έρευνες για… 2 μήνες.
Πίσω από τις στρατηγικές εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση Ελλάδος και Τουρκίας… το παιχνίδι αρχίζει να καθίσταται προβληματικό μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της Ipsos / Sopra Steria για την Le Monde αποκαλύπτεται ότι οι Γάλλοι θεωρούν σε ποσοστό 82% ότι απουσιάζει ο ηγέτης από την γαλλική πολιτική σκηνή ενώ για μια ακόμη φορά αποδοκιμάζεται το κόμμα Macron το La République En Marche (Η δημοκρατία μπροστά).

Πίσω από τις κινήσεις εντυπώσεων Ελλάδος και Τουρκίας κρύβονται ορισμένες πικρές αλήθειες που πρέπει να αναφερθούν με την δέουσα προσοχή.

1)Η Ελλάδα ανησυχεί σοβαρά ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μερικώς η σε μεγάλο βαθμό η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Το επιχείρημα των Τούρκων ότι ένα νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θα δικαιωθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση ΑΟΖ Καστελόριζου είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές θέσεις.
Η κυβέρνηση πίσω από τους αφορισμούς κατανοεί ότι εκεί θα πρέπει να εστιάσει την βασική της επιχειρηματολογία.
Βέβαια από την άλλη η Τουρκική πλευρά φάσκει και αντιφάσκει με νομικά επιχειρήματα που αλληλοσυγκρούονται.
Το bankingnews έχει ακολουθήσει μια στρατηγική εδώ και μήνες παρουσιάζοντας σκόπιμα τις τουρκικές θέσεις ώστε ο έλληνας αναγνώστης να αρχίζει να κατανοεί που θα παιχθεί το διπλωματικό παιχνίδι και προφανώς να γίνουν αντιληπτές οι τουρκικές θέσεις ποιες από αυτές είναι εξωπραγματικές, ποιες πλήρως παράνομες και ποιες έχουν κάποια λογική που σε ένα διεθνή θεσμό όπως το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να βρει αποδοχή…
Η Τουρκία από την μια πλευρά – μια μερίδα τούρκων – αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο τονίζουν ότι όσα νησιά εμπεριέχονται στην ελληνική ηπειρωτική ΑΟΖ δηλαδή στα 200 ναυτικά μίλια δεν μπορούν να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ.
Το επιχείρημα των Τούρκων είναι ότι ένα νησί που βρίσκεται στο 199ο μίλι της ελληνικής ηπειρωτικής ΑΟΖ δεν μπορεί να έχει νησιωτική ΑΟΖ γιατί τότε η ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδος θα εκτείνεται 199 + 200 = 399 ναυτικά μίλια.
Όμως το Καστελόριζο που είναι το επίμαχο νησί απέχει 580 χιλιόμετρα ή 313 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα οπότε εύλογα μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η επίσημη τουρκική προπαγάνδα δεν αποδέχεται αυτό το επιχείρημα και επαναλαμβάνει μονότονα ότι ένα νησί που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

2)Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό ότι εάν προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με επίκεντρο την ΑΟΖ του Καστελόριζου το πιθανότερο σενάριο είναι να κερδίσει η Τουρκία και να αποκτήσει πρόσβαση τελικώς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Μάλιστα με βάση ορισμένους αντί να γίνει μια μοιρασιά 50% προς 50% τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της ΑΟΖ του Καστελόριζου να βρεθεί η Τουρκία με την πλειοψηφία… όχι με την μειοψηφία.

3)Η βασική επιχειρηματολογία της Ελλάδος για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στηρίζονται στην Συνθήκη της Λωζάνης και στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Ωστόσο η κίνηση για NAVTEX στην Χίο δίνει τροφή στην τουρκική προπαγάνδα καθώς με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης τα νησιά βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Ανακοινώθηκε ότι η ελληνική στρατιωτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με Navtex, η οποία δημοσιεύεται από το σταθμό Λήμνου.
Οι τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κίνηση αυτή εμφανιζόμενοι δήθεν ως νομοταγείς.  
«Με τον αριθμό μηνύματος Navtex LA08-206 / 20, παραβιάστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς της Χίου, όπως καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923, η Χίος έχει μη στρατιωτικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, δεν υπάρχει στρατιωτικό στοιχείο στο νησί, ούτε στρατιωτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί»
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Selami Qur'an, δήλωσε ότι τα νομικά και διπλωματικά επιχειρήματα της Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Συνθήκη της Λωζάνης»


Οι προκλήσεις των Τούρκων και η επόμενη ημέρα

Η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX με επίκεντρο το ερευνητικό σκάφος Yavuz που θα συνεχίσει τις έρευνες έως τις 12 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή το Oruç Reis μετά από συντήρηση θα ξεκινήσει εκ νέου έρευνες νοτίως του Καστελόριζου για 2 μήνες.
Οι έρευνες του Yavuz Drilling Ship, το οποίο συνεχίσει την δραστηριότητα του στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατάθηκε έως τις 12 Οκτωβρίου.
Νέα Navtex κυκλοφόρησε για το Yavuz Drilling Ship, το οποίο συνεχίζει να ερευνά εκτός Κύπρου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι άσκηση σκοποβολής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου.
Τα πλοία Ertuğrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey συνοδεύουν το πλοίο έρευνας και γεώτρησης Yavuz που συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο οικόπεδο Selçuklu-1.

Για δύο μήνες έρευνες ετοιμάζεται το Oruc Reis νότια των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου

Το Oruç Reis θα ξεκινήσει μετά από συντήρηση για 2 μήνες έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Με βάση τουρκικά μέσα προσδιορίστηκε η νέα διαδρομή του Oruç Reis, που βρίσκεται στην Αττάλεια μετά από σεισμικές και άλλες έρευνες.
Το Oruç Reis θα συνεχίσει την αποστολή του μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευές.
Κατά τους Τούρκους οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην υφαλοκρηπίδα, δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πλοίο Oruç Reis αναμένεται να σταλεί πίσω στην περιοχή για να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του μετά από συντήρηση, επισκευή και αλλαγή προσωπικού.
Το Oruc Reis, ερεύνησε 9 περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας… της Τουρκίας που ξεκίνησαν τον Αύγουστο.
Η επόμενη περιοχή αποστολής του πλοίου σχεδιάστηκε να καλύψει τις περιοχές ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο.
Κατά συνέπεια, οι συντεταγμένες της νέας ανακοίνωσης Navtex αναμένεται να ξεκινήσουν από το τέλος των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των περιοχών, τις οποίες το Oruç Reis έχει σαρώσει προς τη νοτιοδυτική-βορειοανατολική κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του νότου του Καστελόριζου.
Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην περιοχή περιελάμβαναν ένα πλάνο 3 μηνών.
Τον πρώτο μήνα της αποστολής, κάλυψε περιοχή περίπου 3 χιλιάδων 500 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μια συνολική έκταση 15 χιλιάδων χιλιομέτρων θα σαρωθεί στην περιοχή και οι έρευνες θα συνεχιστούν για 2 ακόμη μήνες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης