Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν επιστροφή Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια, αλλά υπό κατοχικό καθεστώς

Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν επιστροφή Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια, αλλά υπό κατοχικό καθεστώς
Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν επιστροφή Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια
Ένας στους δύο Τουρκοκύπριους θέλει άνοιγμα των Βαρωσίων, για τους προ του 1974 κατοίκους της πόλης, αλλά η περιοχή να παραμείνει υπό την διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος.
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα Κατεχόμενα για τις προσεχείς "εκλογές", ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν και η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την τουρκοκυπριακή ηγεσία στο θέμα της Βαρωσίων.
Στην ερώτηση τι είδους πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων το 49,79% (2441 ψήφοι) απάντησαν ότι "πρέπει να ανοίξει για τους προ του 1974 κατοίκους του το κλειστό Βαρώσι υπό την διοίκηση της ‘ΤΔΒΚ’ μέσω της ‘Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών’ και έτσι να αποδοθεί στην οικονομία αφού απαλλαχτεί από την ερήμωση".
Το 19,50% των συμμετεχόντων (959 ψήφοι) εξέφρασαν την άποψη ότι "το Βαρώσι πρέπει να επιστραφεί στους προ του 1974 κατοίκους του μέσω του ΟΗΕ".
Το 10,30% των ερωτηθέντων (505 ψήφοι) υποστήριξαν ότι "το Βαρώσι πρέπει να συμπεριληφθεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως παλιά".
Το 9,36% των συμμετεχόντων στην έρευνα (459 ψήφοι) εξέφρασαν την άποψη ότι "το Βαρώσι δεν πρέπει να αγγιχθεί, πρέπει να ανοίξει όταν υπάρξει λύση".
Σε άλλη ερώτηση, στο πλαίσιο της δημοσκόπησης που διενέργησε η Kıbrıs Postası, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο θέμα της μορφής της λύσης του Κυπριακού που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.
Το 43,24% υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθεί η λύση ομοσπονδίας, το 26,51% λύση δύο κρατών, 15,83% αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ 3,4% υποστήριξε επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η δημοσκόπηση της Kıbrıs Postası (πηγή ΓΤΠ) έδειξε ότι οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ είναι οι επικρατέστεροι να περάσουν στον δεύτερο γύρο των "εκλογών" που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν απάντησαν: Ερσίν Τατάρ 25,88%, Μουσταφά Ακιντζί 24,45%, Τουφάν Έρχουρμαν 24,27%, Σερντάρ Ντενκτάς 8,18%, Κουτρέτ Όζερσαϊ 6,95% και Ερχάν Αρικλί 1,06%.
Όσον αφορά το ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις "εκλογές" (δηλαδή παράσταση νίκης) δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής εικόνα με τους ερωτηθέντες να δίνουν απαντήσεις ανάλογα με τις προσωπικές τους επιλογές.
Ο Ερσίν Τατάρ παρουσιάζεται πρώτος με 27,25%, ο Μουσταφά Ακιντζί δεύτερος με 26% και ο Τουφάν Ερχουρμάν τρίτος με 24,27%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης