Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Η Ρωσία, πρόθυμη να μεσολαβήσει για εκτόνωση της κρίσης Κύπρου - Τουρκίας

Lavrov: Η Ρωσία, πρόθυμη να μεσολαβήσει για εκτόνωση της κρίσης Κύπρου - Τουρκίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας εκφράζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov.
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου ενόψει της αυριανής επίσκεψης του στη Λευκωσία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δηλώνει την πρόθεση της Μόσχας να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, εάν και εφόσον, όπως εξηγεί, το ζητήσουν και οι δύο πλευρές.
Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πραγματοποιείται, την ίδια ώρα και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή, καθώς πέραν από τα πολλά ανοικτά μέτωπα και τις εντάσεις, γίνονται και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο Lavrov στη συνέντευξή του, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Aνατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης».
Τόνισε δε πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις κινήσεις από τουρκικής πλευράς για να την εποικίσει, παρέπεμψε στην πάγια θέση της Μόσχας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρώτα απ΄ όλα το 550 (1984) και το 789 (1992).
Περαιτέρω, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, ο Ρώσος υπουργός ήταν ξεκάθαρος.
Επί του θέματος ανέφερε πως «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογο μας με τη Λευκωσία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης