Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες καθυστερήσεις προμηνύονται για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο των κυβερνήσεων που θα λάβουν επιχορηγήσεις

Νέες καθυστερήσεις προμηνύονται για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο των κυβερνήσεων που θα λάβουν επιχορηγήσεις
Ένα πρώτο σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 26 Αυγούστου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποκατάστασης και ανθεκτικότητας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστεί για το δικαίωμά του στην... "αστυνόμευση" του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ξοδέψουν περίπου 673 δισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πλήγματος που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Politico, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρουμάνος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, Dragoș Pîslaru, έχει δημιουργήσει μια ομάδα για την προώθηση αυτών των αιτημάτων με τους Siegfried Mureşan, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και Eider Gardiazabal από τους Σοσιαλιστές & Δημοκρατικούς.
«Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής νομιμότητας», δήλωσε ο Pîslaru, σε συνέντευξή του.
"Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος."
Τα τρία ηγετικά μέλη ελπίζουν να παρουσιάσουν ένα πρώτο σχέδιο στις 26 Αυγούστου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα προσφέρει 312,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τις κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας το πλήγμα COVID-19 στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ.
Εάν μπορούν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο, τα κόμματά τους θα έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να διαπραγματευτούν με το Συμβούλιο των κυβερνήσεων.
Το αίτημα των ευρωβουλευτών για λόγο σχετικά με τη χρήση των χρημάτων αμφισβητεί τον συμβιβασμό που οι ηγέτες πέτυχαν στις 21 Ιουλίου μετά από πέντε ημέρες συνομιλιών, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτής της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα έχει τον πρωταρχικό λόγο για τη διανομή της βοήθειας, αλλά οι κυβερνήσεις θα έχουν έναν μηχανισμό για να διαχειριστούν τις πληρωμές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες θα ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις να κάνουν τις οικονομίες τους πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.
Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων θα μπορούσε να καθυστερήσει τη βοήθεια για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η εισαγωγή κοινοβουλευτικών ελέγχων όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν και ενώ η οικονομική παραγωγή και η απασχόληση καταρρέουν, θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτη», δήλωσε μία πηγή του Politico στις Βρυξέλλες.
Μέχρι στιγμής, ο κοροναϊός έχει μολύνει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, σκοτώνοντας περισσότερους από 130.000.
Από τη μεριά του, ο Pîslaru είπε ότι είναι ευαίσθητος σε αυτές τις ανησυχίες και ελπίζει ότι η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μαζί μπορούν να αναπτύξουν ένα «πιο λιτό» σύστημα διακυβέρνησης από αυτό που συμφώνησαν οι ηγέτες τον περασμένο μήνα.
Βέβαια, σύμφωνα με τον Guntram Wolff του Bruegel, οι νομοθέτες έχουν δίκιο να απαιτήσουν ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» εάν τα χρήματα της ΕΕ χρησιμοποιούνται παράλογα.
«Το σωστό μέρος για να συζητηθούν οι αντισταθμίσεις για τέτοιου είδους ζητήματα είναι και πρέπει να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί αυτό είναι το υπερεθνικό πολιτικό σώμα», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο που βασίζεται στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου απαιτεί από την Επιτροπή να ζητήσει τις απόψεις των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών πριν υπογράψει τα σχέδια βοήθειας.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να παγώσουν κεφάλαια για τρεις μήνες εάν φοβούνται ότι μια κυβέρνηση αγνοεί τις απαιτήσεις μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε οι ηγέτες να μπορούν να συζητήσουν την παράβαση.
Η ρήτρα ήταν μια απαίτηση του των «Frugal Four», ήτοι της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, κατά την πρόσφατη σύνοδο.
Ο Pîslaru, ο Mureşan και ο Gardiazabal σχεδιάζουν έναν βασικό γύρο συνομιλιών στις 24 Αυγούστου για να διευθετήσουν τις διαφωνίες σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής πολιτικής που το ΕΛΚ και άλλες συντηρητικές ομάδες θέλουν να συμπεριλάβουν στα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους.
Η S&D αντιτίθεται έντονα στην ιδέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης