Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης εμπορίου προϊόντων - Πιο πιθανή η «ανάκαμψη» τύπου L

ΠΟΕ: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης εμπορίου προϊόντων - Πιο πιθανή η «ανάκαμψη» τύπου L
Κατάρρευση ρεκόρ της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Κατάρρευση ρεκόρ της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, με τις προοπτικές ανάπτυξης να παραμένουν ζοφερές.
«Οι προβλέψεις για μια ισχυρή εμπορική ανάκαμψη τύπου V το 2021 μάλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξες» ανέφερε ο ΠΟΕ την Τετάρτη 19 Αυγούστου, προσθέτοντας:
«Η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, όσον αφορά την οικονομική και εμπορική πολιτική.
Ίσως μια οικονομική πορεία σε σχήμα L είναι η πλέον ρεαλιστική προοπτική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης εμπορίου προϊόντων άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 84,5 μονάδων, καταδεικνύοντας την πρωτοφανή πτώση που σημείωσε το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων στο β΄ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου επιβραδύνεται από το τέλος του 2018, πριν γίνει αρνητική το γ’ τρίμηνο του 2019, λόγω του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στη συνέχεια, η πανδημία ώθησε το παγκόσμιο εμπόριο σε κατάρρευση που όμοιά της δεν είχε υπάρξει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ΠΟΕ είχε εκτιμήσει ότι οι εμπορικές ροές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 30%. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπερβούν τις απώλειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι αυτό το σενάριο φαίνεται τώρα λιγότερο πιθανό, καθώς οι εμπορικές ροές παραμένουν στο -18,5% το β’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
The outlook for global trade remains murky
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης