Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αμερικανική πρόταση για παράταση του εμπάργκο όπλων στην Τεχεράνη – Απογοήτευση ΗΠΑ

Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αμερικανική πρόταση για παράταση του εμπάργκο όπλων στην Τεχεράνη – Απογοήτευση ΗΠΑ

 Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  την παράταση των κυρώσεων στην Τεχεράνη
Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή 14/8 την  αμερικανική πρόταση για ψήφισμα υπέρ της παράτασης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, με την Ουάσιγκτον να καταγγέλλει την ψηφοφορία ως «απαράδεκτη» .
Το σχέδιο της Ουάσιγκτον εγκρίθηκε μόνο από δύο χώρες, το καταψήφισαν άλλες δύο και απείχαν τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο.
Εάν το σχέδιο ελάμβανε εννέα ευνοϊκές ψήφους, τότε η Κίνα και η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα θα ασκούσαν βέτο, όμως δεν υπήρξε ανάγκη γι' αυτό.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα».
Σύμφωνα με τον Pompeo, το Συμβούλιο, του οποίου μόνιμα μέλη είναι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), «απέτυχε σήμερα να εκπληρώσει τη θεμελιώδη αποστολή του», δηλαδή «τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Κατά τον ίδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί ένα 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για το κορυφαίο στον κόσμο κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία».
Τόνισε ότι αυτή η έκβαση αντιβαίνει στις επιθυμίες πολλών αραβικών χωρών και του Ισραήλ.
Η εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια μακρά αναμέτρηση με επιπτώσεις για τη διεθνή συμφωνία του 2015, που συνήφθη για να αποτραπεί η απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Το εμπάργκο όπλων λήγει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που επικυρώνει αυτήν τη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Robert C. O’Brien  σε συνέντευξή του στο Fox News Channel τόνισε ότι πως η άρνηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στην ψηφοφορία για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν ήταν «απογοητευτική, δεν αποτελούσε όμως έκπληξη», «χάσαμε σήμερα, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα».
Επιπλέον, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Kelly Kraft δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να προκαλέσει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν «εντός των προσεχών ημερών».
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Ιρανού ομολόγου της στον ΟΗΕ Majid Takht Ravanchi, ο οποίος δήλωσε πως όποια επιστροφή των κυρώσεων κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αντιμετωπισθεί με δριμύτητα από το Ιράν, οι επιλογές μας δεν είναι περιορισμένες».

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένες

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη χαιρέτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απέρριψε ένα σχέδιο ψηφίσματος της Ουάσινγκτον για παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν το οποίο λήγει τον Οκτώβριο.
«Στα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη», έγραψε σε ένα tweet ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Abbas Mousavi.
«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (για να ψηφίσει) μαζί τους», σημείωσε αναφερόμενος στις προσπάθειες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση, η μοναδική άλλη χώρα που υποστήριξε το σχέδιο ψηφίσματος ήταν η Δομινικανή Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.
Κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, «χθες βράδυ, η ενεργητική διπλωματία του Ιράν, καθώς και η νομική ισχύς (της συμφωνίας) νίκησαν και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Mousavi.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS