Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναζωπυρώνεται η ελληνοτουρκική κρίση - Erdogan: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις - Οι Έλληνες αθέτησαν τον λόγο τους - Μητσοτάκης: Άκυρο το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Αναζωπυρώνεται η ελληνοτουρκική κρίση - Erdogan: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις - Οι Έλληνες αθέτησαν τον λόγο τους - Μητσοτάκης: Άκυρο το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος από την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες
Νέες διαστάσεις λαμβάνεται η ελληνοτουρκική κρίση μετά την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από τη συμφωνία -λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα- και ανακοίνωσε τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, εξέλιξη για την οποία ενημέρωσε και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
«Αρχίζουμε ξανά τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μία ημέρα μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθέτησε τον λόγο της.
«Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο» τόνισε ο Erdogan και ισχυρίστηκε «δεν υπάρχει ανάγκη διαλόγου με αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».
O Erdogan αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Η καγκελάριος Merkel μού είχε ζητήσει να παγώσουμε τις έρευνες στην περιοχή για τρεις με τέσσερις εβδομάδες…
Εγώ της  είπα ότι "δεν τους εμπιστεύομαι (τους Έλληνες) αλλά αν το ζητάς εσύ να το κάνω" είχαμε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα με τον Ibrahim Kalin... αλλά βλέπετε τι έγινε».
«Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις.
Ήδη το Barbaros έχει ξεκινήσει τις έρευνές του.
Ενημερώσαμε σχετικά τη Merkel» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
 
Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα επιμένει ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάτι που άλλωστε διεμήνυσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών.
Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα Παρασκευή 7/8 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.
«Η χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία -όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία- στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις.
Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.
Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη.
Θέλω να τονίσω ότι είναι μία εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει μία εκκρεμότητα 15 ετών.
Είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία.
Kαι πιστεύω ότι προς όλους - εντός και εκτός Ελλάδας - στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα.Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οπότε από αυτής της πλευράς ήταν γουρλίδικη η Χάλκη και η Ρόδος που συνέπεσε η επίσκεψή μου με αυτήν την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο να κυρώσει άμεσα από τη Βουλή - O Εrdogan χρειάζεται χρόνο να το χωνέψει

Να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη εθνική επιτυχία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων επί της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι δεν ήξερε, όταν αναχωρούσε για το Κάιρο πως θα υπέγραφε τη συμφωνία ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης.
Είναι μεγάλη επιτυχία.
Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση.
Σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία.
Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον.
Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, αναφέροντας πως η αντιπολίτευση θα έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας.
«Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή.
Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων.
Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία.
Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο.
Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη.
Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
«Για δίκαιη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που καλύπτει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα», έκανε λόγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Σχολιάζοντας τις απειλές Erdogan δήλωσε ότι «καταλαβαίνω πως χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κάποιος την πραγματικότητα.
Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές», τόνισε.
«Εύχομαι η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα αναθεωρήσει.
«Εμεις θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η καγκελάριος Merkel έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε δεν είχε ενημερωθεί η γερμανική πλευρά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς έκλεισε την τελευταία στιγμή.
Ηδη ωστόσο έχει αποσταλεί μαζί με τους χάρτες.
Απέφυγε να πάρει θέση για το εάν περιμένει αύξηση των εντάσεων και επανέλαβε ότι υπάρχει μια υπαρκτή διαφορά με την Τουρκία με την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών.

Έντονος εκνευρισμός από Τουρκία

Στην Τουρκία επικρατεί έντονος εκνευρισμός για τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς -εκτός της ουσίας της- ήρθε λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Αγκυρα ακύρωσε την Πέμπτη (6/8/2020) και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανύπαρκτη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Μάλιστα, επεσήμανε πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Ρόδο, στις 10 και 11 Αυγούστου.

Η παρέμβαση από State Department

Παρέμβαση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους και την ΑΟΖ έκαναν οι ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας» διατύπωσε εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται πως η Τουρκία αντέδρασε έντονα σε αυτή τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη».
Ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu  βρίσκεται στη Λιβύη ενώ ο πρόεδρος Erdogan αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Borrell: Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση

Την ανάγκη αποφυγής «μονομερών ενεργειών» εξέφρασε την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη (6/8/2020) με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Menlut Cavusoglu, στη Βαλέτα της Μάλτας.
Στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Borrel σχολίασε στο twitter ότι «οι καλές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφεύγουμε μονομερείς ενέργειες».
«Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» τονίζει.
«Συνέχιση ανταλλαγών (απόψεων) με Cavusoglu σχετικά με το πώς να αντιστρέψετε τις τρέχουσες αρνητικές τάσεις και θα βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενόχληση από Κομισιόν

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος δήλωσε ότι επικρατεί δυσαρέσεια στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.
«Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Peter Stano.
«Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους.
Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε o εκπρόσωπος της Κομισιόν.
O Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην ΕΕ, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Josep Borrell για τη Λιβύη.
Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.
Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. «Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Borell», είπε.
Πρόσθεσε ότι άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο.
Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση.
Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις.
Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

DW για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Έγινε αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία

Έγινε πραγματικότητα αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία υποστηρίζει σε άρθρο της η Deutsche Welle, αναφερόμενη στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.
«H πιθανή εξέλιξη που ανησυχούσε τον τελευταίο καιρό την τουρκική διπλωματία, έγινε χθες πραγματικότητα.
Η υπογραφή έστω και μερικής ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο αλλάζει τώρα τα δεδομένα.
Πλέον υπάρχουν δύο συμφωνίες που σχηματίζουν ένα Χ πάνω στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Άγκυρα συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις παρότρυνε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα» υποστηρίζει η DW, η οποία αναφέρει ότι η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ότι η συμφωνία είναι ως μη γενόμενη.
«Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι αυτή η θέση της Τουρκίας θα επιδειχθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο πεδίο.
Και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας M.Cavusoglu δήλωσε πως η νέα συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Merkel, πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
«Οι πληροφορίες για την 24η Αυγούστου, που ακούγονταν στους διαδρόμους της διπλωματίας, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.
Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Όμως είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο αλλά ούτε και μια προσφυγή μόνο με αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αναφέρει η DW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης