Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Dionic: Προσλαμβάνει Deloitte για business plan – Βολές στις τράπεζες για την αναδιάρθρωση

Dionic: Προσλαμβάνει Deloitte για business plan – Βολές στις τράπεζες για την αναδιάρθρωση
Αν δεν είχε πουληθεί η Skroutz και γινόταν η πώληση τώρα, η εταιρεία δε θα χρώσταγε σημειώνει στέλεχος της διοίκησης
Με τις μετοχές της Dionic να έχουν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης από 1 Ιουλίου, 8 μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι κατέχουν το 72,0069% ενέκριναν ομόφωνα τις λογιστικές καταστάσεις, κατά τη χθεσινή (21/7) γενική συνέλευση.
Μπορεί με μία πρώτη ανάγνωση η έγκριση να φαίνεται αντιφατική, καθώς οι λογιστικές καταστάσεις ευθύνονται για την αναστολή διαπραγμάτευσης, ωστόσο σύμφωνα με τη διοίκηση σε ερώτηση του BN, η κίνηση είναι απολύτως λογική, αφού ο ορκωτός δεν εκφράζει αρνητική γνώμη που θα σήμαινε ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά τα δεδομένα, αλλά αδυναμία έκφρασης, λόγω της υψηλής αρνητικής καθαρής θέσης και του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Σύμφωνα με τον Θωμά Ρούμπα, στέλεχος της Dionic θα γίνει πρόσληψη της Deloitte, ώστε να καταρτιστεί από το Σεπτέμβριο businessplan και να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κ.Ρούμπα, πρέπει να υπάρξει λύση και να γίνει αναδιάρθρωση με μείωση δανείων και παράλληλα να εξεταστούν οι λοιπές συμμετοχές και τι άλλο μπορεί να κάνει η εταιρεία για να βελτιωθεί η οικονομική της θέση.
Μάλιστα έστρεψε τα βέλη του στις τράπεζες σημειώνοντας πως αν η πώληση της Skroutz γινόταν τώρα η εταιρεία δε θα χρώσταγε.
Στη συνέχεια και αφού γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν θα υπάρξει επαναδιατύπωση των λογιστικών καταστάσεων, προκειμένου να επιστρέψει η μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ.
«Στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ», σημειώνει ο κ.Ρούμπας.
Υπενθυμίζεται πως ο ορκωτός ανέφερε στην έκθεσή του: Δεν εκφράζουμε γνώμη επί των συνημμένων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας ΝΤΙΟΝΙΚ και των θυγατρικών αυτής (ο Όμιλος).
Εξαιτίας της σημαντικότητας του θέματος που μνημονεύεται στην παράγραφο της έκθεσής μας “Βάση για αδυναμία έκφρασης γνώμης” δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση ελεγκτικής γνώμης.
Οι ενοποιημένες και εταιρικές οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου και της Εταιρίας έχουν καταρτιστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων τους.
Ωστόσο, όπως αναλύεται στη σημείωση 6 των συνημμένων Οικονομικών Καταστάσεων, υπάρχουν μια σειρά παράγοντες, οι οποίοι υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου και της Εταιρείας.
Συγκεκριμένα, στη Σημείωση 6 αναφέρεται ότι στις 31/12/2019:
(α) οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου και της Εταιρείας ανέρχονται σε 31 εκατ. ευρώ και 22,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα,
(β) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας, υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό 41,5 εκατ. ευρώ και 33,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και,
(γ) δεν μπορεί να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στα αποτελέσματα και στη λειτουργία του Ομίλου και της Εταιρίας η πανδημία COVID-19, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Όπως περαιτέρω παρατίθεται στην ίδια σημείωση, η αναχρηματοδότηση των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων και η επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου και της Εταιρείας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί και εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.
Δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή διαθέσιμο υπάρχον επιχειρησιακό σχέδιο της Εταιρείας και κατ’ επέκταση δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση της ικανότητας της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Τέλος, στην ανωτέρω σημείωση αναφέρεται ότι ο Όμιλος και η Εταιρεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε στάδιο συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για το σχήμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους.
Οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι σε εξέλιξη, αλλά μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει γραπτή οριστική συμφωνία για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, καθώς και για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση αυτή, συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια για την θεμελίωση της έκφρασης συμπεράσματος.
Σημειώνεται πως ο όμιλος έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 53,6 εκατ. ευρώ και συνολικές 68,5 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 49,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης