Τραπεζικά νέα

Την ώρα που η Lamda συγκεντρώνει κεφάλαια για το Ελληνικό… οι τράπεζες σχεδιάζουν να πουλήσουν τα δάνεια που χορήγησαν στην Bank of China

Την ώρα που η Lamda συγκεντρώνει κεφάλαια για το Ελληνικό… οι τράπεζες σχεδιάζουν να πουλήσουν τα δάνεια που χορήγησαν στην Bank of China
Με βάση πληροφορίες η Bank of China έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 50% με 60% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες....για το Ελληνικό
Την ώρα που η Lamda Development που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού συγκεντρώνει κεφάλαια για να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο… οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει το έργο… σχεδιάζουν να μειώσουν την δανειακή τους έκθεση.
Η Lamda έχει συγκεντρώσει έως σήμερα 650 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου και 320 εκατ από το ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 3,40% και 618 εκατ προσφορές ή υπερκάλυψη 1,93 φορές.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς έχουν χορηγήσει πάνω από 900 εκατ δάνεια στην Lamda για το project του Ελληνικού.
Όμως και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά… ξαφνικό ενδιαφέρον από την Bank of China η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα για τα δάνεια του Ελληνικού αλλάζει τα δεδομένα.
Με βάση πληροφορίες η Bank of China έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 50% με 60% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Αν και τα δάνεια δεν έχουν εκταμιευθεί… ωστόσο θα μπορούσε σε κάποιο χρονικό διάστημα εάν προχωρήσει το deal να πωληθούν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες στον κινεζικό τραπεζικό όμιλο.
Τα ερωτήματα είναι κατά βάση τρία
1)Γιατί οι κινέζοι θέλουν να αγοράσουν δάνεια στο Ελληνικό;
2)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια;
3)Τι συμβαίνει με την πολιτική χορηγήσεων των τραπεζών είναι η ενδεδειγμένη;

Απαντήσεις

1)Για τους Κινέζους είναι προφανές ότι η εμπλοκή τους στο Ελληνικό είναι μείζονος σημασίας για πολιτικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς λόγους.
Οι κινέζοι έχουν στιγματιστεί στην Ευρώπη ειδικά μετά τον κορωνοιό οπότε εύλογα θέλουν να συμμετάσχουν σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά project για οικονομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους

2)Το δεύτερο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια που έχουν ή θα χορηγήσουν στο Ελληνικό και στην εταιρία Lamda η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην ανάληψη των πιστωτικών κινδύνων.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα ήθελαν να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους.
Το Ελληνικό ως έργο θα προχωρήσει αλλά η απόδοση των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας.

3)Υπάρχει και ένα ευρύτερο ζήτημα που δεν αφορά την Lamda και το Ελληνικό.
Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με αυστηρά ή χαλαρά πιστωτικά κριτήρια;
Χορηγούν δάνεια για να ικανοποιήσουν την απαίτηση της κυβέρνησης σε χρηματοδοτήσεις ή χορηγούν δάνεια με αυστηρά κριτήρια χορηγήσεων;
Επειδή υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά για ορισμένα θέματα, οι τράπεζες εάν βρουν ευκαιρίες μείωσης του πιστωτικού ρίσκου θα τις εκμεταλλευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης