Πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο την Αγία Σοφία – Οι δηλώσεις

Πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο την Αγία Σοφία – Οι δηλώσεις
"Η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος", σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική», χαρακτηρίζοντας «τραγική για τη χώρα» την «ολιγωρία» του κ. Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το ζητούσε «μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Sarraj, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες».
Συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην ΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η "διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου", του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα» και πως «τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά».
«Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο πανικός  τους προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας».
«Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός.
Όσο για την “ ενεργητική εξωτερική πολιτική” τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα

«Όσους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ κι αν επιστρατεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει» γιατί δεν έχει θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες;», αναφέρει σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον Στ. Πέτσα.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS