Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Ελλάδα με καλή εικόνα στον κορωνοιό, αλλά την χειρότερη απόδοση διεθνώς στο χρηματιστήριο -32%; - Ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες

H Ελλάδα με καλή εικόνα στον κορωνοιό, αλλά την χειρότερη απόδοση διεθνώς στο χρηματιστήριο -32%; - Ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες
Το ελληνικό χρηματιστήριο εκπέμπει ορισμένα αρνητικά σήματα
Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας.
Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.
Το χρηματιστήριο αποτυπώνει τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών.
Και αυτές οι 3 αναφορές για τον ρόλο των χρηματιστηριακών αγορών είναι ακριβείς.
Αφού λοιπόν είναι ακριβείς τι σηματοδοτεί αυτό το φαινόμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο από τα υψηλά του 2020 σημειώνει πτώση -32% και αποτελεί την χειρότερη επίδοση στα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου;
Γιατί η Ελλάδα που πρόβαλε την καλή επιδημιολογική εικόνα με τους περιορισμένους νεκρούς και κρούσματα, αυτό δεν είχε ουσιώδη αντίκτυπο στο χρηματιστήριο;
Μια χώρα που τα πήγε καλά με υγειονομικούς όρους δεν αντικατοπτρίζεται αυτό στην οικονομία ή στο χρηματιστήριο γιατί;
Μόνο στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση απόρροια όχι προφανώς της πορείας της οικονομίας αλλά της τεχνικής χειραγώγησης της ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας.
Αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σχεδόν 7 δισεκ. σε σύνολο 50 δισεκ. σε ελεύθερη κυκλοφορία και το υπόλοιπο χρέος ρυθμισμένο χρονικά η Ελλάδα φαντάζει πιο ασφαλής χώρα από την Ιταλία και έτσι εξηγείται το αρνητικό spread -20 μονάδες βάσης (Ελλάδα 1,10% με την Ιταλία 1,30%).

Ορισμένες πικρές αλήθειες

Ξεπερνώντας γρήγορα τα στατικά επιχειρήματα περί μικρής, περιφερειακής και αναδυόμενης χρηματιστηριακής αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο εκπέμπει ορισμένα αρνητικά σήματα.

1)Το χρηματιστήριο στις 644 μονάδες υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για το μέγεθος της ανάκαμψης του 2021.
Οι εκτιμήσεις για ύφεση -8% το 2020 και ανάκαμψη +6% το 2021 δεν έχουν πείσει τους επενδυτές.
Εάν το χρηματιστήριο πίστευε το σενάριο της μεγάλης ανάκαμψης του 2021 θα ήταν στις 800 μονάδες τουλάχιστον.

2)Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Ο τουρισμός έχει καταρρεύσει.
Οι αναφορές ότι έρχονται οι αλλοδαποί τουρίστες είναι ένας μύθος, η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ναδίρ ως προς τον τουρισμό από τις ξένες χώρες.
Εκτιμάται ότι πάνω από 13 δισεκ. θα χαθούν από τα τουριστικά έσοδα του πυρήνα της τουριστικής βιομηχανίας.
Συμπεριλαμβανομένων και των άλλων κλάδων εκτιμάται ότι θα χαθούν πάνω από 17 με 18 δισεκ. ευρώ.
Όμως η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο κύμα του κορωνοιού έχοντας υποστεί ολοκληρωτική δημοσιονομική εκτροπή που υπολογίζεται ότι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος που έπρεπε να επιτύχει η Ελλάδα 6 δισεκ. σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί -14 δισεκ. ένα χάσμα 20 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι η πραγματική απώλεια στις οικονομικές επιδόσεις της εθνικής οικονομίας.
Με όρους χρέους είτε της κεντρικής διοίκησης ή της Γενικής Κυβέρνησης θα αυξηθεί σε επίπεδα που θα είναι τα υψηλότερα στην δραματική ιστορία χρέους που αγγίζει τα 10 χρόνια.
Στα 340 δισεκ. ή 370 δισεκ. μαζί με τα repos και με ΑΕΠ περίπου 174 δισεκ. εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι καταγράφεται επιδείνωση στο αδύναμο και μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Έχουμε όλες τους βασικούς αριθμοδείκτες της εθνικής οικονομίας να έχουν επιδεινωθεί.
Αυτή η επιδείνωση δικαιολογεί τις 640 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

3)Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για την κακή εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ότι υπό normal συνθήκες μπορεί να αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 2%.
Το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 2% με βάση τις δομές και τις αδυναμίες της εθνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα ποντάρει το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια με τα οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να διπλασιάσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021.
Όμως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσουν και όπως θα αποδειχθεί ένα ιδιότυπο μνημόνιο θα προκύψει καθώς οι ευρωπαίοι λεφτά δωρεάν δεν πρόκειται να δώσουν.

4)Το ζήτημα των τραπεζών είναι κεφαλαιώδες.
Το σχέδιο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις αποτελεί μια λύση.
Η επιμονή της ΤτΕ να δημιουργήσει μια bad bank – η οποία δεν θα ευδοκιμήσει στο τέλος δεν θα εγκριθεί – δημιουργεί μεγάλης κλίμακας επενδυτική αβεβαιότητα.
Υπολογίζεται ότι εάν συσταθεί bad bank δηλαδή κακή τράπεζα στην Ελλάδα οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως -40%.
Η ΤτΕ γνωρίζει ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο DTC στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση οπότε ή το κράτος ή οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα πληρώσουν τα σχέδια για bad bank η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Οι επενδυτές επίσης βλέπουν με προβληματισμό την πορεία των τραπεζών, προβλέπουν αύξηση NPEs περί τα 7-8 δισεκ. λόγω της ύφεσης του 2020, βλέπουν επιδείνωση στα κεφάλαια παρά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια αυτό αποδεικνύει η χρηματιστηριακή τους αποτίμηση στα 4,3 με 4,4 δισεκ. σε σύνολο ενεργητικού 250 δισεκ. ευρώ.

5)Τα κέρδη ανά μετοχή EPS – P/E θα αποδείξουν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι τουλάχιστον πανάκριβες.
Ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων οι τράπεζες και οι εταιρίες θα καταγράψουν τεράστιες ζημίες οι μεν τράπεζες και κατακόρυφη πτώση κερδών ή και ζημίες πολλές εταιρίες.
Οι χρηματιστηριακές τιμές προσπαθούν να προεξοφλήσουν το 2021 αλλά δεν είναι σαφές πόσο καλό θα είναι το 2021.
Π.χ. τι θα συμβεί εάν προκύψει ένα δεύτερο κύμα κορωνοιού;
Πως θα αντιδράσει η ασθενική ελληνική οικονομία, όπου διοχετεύτηκαν μόλις 24 δισεκ. ή πραγματικά 17 δισεκ. ως στήριξη απέναντι στο σοκ της οικονομικής ύφεσης;

6)Δεν υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία στον ορίζοντα;
Προφανώς η ανάκαμψη του 2021, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χειραγώγηση της ΕΚΤ με τις αγορές ελληνικών ομολόγων και η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων κατά 33 δισεκ. αποτελούν μέρος των θετικών προοπτικών…
Αλλά το ερώτημα είναι το εξής όλα αυτά επαρκούν;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης