Διεθνή

Πολωνία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές - Δημοκρατία και Δικαιοσύνη στο επίκεντρο

Πολωνία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές - Δημοκρατία και Δικαιοσύνη στο επίκεντρο
Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση προκάλεσαν τεράστια κοινωνική αναταραχή
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (28/6) οι Πολωνοί για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών εν μέσω έντονων προβληματισμών για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα τους, την ευρωπαϊκή προοπτική της  και για την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Andrei Duda, 48 ετών, διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα σε αυτή την αναμέτρηση-κλειδί για την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση.
Άλλοι δέκα υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία ευελπιστώντας να τον διαδεχθούν, πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, ο Rafal Trsaskovsky, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Duda στον δεύτερο γύρο, τη 12η Ιουλίου.

Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις

Η νίκη Trsaskovsky, επίσης 48 ετών, θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η οποία προώθησε σειρά πολύ αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με το PiS, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφορά στις τάξεις των δικαστών.
Όμως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις της λαϊκιστικής πολωνικής κυβέρνησης, κρίνοντας πως υπονομεύουν τη δημοκρατία, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Από την πλευρά του ο Donald Trump, ο οποίος θεωρεί την κυβέρνηση του PiS σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη, έδωσε τις ευλογίες του στον Duda αυτή την εβδομάδα. Η επίσκεψη του αρχηγού του πολωνικού κράτους στον Λευκό Οίκο, η πρώτη ξένου ηγέτη στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού, έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Η αναμέτρηση έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από την κρίση της πανδημίας, που υποχρέωσε τις αρχές να αναβάλουν την ψηφοφορία από τον Μάιο για τον τρέχοντα μήνα.
Έχει εξάλλου δημιουργηθεί ένα νέο, υβριδικό σύστημα που συνδυάζει τις επιστολικές με τις συμβατικές ψήφους, ώστε να αποφευχθούν νέες μολύνσεις.
Κατά τον επίσημο απολογισμό, στην Πολωνία καταγράφονται πάνω από 1.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 33.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Όμως το υπουργείο Υγείας έχει παραδεχθεί πως μπορεί να υπάρχουν ως και 1,6 εκατομμύρια αδιάγνωστες μολύνσεις στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης