Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορα της για τουρίστες από 15 χώρες την 1η Ιουλίου - Εκτός λίστας οι ΗΠΑ

Η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορα της για τουρίστες από 15 χώρες την 1η Ιουλίου - Εκτός λίστας οι ΗΠΑ
Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το πράσινο φως, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τον κορωνοΐό
Δεκαπέντε αναμένεται να είναι οι χώρες εκτός ΕΕ, για τις οποίες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου. Σε γραπτή διαδικασία τίθεταi η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ.
Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί (30/6/2020), οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη.

Την Παρασκευή το βράδυ (26/6/2020), μετά από εξάωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της ΕΕ, είχε αποφασιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία και τελική ανακοίνωση σήμερα.
Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο.
Σ' αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.
Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.
. Τα κριτήρια με τα οποία συντάχθηκε η λίστα είναι επιδημιολογικά και βασίζονται στο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων τα οποία θα πρέπει να είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι συζητήσεις για τη σύσταση της λίστας συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, με τις χώρες της ΕΕ να αναμένουν ανεπίσημες απαντήσεις ως σήμερα α927/6) το απόγευμα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολιάζοντας τον αποκλεισμό των αμερικανών τουριστών από την ΕΕ τόνισαν ότι "θα επιτρέπεται σε επιβάτες από τις ΗΠΑ να ταξιδεύουν στην Ευρώπη μόνο εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η διενέργεια ελέγχων θερμοκρασίας".
Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη υποχρεωτικά τεστ κορωνοΐού για αφίξεις από μια σειρά χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας, με όσους εντοπιστούν θετικοί να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε τουρίστες από την Πορτογαλία, τη Σουηδία και μέρος της Πολωνίας.
Παρότι υπάρχει ευρεία συμφωνία των κρατών της ΕΕ για τα κριτήρια εισόδου ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης του χειρισμού της επιδημίας και της αξιοπιστίας των δεδομένων μιας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης