Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λειτουργικό χάος στον e- ΕΦΚΑ και 167.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αναμονή μέχρι 5 χρόνια

tags :
Λειτουργικό χάος στον e- ΕΦΚΑ και 167.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αναμονή μέχρι 5 χρόνια
Λειτουργικό χάος επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ μετά και τις νέες ενοποιήσεις στο σύστημα των επικουρικών ταμείων
Λειτουργικό χάος επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ μετά και τις νέες ενοποιήσεις στο σύστημα των επικουρικών ταμείων με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί 167.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων ουδείς γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης, με τους ειδικούς να μιλούν ακόμα και για 5 χρόνια σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, ότι διευθυντικά στελέχη του οργανισμού, παραιτούνται και άλλα προσκείμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρνούνται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Και όλα αυτά μόλις μερικές μέρες πριν μπει σε εφαρμογή πιλοτικά η έκδοση συντάξεων στον ΟΓΑ «με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως έχει αναφέρει πολλές ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ωστόσο, η περίπτωση του ΟΓΑ, θεωρείται «σχετικά εύκολη», καθώς στον συγκεκριμένο οργανισμό μόλις από το 1988 ξεκίνησε η καταβολή κάποιων εισφορών, καθότι μέχρι τότε ο Οργανισμός λειτουργούσε ως προνοιακός και σχεδόν βρίσκεται κάτω από τη μηχανογράφηση η πλειοψηφία των ασφαλισμένων του.
Στα υπόλοιπα ταμεία, ιδιαίτερα στο πρώην ΙΚΑ, δεν υπάρχει μηχανογράφηση των ημερών ασφάλισης από το 1982 μέχρι το 1996 (για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που είναι πλησίον της συνταξιοδότησης.
Αρκεί κάποιος παλιός ασφαλισμένος να μπει στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» στο οποίο καταγράφονται ηλεκτρονικά οι μέρες ασφάλισης και θα το διαπιστώσει.
Αν και ο υπουργός και ο υπουργός έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες με χρονοδιαγράμματα και «μπόνους» για την συντόμευση των συντάξεων, ο ρυθμός έκδοσης ανά μήνα παραμένει σχεδόν ο ίδιος (9.500 με 13.000 το μήνα), χωρίς σε αυτές τις αποφάσεις να συμπεριλαμβάνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές, εφάπαξ και μετοχικές συντάξεις.
Για παράδειγμα ο ΟΓΑ μετέφερε στον ΕΦΚΑ όλο το μητρώο και τις παροχές, αλλά από τον ΟΓΑ παρέμειναν πολύ λίγοι υπάλληλοι.
Το βάρος έπεσε και πάλι στον κορμό των παλαιών υπαλλήλων του ΙΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο ΒΝ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ότι οι υπάλληλοι κουβαλάνε τους φακέλους με τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ με την ασφαλιστική ιστορία όλων όσοι είχαν την ατυχία να έχουν ένσημα πριν από το 2002.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης